Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pobity gar

Cesarka na życzenie - jakie masz zdanie na ten temat ?

Polecane posty

Gość a ja chciałabym mieć
nie ma za co :D

Gość strzałka :)
"prywatnej wykonującej taki zabieg mam 300km i nie udam się w taką podróż w środku zimy - najpierw w ciąży, a później z noworodkiem. o to kaman. i chętnie zapłaciłabym mojemu szpitalowi oficjanie za cc zamiast kombinować jak koń pod górę." no właśnie o to chodzi, w szpitalu w większości miast (tych mniejszych) nie da się tego legalnie zrobić, i chodzi głównie o tę możliwość, pomijając już aspekt finansowy, bo nawet gdyby miało być płatne to pewnie byłyby kobiety, które z RÓŻNYCH powodów by sie na to decydowały (nie tylko dla własnej wygody - choć nawet jeśli to co w tym złego?)

Gość o to, że do najbliższej klinik
ja bym chętnie OFICJALNIE zapłaciła za cc, właśnie po to, żeby szpital w moim mieście miał kasę - choćby na znieczulenie dla innych pacjentek, leki przeciwbólowe, sale do porodów rodzinnych, wyposażenie sal porodowych, nowoczesne łóżka na salach poporodowych czy na szkolenia dla lekarzy położników. czemu nie? zdaję sobie sprawę z możliwych powikłań po cc, zdaję sobie z możliwych powikłań po porodzie sn. wybieram cc - płacę, wszyscy są zadowoleni. ale nie, nie da się tak. szkoda, bo byłoby to z pożytkiem dla wszystkich, jak sądzę.

to gdzie wy mieszkacie :/ u nas w szpitalu ginekologiczno-położniczym jest normalnie wywieszony cennik takich dodatkowych usług i bez problemu za kase robią jak dobrze pamietam cc to jakoś 2500 było a z tą na życzenie to ja też rozumiem że niby za free do wyboru z sn a nie że odpłatnie bo odpłatnie to i teraz jest

przy takim modelu bardzo szybko wszyscy przestaliby rodzić naturalnie - wiesz dlaczego? bo szpital zacząłby zarabiać na cc i pogorszyłaby się opieka dla tych, które by chciał rodzić za darmo i naturalnie - dlaczego chodzicie do ginekologa prywatnie? bo jak zapłacisz to się staraja

Gość Ann1985....
Jestesmy 100 lat za murzynami... Tyle sie mówi o opiece w szpitalach ze jest ok... ale ocena koiety czy da arde przetrzymać ból bez znieczulenia jest subiektywnym... Jak można nie wszystkim pacjentkom dać znieczulenie... BO WYTRZYMA?>>>>??? Normalne to nie jest. A CC I czemu tu się dziwić skoro traktuje sie ten zabieg jak luksus... Skoro brak cierpienia uznaje sie za luksus.... Bez sensu. Jeśli ktos chce niech ma. Bez przesady dziecko rodzi sie mniej zmeczone. Kobieta też nie cierpi jesli dadza po cc odpowednie środki, ale dalej to kwestia opieki i podejscia poważnie do pracy lekarza położnej pielegniarki. Fajnie by było zeby nie trzeba było poganiac popędzać i prosić a czasem błagac o opieke medyczna za którą tyle kasy płacimy co miesiac

:P:P:P:P:P to gdzie wy mieszkacie :/ Ano są takie miejsca w Polsce...w Polce klasy "B", jak ją niektórzy nazywają :). I nie spotkałam się w żadnym państwowym szpitalu z cennikiem cc na życzenie, choćby z tego względu, że jest to nielegalne :/. ex-D.Bill jeśli mieliby wprowadzić nieodpłatne cc na życzenie, to ja jestem jak najbardziej za - ale to nierealne w Polsce, więc zgodziłabym się zapłacić za taki zabieg - tak jak się płaci za np. operację plastyczną. Ale wybór chciałabym mieć - normalny, oficjalny, bez kombinowania, jak napisałam.

ex-D.Bill zapomniałam - nie chodzę do ginekologa prywatnie. też się stara. czy to coś zmienia w naturze tematu :)?

stomatoloszka who walczyć może. tak samo jak z podziemiem aborcyjnym. prawda jest taka, że jak ktoś chce to i tak sobie zabieg/operację załatwi. tyle, że i w jednym i w drugim przypadku pieniądze wędrują bezpośrednio do kieszeni wykonującego zabieg, państwo na tym traci a nie zyskuje - refundując, bo "medyczne wskazania" zawsze się znajdą.

nie zmienia, bo to 'tylko' statystyka - większosc ciężarnych jednak chodzi prywatnie, ci sami lekarze zachowują sie w państwowym gabinecie inaczej niż w prywatnym - też się tak zdarzało... ja nie chcę nikogo do niczego przekonać tylko sama dla siebie znaleźć odpowiedź czemu uważam, że nie powinno być cc na życzenie - sama miałam dwie, ale z konieczności, bez powikłań i dobrze je przeszłam... jednak uważam, że jest to jakaś patologia i niewłaściwe potraktowanie głębszego problemu - kiepskiej opieki okołoporodowej - nie uważam, żeby cc dużo tu rozwiązało...poród naturalny z dostepem do znieczuleń na życzenie i fachową i chętną opieką położnych i lekarzy byłby na dłuższą metę lepszy i tańszy - bo pytanie brzmi - komu zabiorą kasę na te operacje? (doczytałam, że w UK cc jest ok. 2/3 drozsze niż poród naturalny, w Polsce chyba proporcje nie różnią się dużo)

ale to chyba nie jest tajemnica, stomatoloszka :)? nie wiem, kogo tu oczekujesz ze "zlatujących się", ja tam nie mam zamiaru nikogo oskarżać. nie ma co wybielać żadnego środowiska - czy to lekarzy, czy prawników, czy policjantów, czy innych. są tacy co wezmą, są tacy co nie wezmą. a ty myślisz, że ta statystyka who to skąd się wzięła :)? lekarze tak dla własnego widzimisię robią cesarkę zamiast siedzieć i pić kawę czekając, aż położna przyleci z wiadomością, że widać główkę ;)?

świadczy tylko o tym, że da się cc "załatwić". podobnie jak aborcję itd. ja tylko zwracam uwagę na fakt, że gdzie są chęci znajdzie się i sposób - a traci na tym państwo i podatnicy. bo mogłoby byc oficjalnie, bez strat i oburzenia.

ex-D.Bill jaka jest opieka okołoporodowa wie każda, która poród przeszła - a te, które nie przeszły też się dowiadują. niewiele jest osób zachwyconych - smutna statystyka. na pewno odsetek cc by się zmniejszył, gdyby znieczulenie było dostępne ogólnie. ale nie wyeliminowałby do końca "cc na życzenie", bo są kobiety, które i tak wolałyby cc - na przykład ja. i zapewne takie kobiety nie miałyby nic przeciwko, żeby oficjalnie za to zapłacić- bo niby dlaczego nie? ja rozumiem, że jak dę do dentysty na nfz, to mam w zębie amalgamat - a jeśli dopłacę, to plombę światłoczułą. W tym przypadku również uważam, że za "czas i zaangażowanie" personelu należałaby się gratyfikacja - ale oficjalna.

stomatoloszka pierwsze słyszę o powiększaniu biustu i ust ze wskazań medycznych :) w wielu krajach Europy kobieta może sobie wybrać czy chce cc czy poród sn, nie rozumiem dlaczego w Polsce MUSI to być mrzonka?

stomatoloszka Niemcy, od października Anglia - o tych wiem. a reszty musisz poszukać w googlach, jeśli chcesz się w tym temacie dokształcić :)

ex-D.Bill bo pytanie nie jest nakierowane na rozwiązanie problemu, tylko na wywłanie kłótni, jak ktoś słusznie na początku zauważył :D

ex-D.Bill no to trzeba uściślic pytanie - cc na życzenie, ale płatne, czy refundowane? na płatnych szpitale powinny więcej skorzystać, na refundowane nie ma szans, bo NFZ i tak praktycznie nic nie refunduje, więc to marzenie nie do zrealizowania ;) oczywiście licząc na to, że te pieniądze byłoby rozsądnie wydawane, np na sprzęt itp. Ale możliwe, że masz rację, że pogorszyłoby to jeszcze bardziej i tak już złą opiekę podczas i po sn...

nie stomatoloszka, chcemy powymieniać poglądy :) od rozwiązywania tego typu spraw mamy Parlament, ale tam chyba gorszy poziom dyskusji niż na kafeterii :D

stomatoloszka czemu tak się bulwersujesz, to przecież tylko luźna dyskusja :)

a o czym tu chcemy decydować niby wg Ciebie? przecież tylko wymieniamy poglądy. poza tym sama też swój pogląd wyraziłaś a chyba położną nie jesteś?