Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Proszę o pomocccccccccccccccc

wyniki badań proszę o pomoc

Polecane posty

co oznacza zbyt mała ilośc płytek krwi u dziecka plus mała ilośc leukocytów oraz zaniżony poziom glukozy płytki ktwi181 norma210 leukocyty 5,4 normq 5,5 glukoza 3,81 norma 3,90

dziecko często choruje dlatego postanowiłam zrobić mu badania i matwi mnie ten zaniżony poziom glukozy oraz mała ilość płytek krwi

????????????????????????????????????

Wyniki niewiele odbiegają od normy, ale ja zapytałabym się pediatry który zlecił badania, od tego w końcu jest jest. Na forum tylko się można niepotrzebnie "nakręcić" :) Pozdrawiam!

Gość parus
Trombocyty (płytki krwi) są komórkami biorącymi udział w regulacji krzepnięcia krwi. Pełnią także ważną rolę w magazynowaniu i transporcie niektórych ważnych biologicznie substancji jak serotonina i adrenalina. Za dolną granicę normy liczby płytek krwi uważa się zwykle 150.000 w mm3 (w jednostkach układu SI: 150 x 109/l). Zadaniem leukocytów jest ochrona organizmu przed patogenami takimi jak wirusy i bakterie. Glukoza jest to podstawowy substrat energetyczny ustroju, jego głównym źródłem jest pożywienie (sacharoza, skrobia), zapasy glikogenu w wątrobie oraz reakcje syntezy. Stężenie glukozy we krwi jest wynikiem aktywności procesów: glikogenezy i glikogenolizy oraz glukoneogenezy i glikolizy. Wyniki badań są w normie. Pozdrawiam.

Moim zdaniem to norma. Ja też byłam dziś z dzieckiem u lekarza z wynikami morfologii i też mial niewielkie odchylenia od normy, lekarka powiedziała że ta "norma" to chodzi o dorosłych, jak u dzieci to On ma krew w normie :) Zamiast się głupio nakręcać uspokój się i zapytaj lekarza bo prawdopodobnie dziecko jest zdrowe.

Gość Prosze o pomoccccccccccccccccc
Jutro idę z dzieckiem do lekarza wiecie martwi mnie jescze liczba limfocytów 63,9 % zlalazłam w necie że norma to 20-40 % w chwili obecnej dziecko jest przeziębione , z tego tez powodu zrobiłam mu badania bo bardzo często choruje

nie wiem w jakim wieku jest dziecko, ale płytki są w normie tak czy siak, a limfo dla dzieci norma jest wyższa napisz co tam lekarz stwierdził glukoza też są inne nomy dla dzieci a leukocyty mówia nam o chorobie, którą twoje dziecko właśnie przechodzi nie powinno robić sie badań podczas infekcji oraz w trakcie brania antybiotyku, chyba że są do tego wskazania np. długotrwała infekcja z goączką, ale nie dotyczy to kilku czy kilkunastu dni, bo wychodzą tak jak u ciebie poza tym podczas infekcji lub zaraz po niej liczba płytek moze ulec obniżeniu