Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość SNap

Mikolajki - Mikolaj, wigilia - Gwiazdor.Czy naprawde ciezko to zrozumiec?

Polecane posty

Gość SNap

Dlaczego prymitywy za granica tego nie rozumieja?

Gość Połamana Kazia
chuj a nie gwiazdor

Gość brzydka siostra ....
nic nie poradzisz na nie teges:D

Gość jdhfjbfrvfgrf
gwiazdor? chyba cie porypało :D

Gość Połamana Kazia
jak gwiazdor ma przynosic prezenty to ja juz wole nic nie dostac!!!!!kumasz?

Gość SNap
Polska to nie tylko Warszawa prymitywy. Zgodnie z polska tradycja jest Gwiazdor, a mikolaj to tandetne zapozyczenie z reklamy coca coli

Gość top raszpl
spierdalaj prawiku, uwierz w koncu ze mikolaj a tym bardziej gwiazdor nie istnieje, to tylko twoja mama :classic_cool:

Gość myszaaaaaaaaaaa
u niektórych Dzieciątko, u innych Aniołek, u jeszcze innych Dziadek Mróz, a u mnie od zawsze był św. Mikołaj i tu i tu, a jestem Polką z dziada pradziada. Nie oskarżaj innych o ograniczenie, bo pokazujesz tym tylko swoją hipokryzję :D

Gość ja tam o gwiazdorze nie
slyszalam, o gwiazdce takze nie ( a mieszkalam na wschodzie), a dzieciatko to juz w ogole jakas abstrakcja:D Jak gwiazdka moze przyniesc prezent? I jakie do cholery dzieciatko?:D

A gwiazdor wprowadzili żeby wyprzeć wizerunek mikołaja...więc nie wiem co gorsze :P a dzieciątko...faktycznie musiałby to być ciekawy widok :D

Gość myszaaaaaaaaaaa
a no właśnie, jeszcze Gwiazdka. A dla mnie Mikołaj i Gwiazdor to zawsze było to samo, bo rodzina bodajże Mamy z centralnej Polski mówiła że Mikołaj, a Taty z Zagłębia że Gwiazdor... albo odwrotnie... a potem to się jakoś tak zmieszało i został Mikołaj :) Poza tym nie żadna komercha, bo Mikołaj istniał naprawdę, był biskupem i od niego się wszystko wzięło ad. prezentów, a że w niektórych miejscach przeewulowało w Dziadka Mroza (który jakby się zastanowić zdaje się z Mikołajem mieć sporo wspólnego), w Dzieciątko, Gwiazdkę, Gwiazdora (od przynoszenia na Gwiazdkę przecież, więc może przecież oznaczać św. Mikołaja, jako "przezwisko"), Aniołka - to sprawa naleciałości z wierzeń ludowych czy czego, nie wiem... tradycji? Ale wracając do meritum, nie komercha i reklama Coca Coli, ale historia przyniosła św. Mikołaja dającego prezenty :)

od coca-coli dostał czerwone wdzianko :P Pepsi ma chyba biskupa na zimowych etykietkach.

Gość nie wiem co jest trudne
do zrozumienia w oczywistych faktach (dzieciaki niech nie czytają dalej): Mikołajki - promocja Coca Coli i importowanego z Chin nikomu niepotrzebnego badziewia , którego nikt by nie kupił gdyby nie święta. Boże Narodzenie - ściema dla prostego ludu, któremu wystarczy pokazać prymitywne przedstawienie ze świecącymi bombkami, żeby zapomniał o tym, jak kościół jezusickowy robi go w wała przez cały rok. Taca wskazana. Gwiazdor - zamknięcie gęby dziedziakom, żeby poszły się bawić i żeby było czym je szantażować. Mikołaj - święty szczególnie czczony w kręgu kultury prawosławnej ni huhuszka nie mający wspólnego z obdarowywaniem się chińskim badziewiem. Jeszcze dzieci rozumiem, ale żeby dorośli podniecali się fikcją, komercją i ogólnie wyciąganiem forsy z ich kieszeni?

"slyszalam, o gwiazdce takze nie ( a mieszkalam na wschodzie), a dzieciatko to juz w ogole jakas abstrakcja Jak gwiazdka moze przyniesc prezent? I jakie do cholery dzieciatko?" Dzieciątko czyli Jezus który wraz ze swoim urodzeniem przynosi prezenty.. wszystko zależy od tradycji, ja znowu nie rozumiem dlaczego Mikołaj ma przynosić dwa razy prezenty (6grudnia i w święta)

Gość tosiek mosiek
i nie ma co ludzi obrażac,człowiek sie do starosci uczy

Gość myszaaaaaaaaaaa
bo chyba nie było tak wcześniej (teraz tylko snuję domysły dla jasności), jak obchodzenie świąt z choinką i prezentami się narodziło, że przychodził 6go, tylko pewnie w Święta a że a) ludzie chcieli mieć więcej okazji do dawania prezentów b) komercha zadziałała, to narodził się pomysł przynoszenia prezentów też 6go. Ale powiem wam że np. u mnie na Mikołajki tylko dzieci dostawały prezenty, i chowało się pod poduszkę, ewentualnie pod łóżko. U jakichś moich znajomych jeszcze do butów :)

Gość ja tam o gwiazdorze nie
maly jezusek przynoszacy prezenty? Powaznie?:D Nie no to jakies jaja chyba:D Jakbym byla dzieckiem i by mi mowiono, ze maly jezusek zostawil mi prezent pod choinka to bym chyba pomyslala, ze rodzicom cos na leb padlo:P O ile dziecko moze wierzyc w mikolaja czy tez gwiazdora (to chyba to samo) o tyle w jezuska, ktory sie narodzil tego dnia i roznosi prezenty to raczej chyba tylko glupie dziecko uwierzy:D Podobnie z gwiazdka. Juz widze jak mama mowi do dziecko "kochanie dzis gwiazdka z nieba przyniesie ci prezencik":D a dziecko pewnie zada setki pytan, ale jak, a jak zejdzie z nieba, a jak wejdzie do mieszkania:D No coz pewnie wpelznie jak malutki jezusek:D Boze, ale ludzie maja wyobraznie:D to juz wole Mikolaja.P

Gość myszaaaaaaaaaaa
no i wszystko jasne :) zawsze mi jakoś Mikołaj bardziej pasował, teraz wiem dlaczego udało się nam (dzieciom w mojej rodzinie) przeforsować Mikołaja mimo że nazwa Gwiazdora się pojawiała jak byłam mała czasem, widać nie była w rodzinie tradycja Gwiazdora zakorzeniona jeszcze, i dobrze. A województwo się zgadza :)