Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość twoja m

z jakiego regjonu Polski jestejakie potrawy wigilijne macie na stole wigilijnym?

Polecane posty

Górny Śląsk: - Kapusta z grzybami - Zupa grzybowa/barszcz - Śledzie w śmietanie - Karp/panga - Makówki/sernik - Pierogi z kapustą i grzybami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość elelelsiala
malopolska barszcz czerwony z uszkami z miesem kurczak pieczony po staropolsku placki rozne salatka warzywna i salatka gyros tyle

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość siemiotka/siemieniotka
to pierwsza, najstarsza potrawa wigilijna spozywana na obecnych ziemiach polski przez slowian wlasnie w okresie wigilii (wczesniej poganskich swiat) to zupa z siemienia konopnego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lubelskie - barszcz z uszkami -ziemniaki z olejem rzepakowym -kapusta z grzybami pierogi z kapustą i grzybami -racuchy drożdżowe smażone -śledź w śmietanie -ryba zasmażana i potem zamarynowana -ryba po grecku -i oczywiście moje ulubione kluski z makiem mniam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Coralick he he :D szkoda ze rzadko ją robią w rodzinie :( bo naprawdę pyszna zupka. Polecam :) musze keidys sam zrobić tą siemiotkę. Będę jutro ją jadł :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość siemiotka/siemieniotka
taka breja bez smaku ale dawniej ludzie nie mieli w tym czasie nic lepszego to i ta breja byla czyms dobrym wlasciwosci zadnych to nie ma, to z takich konopii z jakich sie sznury robi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
siemiotka/siemieniotka jaka breja? ma smak, każdy robi według swojej receptury :D u mnie wujek robi ją , wcześniej babcia robiła :D Natka* nie umię opisac, dla mnie jak eliksir Bogów,a dla drugich to moze byc nie dobre. zalezy od kubków smakowych :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Swojska baba
Ludzie mięsa się nie żre w Wigilię!!! To tylko te niemiary ewangelickie zażerają się gęśmi na Wigilię. U nas jest tak: Śledzie w marynowane w oleju z cebulką, kapusta smażona z grzybami, kompot z suszonych owoców, smażony karp. No i ogólnie w Wigilię kolacja ma być postna, a wyżerka jest dopiero w Boże Narodzenie. Ludzie nie znacie tradycji?! Jakie indyki?!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość alsa_asa
Kapusta z pszonem bloki kakaowe chleb który babcia piecze w kaflowym piecu napar z suszonych owocow i soku z orzechow wloskich a po północy dziczyzna specjalności "z za Buga" WESOLYCH!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość elelelsiala
''Swojska baba Ludzie mięsa się nie żre w Wigilię!!!'' - bo co do wiezeina nas za to wsadzisz? haha kazdy je to co lubi i na co ma ochote i kropka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Elelelsiala co racja to racja :) ale żeby nie denerwowac rodzinki jadłem to co było na stole, a że lubię karpia itd to zjadłem :) idę od neta juz he he

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość twoja m
Czytałam wsze wypowiedzi i zauważyłam że Wy ślązacy mówicie na zupe z suszonych owoców "moczka" pierwszy raz spotkałm sie z takim określeniem. U nas w Poznaniu mówimy na zupe z suszonych owoców "dymówka"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość twoja m
pierwszy raz spotykam się z "wuzetką" czy to regionalna potrwa warszawska? Co to za potrawa?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×