Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bozenka_lenka

Mieszkanie szczytowe na 4 piętrze - kto ma takie, czy warto kupić???

Polecane posty

Gość bozenka_lenka

Czy kupilibyście mieszkanie 3 pokojowe ok 60 m, osobne wejścia do pokoi, ale mieszkanie na 4 piętrze w bloku 4 piętrowym i szczytowe. Czy ktoś mieszka w takim, czy jest zimno w nim? Czy opłaca się takie kupić?

Gość powiemtak
jak masz dobrą cenę to bierz, kaloryfer jest po to aby było ciepło

Gość helenkka
latem goraco, ale da sie zyc

Gość bozenka_lenka
nie wiem wlasnie bo odchęca mnie 4 p i szczytowe, zastanawiam się nad innym środkowym, na 2 piętrze ale ma 50 m, 3 pokoje, gdzie z dużego salonu by się wchodziło do pokoju syna i do naszej sypialni.

widzę, że nie problem jest w szczytowym, tylko że na 4 piętrze... ale co do 4, to jak poprzedniczka- latem od dachu bardzo się mieszkanie nagrzewa, ale już na szczęście w nim nie mieszkam ;)

nie. ja nigdy nie kupiłabym na parterze czy ostatnim pietrze i szczytowqego też nie, nawet jakby jakaś promocja cenowa była. W dodatku 4 pietro i szczytowe odpada

hej tez jestem ciekawa waszych opinii. Szukam mieszkania ale w atrakcyjnej cenie sa tylko te na ostatnim piętrze. Moja ciocia mieszka wlasnie na takowym i szytowym w dodatku i latem ma masakre, bo nie dosc ze okna wystawione na słonce przez 3/4 dnia to jeszcze jak dach nagrzany to sauna w domu :/

Gość życzonka......
ja mieszkałam na pietrze,co prawda mieszkanie było środkowe ale miałam go dość,za wysoko a człowiek nie jest coraz młodszy.teraz co prawda kupiłam mieszkanie na 9 ale mam windę;) od dachu było gorąco i miałam problem z wentylacją ponieważ komin był za krótki.musiałam użerać się ze spółdzielnią żeby przedłużyli mi komin i założyli nasade kominowa.wiało mi z kratki wentylacyjnej.w lato się tego nie czuło ale zima to był koszmar:(

lia im wyżej droższe mówisz ja mogę powiedzieć ze jesli chodzi o mieszkania w blokach czteropiętrowych to parter i ostatnie sa najtańsze a te od 1 do 3 to czasem ceny kosmiczne.

Moja siostra mieszkała dwa lata w takim mieszkaniu. Latem duchota, z zakupami włazić jeśli nie ma windy - porażka. I dach zaczął przeciekać - sufit miał zacieki, normalnie kapało, a administracja miała to w głębokim poważaniu (mieszkanie własnościowe, wspólnota mieszkaniowa, do której regularnie odprowadzane były składki remontowe na takie właśnie cele).

Gość Pseudonim każdy zajety na kafe
Ja tak mieszkam, 4 ostatnie pietro z windą oczywiście. Latem super cieplutko, niestety zimą w salonie trza mocno grzać bo jest duży. Pozostałe pokoje mają dobrą temperaturę. Nasze mieszkanie nie dość, ze szczytowe to jeszcze ma wejście z galerii nie z klatki. Fajnie jest, spokój z sąsiadami :)

Gość samsd
nie radze takiego mieszkania to tragedia, zalania itp chujstwa

Gość dylyres
Zalezy od ceny, jak promocyjna to brac. Ale dolicz drozsze koszty utrzymania, bo ogrzewac trzeba bardziej niz srodkowe , nie dosc ze 4 p to jeszcze szczyt. Zalezy tez czy chociaz sasiedzi obok i spod spodu beda grzac. Juz lepsze zreszta na 4 pietrze niz parter. Ja juz wolalabym to niz tez wiezowiec, bo tam zepsute windy, zsypy a wiec robactwo.

Gość vfgfhfghgjgjhk
ja mieszkam w bloku 4 pietrowym, na 4 pietrze, nie ma zadnej znizki na ogrzewanie. co do mieszkania to jest super, nie ma zadnych wad oprocz tego, ze trzeba wchodzic na 4 pietro

Gość kjhkh
jedynym argumentem ZA jest to ze nikt nie halasuje na gorze ale dla mnie argumenty PRZECIW biorą górę: - za wysoko - zimniej zimą / duszno latem (dach się nagrzewa) - realne zagrożenie przeciekaniem dachu (z moich obserwacji i wiedzy wynika ze jest to częsty problem) reasumując - nie zdecydowałabym się na zakup takiego mieszkania

Gość vfgfhfghgjgjhk
wybacz ale piszesz bzdury. zadendach nigdy nie przeciekal a mieszkam juz 20 lat na 4 pietrze. poza tym wcale nie jest gioraca latem, a zimno zimą, to zbdura, jest normalnie

Gość vfgfhfghgjgjhk
wybacz ale piszesz bzdury. zaden dach nigdy nie przeciekal a mieszkam juz 20 lat na 4 pietrze. poza tym wcale nie jest duszno latem, a zimno zimą, to bzdura, jest normalnie. chyba ze jakies stare budownictwo to moze i tak jest, ja mieszkam w tych blokach od nowosci

Gość kjhkh
nie pisze bzdur tylko piszę o tym co wynika z moich doswiadczen i obserwacji przez rok mieszkalam w plytowcu na 4.(ostatnim) pietrze i wszystko o czym napisalam bylo faktme a z przeciekaniem dachu/zaciekach na scianach wiem bo wiele osob ktore znam ma taki problem mieszkajac na ostatnim pietrze wiec nie kwestionuj tego co pisze :O to ze Ty nie masz takiego problemu nie znaczy ze on nie istnieje na pewno wszystko zalezy od wieku budynku i techniologii w jakiej zostal wykonany/wykonczony

Mój kuzyn mieszkał w takim mieszkaniu, chciałam od niego kupić, ale mi odradzał, bo: - zima zimno, mimo wysokich opłat za ogrzewanie - latem gorąco, mimo iz blok zrobiony jest z cegły - dach przecieka, nikogo to nie interesuje, czasami cos poprawia, ale bez efektu Faktem jest, że miał tylko 1 sąsiada i mógł pod drzwiami trzymać różne rzeczy, bo nikt tam nie chodził, ale z mieszkania nie był zadowolony.

Gość kjhkh
a kilka osob ktorych przecieak dach mieszka w nowych blokach wiec mimo wszystko wiek budynku nie jest kluczowym elementem

Gość kjhkh
i co nadal uwqzasz ze pisze bzdury? bo jakos nie jestm jedyna osoba ktora wspomina o tym dachu i innych wadach takich mieszkan...

W takim mieszkaniu jest jeszcze problem z wentylacja. Poniewaz odleglosc od kratki do wylotu szybu jest niewielka, nie wytwarza się ciag (potrzeba min. 4m). Czesto jest nawet odwrotnie i podczas wiatru do mieszkania wlatuje pył z zewnątrz.

Gość doxx50y696
Hm -niech pani zorientuje się co jest NAD mieszkaniem -jeżeli strych to jeszcze ,jeżeli tzw przekładka - niziutkie pomieszczenie między dachem mieszkania a właściwym dachem spełniaj ące funkcje izolacji -to się zastanowić można ale jeżeli sufit mieszkania jest jednocześnie dachem budynku to od razu uciekać od czegoś takiego....W naszym klimacie to paranoja wprowadzono to w oszczędnościowym budownictwie lat 60 tych A i czasem chyba i teraz stosuje.

Gość bozenka_lenka
dziekuję za wypowiedzi. też jakos nie slyszalam o zniżce na ogrzewanie na 4 p. zalety akurat tego M to: - spokój bez większej ilości sąsiadów po bokach czy nikt się tam na 4 p nie będzie "kręcił", wchodził i schodził itp - osobne wejścia do wszystkich pokoi wady: - szczytowe, moze być zimne, latem za duszne - ostatnie piętro problemy z dachem - duzo schodów do pokonania Nie wiem czy nie lepiej na 2 piętrze środkowe, tez 3 pokoje, tyle że przechodnie ( z dużego pokoju wejście do 2 pokoi), przynajmniej dobre pietro, ciepłe mieszkanie To na 4 p szczytowe dośc dlugo czeka na kupca i jakoś nikt nie kupuje (prawie rok), więc jednak ludzie nie chcą takiego. może gdyby to było 4 piętro ale środkowe, nie od szczytu to prędzej...

Gość bozenka_lenka
Nie mam pojecia co jest nad mieszkaniem, ale wyglada że nic tam nie ma, więc jakby cos było to ewentualnie coś niskiego... Kupuje się na całe życie mieszkanie, więc chyba wolę inne, środkowe , nawet pokoje przechodnie nam akurat by nie przeszkadzało to a chociaż ciepło by było i bez problemu z dachem itp. sama nie wiem już co wybrać.

Gość bozenka_lenka
a srodkowe, 2pietro , 3 pokoje ale przechodnie lepsze niz to szczytowe na 4 pietrze??? co byscie wybrali??

Gość lalajakakaa
njlepsze są mieszkania na 1 piętrze,nie za nisko,nie za wysoko,do tego od góry i od dołu ogrzewane,nieraz nawet ogrzewane i z jednego boku i z drugiego.

Gość ghgg
wolałabym na 4.nieprzejsciowe pokoje. Choć właśnie sprzedalam (lalo z sufitu podczas odwilży ) ale wielki plus to intymność i cisza

Ale głupoty wypisujecie. Do mieszkania powinno być dołączone świadectwo energetyczne. Przejrzysz to będziesz wiedzieć czy mieszkanie jest dobrze czy źle izolowane. Jak tam coś niejasne zawsze możesz zatrudnić inspektora który pomoże odebrać mieszkanie i wykryć wszystkie wady, dobry inspektor przyjdzie z kamerą termowizyjną i sprawdzi gdzie są nieszczelności. Jesli nie inspektora to zawsze można wziąć kogoś kto robi świadectwa energetyczne. Ważne by ten ktoś sprawdził kamerą nieszczelności a nie wyliczał fikcję na podstawie materiałów które niby lub ponoć zastosował budowlaniec. Nieszczelność dachu to usterka która należy natychmiast usunąć, najczęściej w nowych mieszkaniach w ramach gwarancji. Usterka a nie wada mieszkania. Plusy to faktycznie cisza i spokój, nie słyszysz sąsiadów, minus to ta wysokość - wiecznie młoda nie będziesz.