ubudubu 0 Napisano Grudzień 27, 2011 Jak wyczuć badając szyjkę w jakiej fazie cyklu jesteśmy? Jak wyczuć w ten sposób czy zaszło się w ciąże? Badam szyjkę od miesiąca i nadal mam wrażenie że jestem zielona w tej kwestii.. Jeśli jest nisko, zamknięta i jest miękka jak gąbka a ścianki wejścia do pochwy są rozpulchnione.. co to oznacza? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość szyjkę trudno badac Napisano Grudzień 29, 2011 po pierwsze trzeba ją badac cały czas tak samo żeby wyczuć czy się zmienia i jak się zmienia i lepiej się poprzeć dodatkowo śluzem i temperaturą. ja po paru cyklach zrezygnowałam z badania tego objawu ale teraz znowu zacznę, może w końcu sie nauczę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Carlain10 0 Napisano Grudzień 29, 2011 Badanie szyjki macicy Szyjka macicy w cyklu miesięcznym, pod wpływem hormonów podlega pewnym zmianom. Aby zaobserwować zmiany te, polecane jest samobadanie palpacyjne szyjki. Można w ten sposób zauważyć jak w ciągu całego cyklu zmienia się jej położenie, stopień rozwarcia oraz konsystencja. Ogółem kiedy mamy fazę niepłodną szyjka macicy jest twarda i zamknięta. Wraz ze zbliżaniem się owulacji ujście szyjki zaczyna otwierać się, szyjka podnosi się oraz mięknie. Po owulacji szyjka wraca do stanu sprzed jajeczkowania. Jak przeprowadzać badanie szyjki Kucamy lub stajemy opierając jedną nogę np. na wannie/krześle a następnie wprowadzamy do pochwy jeden lub dwa palce . Na co zwracać uwagę przy samobadaniu: * położenie szyjki * konsystencję * rozwarcie ujścia * śluz Podczas obserwacji szyjki macicy możemy zaobserwować, że: * W początkowej fazie cyklu (niepłodnej ) jest ona: nisko, twarda, zamknięta. * Wraz z narastaniem objawów płodności: unosi się, mięknie, otwiera się jej ujście. * Kiedy zbliża się jajeczkowanie szyjka macicy jest wysoko, miękka i otwarta. * Po owulacji szyjka macicy ponownie jest nisko, twarda i zamknięta. Pamiętajmy o tym, że badamy się : * jeden raz dziennie * o stałej porze * niekoniecznie w porze wieczornej * zapisując za każdym razem wynik badania Badanie wymaga oczywiście nieco wprawy i nie należy się zrażać jeśli na początku nie będziemy umiały rozpoznać zmian które zachodzą w szyjce macicy przez cały okres cyklu. Po regularnych obserwacjach nabierzemy z pewnością doświadczenia i nauczymy się "odczytywać" sygnały jakie przekazuje nam ta część naszego ciała. Bardzo istotne są zasady higieny ? dokładne mycie rąk przed każdym wprowadzaniem palców do pochwy. Zalecane jest łączenie tej metody z mierzeniem temperatury (PTC), obserwacją śluzu itp. aby mieć w pełni przedstawiony obraz objawów naszej płodności. POWODZENIA! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach