Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kijeczek

Czy jest na sali dentysta?

Polecane posty

stomatolog to lekarz po skończonej medycynie i stomatologii zajmujący się całym narządem żucia a dentysta to lekarz po stomatologii zajmujący się leczeniem zębów.To tak w skrócie. Jednym słowem zostaliśmy zdegradowani do rangi dentystów z chwilą wejścia do Unii. W Polsce tytuł stomatologa też był nadawany tylko w pewnych latach powojennych. czytaj locha i zapisuj :D

Gość Stomatoloszka uciekla bo
nie wie jak sie obronić. Boi sie jeszcze bardziej pogrązyć w swojej niewiedzy :classic_cool:

Gość zębowa wróżka...
Jeżeli próchnica wdała się do korzeni zęba ten jest do usunięcia . Był otwarty?

Gość bombardiera @@@@@
prosze odpowiedz mi bo różnie pisza, a ja mam jeszcze dwa ząbki przewidziane do takiego leczenia i nie wiem co zadecydować

stomatolog to lekarz po skończonej medycynie i stomatologii zajmujący się całym narządem żucia a dentysta to lekarz po stomatologii zajmujący się leczeniem zębów.To tak w skrócie. Jednym słowem zostaliśmy zdegradowani do rangi dentystów z chwilą wejścia do Unii. W Polsce tytuł stomatologa też był nadawany tylko w pewnych latach powojennych. pierdolisz, i tyle Ci powiem, chociażby dlatego że moi rodzice (kończyli studia w schyłkowej fazie komuny) mają tytuł lekarzy stomatologów, ja już lekarza dentysty. Są tu tytuły zamienne, równoważne, zależą od daty wydania dyplomu

Gość co to jest torbiel
Jak sie to leczy, ile to trwa i czym grozi nie leczenie. Pytanie do stomatolozki :classic_cool:

Wg. obowiązującej ustawy w Polsce lekarz który ukończył studia na kierunku lekarsko-dentystycznym (tak to się teraz nazywa i wszystko na uczelniach mają przemianowywać , na ŚAM już nie ma czegoś takiego jak Stomatologia) ma tytuł lekarza dentysty. W jego kompetencjach leży diagnozowanie i leczenie chorób zebów, jamy ustnej części twarzowej czaszki i tkanek bezpośrednio do niej przyległych. Tytuł lekarza stomatologa przysługuje wybitnym specjalistom z tej dziedziny - bliższych kryteriów w ustawie brak. Po polsku ta nomenklatura ma niewiele sensu .. ale argumentacja jest taka : To dla dobra pacentów! Radzę poczytać tekst jednolity ustawy+ nowelizacje ustawy o wykonywaniu zawodu lekarza i lekarza dentysty.

Przed wejściem Polski do Unii Europejskiej używano tytułu lekarz stomatolog, potem lekarz dentysta, jednakże Naczelna Izba Lekarska dopuszcza możliwość używania obydwu tytułów. W Polsce tytuł lekarza dentysty uzyskuje się po 5 latach studiów Dlatego właśnie od lat już nadaje się dzisiaj tytuł lekarza dentysty i tylko taki

Gość bombardiera @@@@@
prosze , odpowiedz mi, ja cie nie chce obrazać , tylko chce uzyskać wiedze na ten temat

Gość zębowa wróżka...
Loszka z powołania ma racje ... z tym dentystą i stomatologiem.

Gość bombardiera @@@@@
prosze o dopowiedź

Gość co to jest torbiel
Jak sie to leczy, ile to trwa i czym grozi nie leczenie. Pytanie do stomatolozki :classic_cool: PS jeszcze na google nie znalazlas??? :classic_cool:

bombadiera nie prawda,nie zrasta sie , zab leczony kanalowo to po prostu wypełnienie kanałów gytaperką np. mylisz pojecia z implanatami, ktore zrastaja sie z koscia zuchwy,i usuniecie takiego zeba nie boli pod warunkiem , ze jestem pod znieczuleniem.

Stomatoloszka, a czy to prawda,ze ząb leczony kanałowo zrasta sie z kościa szczęki i usuwanie potem takiego zeba to potworny bó Przepraszam, nie zauważyłam tego pytania. Dlaczego miałabyś usuwać ząb z dobrze przeleczonym kanałem?

Gość stomatolozka to drugie
wcielenie jenifer :classic_cool:

Gość zębowa wróżka...
bom - i tak musisz zęby wyleczyć i tak... bo jak nie wyleczysz to dopiero może być ból i powikłania

wspólczuję starym takiej dennej córki, szkoda, ze cię matka nie wyskrobała, pewnie mieli ambicje, zebyś przejęla biznes po nich ale ty byłaś zbyt tępa i tylko miejsce asystentki w bólach i z pomocą kasy zdobyłaś 🖐️

Gość zębowa wróżka...
"Przepraszam, nie zauważyłam tego pytania. Dlaczego miałabyś usuwać ząb z dobrze przeleczonym kanałem? " haha z ciebie taka stomatoloszka jak ze mnie baletnica ;D odpowiedź jest oczywista jak dla mnie ... :D

a torbiel leczy sie w zaleznosci od tego jakiej jest wielkosci,mozna leczyc poprzez endodoncje albo gdy jest wiekszy usuwac chirurgicznie, potem ten ubutek po tym torbielu wypełnia sie materiałem kosciozastepczym,to tak pokrótce;)

Malutka, bzdury piszesz. Przede wszystkim trzeba ustalić przyczynę torbieli, bo w większości przyczyniają się do nich niewyrżnięte zęby,w drugiej kolejności choroby autoimmunologiczne w trzeciej choroby nowotworowe