Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ślub cywilny

czy wypada zrobić taki ślub?

Polecane posty

Gość ślub cywilny

Jestem z chłopakiem ponad 3 lata,mamy kilkumiesięczne dziecko,ale nie mamy ślubu. Ja mam bardzo duzą rodzinę jakieś 100 osób tylko ode mnie i cos koło tego od mojego chłopaka a na takie wielkie wesele nas narazie nie stać tzn jak byśmy powiedzieli rodzicą to by nam zrobili ale ja nie chcę żeby oni za wszystko płacili i pomyślałam o skromnym ślubie cywilnym,ale nie wiem czy tak wypada. Po prostu nic byśmy nie robili tylko byli by nasi rodzice i rodzeństwo,byśmy posiedzieli w domu,coś do jedzenia by się zrobiło itp a wszystkim byśmy powiedzieli już po ślubie że nic nie robiliśmy i,że jak będziemy brali kościelny to wszystkich zaprosimy. Mój marzeczony uważa że babcię dziadka trzeba zaprosić,no to i chrzestnych wypada też zaprosić i już jakąś salę trzeba wynajać a tak to ja juz nie chcę bo po co 2 razy na weaele prosić. Doradzi ktoś

Gość ja piernicze ale ludzie mają
problemy🖐️! Ogarnij się! Jak nie chcesz robić wesela to nie rób, zaproś najbliższe osoby i cześć. Co innego jakbyś wesele duże robiła, a nie zaprosiła np. chrzestnych. Myśl, kobieto. Nikt Was nie zmusi do robienia wielkiej imprezy.:o

Gość ślub cywilny
ale chodzi mi o to czy wypada nie zapraszac babci i chrzestnych i po fakcie powiedzieć ze śluib był ale nikogo nie zapraszaliśmy?

po pierwsze - rodzicOM po drugie - na rodzicow i rodzeństwa nie wynajmuje się sali, tylko idzie na obiad do restauracji (żadnych babć, ciotek i innych pociotów nie ma potrzeby zapraszać) po trzecie, jak kogoś nie stac na wesele, to go nie robi i nie widzę w tym nic nadzwyczajnego tyle na ten temat

Gość hwdpxx
mama tata a po co jeszcze rodzeństwo na chuj wam ono

Gość najblizsi to rodzice
rodzenswto, dziadkowie- jak macie dobry kontakt z chrzestnymi to oni tez powinni byc.

Gość ślub cywilny
chciałabym żeby było nasze rodzeństwo,bo ktoś musi być świadkiem:) ale boję się,ze teściom ten pomysł sie nie spodoba i będzie kolejna awantura,że teściowej mamusi nie będzie na ślubiei że się obrażą

Gość makatka03
mój brat tak zrobił i było OK. Tylko rodzice i świadkowie. Mała imprezka w domu - kawa, ciasto szampan i kolacja

Gość ja piernicze ale ludzie mają
jesooo...:o nie mówić po fakcie o ślubie jak jakieś tchórze tylko normalnie "bierzemy ślub w ten i ten dzień". Wszystko. Dziadków moglibyście zaprosić oprócz rodziców i rodzeństwa, chrzestni nie potrzebni. A choćby nawet byli chrzestni to już nie przesadzaj, że się w domu nie pomieścicie.

Gość ślub cywilny
tylko,ze ja bym chciała za parę lat mieć dużą impreze na kościelnym ślubie,żeby była cał rodzina a po co 2 razy zapraszać babcie chrzestnych itd?

zalezy jak blisko jestescie z dziadkami..ja na przyklad nie wyobrazam sobie nawet urodzin bez babci,a gdzie slub...chestnych mozna na razie olac,zaprosi sie na koscielny...moim zdaniem jak tak ruszycie temat,to i tak swatowie dojda do tego,ze trzeba zabulic i zrobic wszystko razem

Gość ślub cywilny
tylko,że chrzestni to też mają swoje rodziny(5 osobowe) i jedna babcia mieszka daleko i żeby przyjechała to musi ktoś z rodziny zostać zaproszony( ciocia wójek 4 kuzynki) tak jak na chrzcinach było,że teściowa mówi,ze nikogo nie będzie się zapraszać ale żeby jej mamusia przyjechała to całą tamtą rodzinę zaprosiłą a ode mnie tylko rodzice i dziadkowie byli:(

Gość skor tak podchodzisz
do tego, to po co robisz problem? Kiedyś zaprosisz wszystkich tych, na ktorych Ci naprawdę zalezy a teraz na ślub cywilny zaproś tylko swiadków i rodziców. I po problemie:D

Gość strzałka :)
my też mamy dużą rodzinę i postanowiliśmy zrobić małe wesele (babcia, dziadek, rodzice, rodzeństwo, chrzestni i najlepsi przyjaciele) i normalnie ślub konkordatowy, bo jednak jeśli zamierzacie brać potem kościelny to nie wiem po co to rozdrabniać, nie lepiej skromne wesele skoro i tak nie chcecie takiego wielkiego? ogólnie czy wypada nie zapraszać dziadków? zależy jak blisko z nimi jesteście. jeśli nie za bardzo to znam osoby, które dziadków nie zapraszały, tylko właśnie rodzeństwo, świadków i rodziców :) moja szwagierka robiła przyjęcie w domu po cywilnym i narzeka jedynie mama, że musiała ciągle latać, jedzenie donosić, wcześniej się narobiła, potem sprzątała, a wydała podobne pieniądze jak za obiad w restauracji, więc radzę przeliczyć koszty :)

Gość ślub cywilny
ale jak mam zapraszać pół rodziny mojego chłopaka a mojej nie to dziekuje za taki ślub,a na wszystkich to nas nie stać,takze chyba ślubu nie będzie:(

Gość ślub cywilny
no właśnie ale jak już jest babcia itd to nie opłaca się robić w domu bo w restauracjii są podobne koszty i nie trzeba latać a ja chcę tylko w domu z rodzicami i świadkami,ale mój narzeczony chcę babcie itd a bardziej tesciowa chce

to sami jedźcie po tą jedną babcię jak chcecie :)

serio, zastanów się nad taką opcją jaką my z mężem robiliśmy :) czy opłaca się brać sam cywilny, bo w 90% przypadków tego kościelnego ludzie później nie biorą, bo to szkoda kasy, bo cywilny starcza, bo odwlekają w czasie.

dokladnie w domu sie narobicie, pozyczac trzeba krzesła, nakrycia itp, wozic się z tym, potem sprzątanei i zmywanie, każdy urobiony a tak pójdziecie do restauracji, zapłacicie jak za normalny obiad w knajpie, wyjdziecie i po krzyku oszczędzić można też na fotografie, na pewno macie jakiegoś znajomego/znajomą, która da radę pyknąc kilka ladnych zdjęć to samo z bukietami, jak padnie magiczne słowo - ślubne - to od razu cena szybuje do góry, lepiej powiedzieć, że normalne kwiaty, jakąs ladną wiązankę

Gość ślub cywilny
a może i masz rację,że lepiej wziać kościelny ale skromny niż 2 razy.

Gość ślub cywilny
strzałka a pamiętasz może ile Cię wyszło wesele i na ile było osób?

moje wesele było w październiku, więc jeszcze pamiętam ;) wydaliśmy 15tys na 45 osobowe wesele w restauracji, w tym był wykupiony nocleg i śniadanie dla 18 osób z rodziny męża, bo moja rodzina była na miejscu. nie było tak skromnie, bo ani na sukni, ani na jedzeniu czy wódce nie oszczędzaliśmy - tyle, że robiliśmy to tylko dla najbliższych i bez poprawin :) aha - i nie było fotografa, bo znajomy napstrykał fotek a mój mąż zajmuje się obróbką :)

Gość ślub cywilny
45 osób to trochę jest a wcale dużo nie zapłaciliscie:)dziękuje za info:)

powodzenia, aby udało się Wam wszystko zrobić tak żebyście byli zadowoleni ;)