Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość grzeszna autorka

mieszkamy razem - dostaniemy rozgrzeszenie?

Polecane posty

Gość grzeszna autorka

jak w temacie, czy ktoś pomimo tego, że mieszka z drugą połówką dostaje rozgrzeszenie podczas spowiedzi? Czy raczej nie mam się co łudzić:( Zapraszam do dyskusji na ten temat.

Gość sammm
spowiedź zostały wprowadzona w XVI wieku,do kontrolowania społeczeństwa!!! dajcie se spokój !!!:)

Gość ona na nie89
a czemu tak ci zalezy na rozgrzeszeniu? watpie zebys dostala

Gość normalnego ...
tak jesli wyrazisz postanowienie poprawy i zal za grzechy

Gość normalnego ...
spowiedz ... juz Pan Jezus mówił do uczni o niej , o odpuszczaniu i zatrzymywaniu grzechów , jak sie jest chrzescijaninem to sie wie , jak nie smiac sie nie przystoi

Gość grzeszna autorka
normalnego... ale jak można żałować że się przeżywa najlepszy okres w swoim życiu? Nie postanowie też, że się wyprowadzę. Nie uważam, bym robiła coś złego a wiele słyszalam na ten temat, że mieszkanie ze sobą przed ślubem jest traktowane przez księży jak grzech najcięższy i nie ma sie po co wybierac do konfesjonalu.

Gość ona na nie89
ja nie dostalam ale moze trafisz na ksiedza ktory da ci rozgrzeszenie

Gość normalnego ...
nie do konca ! jezeli jestescie oboje wolnego stanu i jestescie ze soba , sa pewne ulgi , kler nie trzyma sie juz tak kurczowo jak kiedys owych zasdad bo były one ciut smieszne - dlatego z tego co ja wiem rozgrzeszenie dostaniesz , ksiadz pouczy , zapyta ...odpowie . załować a załować to dwie ruzne sprawy . nie musisz załowac tego ze z nim jestes , ale tego ze na razie nie mozesz , tego zmienic

Gość normalnego ...
a z kim ma mieszkac z matką ? juz przestancie , jak sa oboje stanu wolnego to nic złego sie nie dzieje ! nigdzie nie ma napisane , ze współzyc dwoje ludzi nie moze jak są wolni i maja sie ku sobie . nigdzie ...

Gość ona na nie89
jest w bibli napisane ze wspolzyc doje ludzi przed slubem nie moze

do normalnego.... jak nigdzie nie jest napisane? skoro jest sie katolikiem to chyba jasne ze współżycie po slubie, mieszkanie po slubie tez? zresztą co tu tłumaczyć, nie ma co strzępić jezyka:O

Gość normalnego ...
gdzie ? podaj w której ksiedze

Oczywiście, że tak. Jest tylko kilka grzechów, za które ksiądz ma prawo nie udzielić rozgrzeszenia np morderstwo. Mieszkanie razem nie jest grzechem śmiertelnym i ksiądz musi udzielić rozgrzeszenia pouczając że robi sie źle. Oczywiście może się zdarzyć ksiądz, który go bezprawnie nie udzieli i wiadomo, że nikt nie będzie z tego powodu robił awantury przy konfesjonale :p Po prostu idzie sie do innego, normalnego księdza i bez problemu ma sie rozgrzeszenie :)

Gość grzeszna autorka
ide do spowiedzi bo chciałabym przyst,ąpić do komunii z okazji święta Bożego Narodzenia - to chyba logiczne, w tak ważne święto dla chrześcijan chciałabym móc przyjąć komunię. Dzięki normalnego... za twoje słowa, jeśli o takie żałowanie chodzi to jak najbardziej mogę się pod nie podpisać. Nie żałuję tego, że się kochamy i mieszkamy razem jak.. rodzina, choć w mieszkaniu studenckim, ale tego, że przez kościół uznawane jest to za bardzo ciężki grzech i ja w tym grzechu trwam i narazie nie mogę go zmienić.

Gość normalnego ...
Kwietniulka do normalnego.... jak nigdzie nie jest napisane? skoro jest sie katolikiem to chyba jasne ze współżycie po slubie, mieszkanie po slubie tez? jasne napisane jest też drugie przykazanie , ale jakos dziwnie go mało kto z katolików zna , znaja natomiast wersje tzw okrojoną , w drugiej mojrzeszowej masz brzmienie faktyczne dekalogu i owe drugie usuniete przykazanie

Gość idzie zima............
moja koleżanka nie dostała. kiedyś rozmawiała tak prywatnie z księdzem to powiedział jej że nie dostanie bo kościół nie popiera takich związków. dostałaby tylko w przypadku gdyby powiedziała że mieszkają razem ale nie współżyją ze sobą ale przecież nie będzie kłamać, w końcu maja dziecko...

Gość normalnego ...
on always sad nie do konca masz racje , ksiadz moze nie dac ci rozgrzeszenia nawet za taki grzech jak kradziez ! bowiem musisz za ów grzech załować wyrazic wole poprawy i jeseli to mozliwe naprawic szkodę , tu przy kradziezy w wielu przypadkach da sie naprawic ów grzech , ale przy spowiedzi musisz wyrazic ze to uczynisz , a potem uczynic przeczytaj o warunkach dobrej spowiedzi

:"Córka dla ojca to nikomu nieznane czuwanie nocne, a troska o nią oddala sen: w młodości, aby przypadkiem nie została bez wyjścia za mąż, gdy wyjdzie za mąż, by przypadkiem nie była znienawidzona, gdy jest dziewicą, by nie była zbeszczeszczona, stając się w domu ojcowskim brzemienną - będąc z mężem, aby przypadkiem nie wykroczyła, a będąc mężatką, nie była niepłodna. (Syr 42,9-10) " Córka roztropna jest bogactwem dla swego męża, a córka, która wstyd przynosi, zgryzotą dla swego ojca. (Syr 22,4)" "Hańbą dla ojca, jeśli ma syna źle wychowanego, a jeśli córkę, to wstyd mu ona przyniesie. (Syr 22,3) " "Kto żyje uczciwie - będzie ocalony; kto przewrotnie chodzi dwiema drogami, zapewne na jednej z nich zginie. (Prz 28,18) "

Gość normalnego ...
podalas link do czyjejs interpretacji wersetów zawartych w Bibli , moja interpretacja juz jest inna . tak w skrucie , idac dalej ta drogą , jezeli bedziesz pozadał swa zone tylko z racji wlasnej chuci ! to też grzeszysz kochajac sie z nią , bowiem sex ma słuzyc czemus innemu a nie uciechom cielesnym wiec nie badzmy jak owca co przykleka jak sie ja zarzyna ....

Ksiądz musi uwierzyć w to co powiem. Jeśli powiem na końcu, że żałuję za grzechy musi udzielić rozgrzeszenia i koniec, nie może powiedzieć że mi nie wierzy i np nie podpisać karteczki do zostania chrzestną :) Poza tym zawsze jest nadzieja na naprawę i np w moim przypadku poprawa nastąpiła bo wzięliśmy ślub kościelny. I właśnie w nadziei na taki rozwój wypadków ksiądz udziela rozgrzeszenia.

do normalnego jasne znam "Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko () Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym" sprawa jasna by nie przedkładać rzeźby i nie oddawac jej hołdu jako rzeźbie samej sobie. nie wiem w czym widzisz problem.

do normalnego ja pierdykam człowieku, co ty masz za wiedze na temat nauk KK??! jak seks służyć ma wg ciebie TYLKO jednemu? pewnie płodzeniu dzieci tak? seks ma byc czyms co zbliza małzonków i umacnia ich miłość i jedność- a ze jest otwarty na zycie to inna bajka:P zreszta skoro koscioł dopuszcza NPR - a tam jest przeciez współzycie w okresie niepłodnym kobiety - czyli w momencie kiedy ona nie moze zajsc w ciąże czyli małzonkowie kochają sie tylko z pobudek cielesnych, dla własnej przyjemnosci i miłosci.

Gość normalnego ...
tak masz racje , ale ... w kwesti ksiadz musi ! wyjasniam , jestem zonaty mam kochankę , spowiadam sie , wyznaje grzech wyrazam skruchę i obiecuje poprawę ! ksiadz daje rozgrzeszenie . ale ... ksiadz moze zdac pytanie i teraz , zapyta jak długo to trwa ? jezeli odpowiem , ze trwa to 3 lata , a jego kolejne pytanie , bedzie ile razy sie spowiadałem z tego i jak czesto sie spowiadam , albo wezmie to z poczatkowej kwesti spowiedzi gdzie sie mówi moja ostatnia spowiedz była np. miesiac temu ... a ja znowu jestem w konfesjonale i znowu spowidam sie z tego samego grzechu od 3 lat to gdzie jest moje załowanie - tu jeszcze jeszcze , ale gdzie poprawa ? wychodzi na to ze taki ktos klepie formułke , a poprawic i zmienic tego nie ma zamiaru - wtedy ksiadz moze nie udzielic rozgrzeszenia

i prosze jeszcze cytaty : Nowy Testament uczy, że brak czystości zamyka drogę do Nieba (l Kor 6,9), natomiast zachowanie czystości łączy nas ściślej z Chrystusem i czyni z nas świątynię Ducha Świętego (l Kor 3,16-17). "Już w Starym Testamencie wiele jest mowy o czystości jako o cnocie przeciwnej nadużyciom seksualnym. Bardzo mocno ukazuje się naturalną godność małżeństwa ustanowionego przez Boga Stwórcę (Tb 8,5-8). Stąd też znajdują się w dekalogu surowe przepisy broniące czystości (Wj 20,14; Pwt 5,18). Co więcej, czasami ukazany jest gniew Boga, a nawet Jego kara za grzechy przeciw czystości małżeńskiej i pozamałżeńskiej. Bóg nie jest tylko Bogiem karzącym. Dlatego też Stary Testament zawiera opisy przedstawiające Boga, który wynagradza wytrwanie w czystości, np. Józefa (Rdz 39,6b-41,46), Zuzannę (Dn 14) czy Judytę (Jdt 8,5-8; 13,18-20). "

Gość ola z kraka
dostaniecie, jeśli obiecasz księdzu, że planujecie ślub kościelny i to szybko!! :) u mnie tak przynajmniej było

Gość normalnego ...
kwietniulko zatem skoros taka bystra , to dlaczego to przykazanie jest z dekalogu usuniete ? wyjasnij bo ja problemu nie mam , nie ja go usuwałem i w wersji nauczanej katechetycznej nie ja nauczam ! i przedstawiam - ty chyba nie rozumiesz tego o czym mówi owe przykazanie

Gość normalnego ...
tak grzechy inne , ale schemat odpuszczenia grzechów jest ciagle taki sam !