Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Eveline92

Niedoczynnosc tarczycy a ciąża?32tc

Polecane posty

Gość Eveline92

Witam, właśnie się dowiedziałam że mam niedoczynnosc tarczycy- czy ktoś może mi odpowiedzieć jaki to ma wpływ na dziecko, poród itd. Jestem 32tc dostałam leki na tarczyce. Strasznie się martwię proszę o odpowiedzi.

Gość annai
nie miałaś na poczatku ciązy badania tsh?

Gość Eveline92
Miałam był w górnych jak dla mnie granicach normy ale jeszcze w normie. Teraz jest powyżej normy

Gość annai
a co ci lekarz powiedział?

Gość Eveline92
Dziś tylko odebralam recepty na leki, ponieważ wczoraj dzwonił do mnie w sprawie wyników, i wizytę mam we wtorek, tydzień wcześniej niż planowana. Dlatego tu szukam jakiś informacji. Bo sama mało jestem w tym temacie uświadomiona.

Gość jaki wynik TSH miałaś przed
zajściem w ciążę i na początku ciąży?

Gość Eveline92
Przed zajściem w ciążę nie robiłam wyników , na początku 3.22 a teraz jest podobno ponad normę.

czyli już na początku było źle wynik TSH 3,22 oznacza niedoczynność tarczycy w którym tygodniu ciąży robiłaś to badanie?

Gość lalalkalala
kochana powiem ci tak, po pierwsze nie czytaj nic w necie, aj sie dowiedzilam o mojej niedoczynności w 8 tc, naczytalam się w necie i przepłakałam pół nocy,pisali o chorobach, uposledzeniach itp. Ja startowalam z wynikiem tsh-4,4, lekarz dał mi euthyrox do łykania i z amiesiąc przyszłam z nowymi badaniami gdzie pomimo brania leków mialam tsh podwyższone do ponad 6,00. ale oprócz tsh tym razem zrobilam tez badania ft3 i ft4, które tak naprawdę sa najwazniejsze i u mnie były one w normie. Zapytałam lekarza co oznacza to dla mnie, ta niedoczynność czy szkodzi bardzo dziecku-a on mi na to, że po pierwsze jeżeli ta niedoczynnośc byłaby bardzo szkodliwa to bym w ogóle w ciąże nie zaszła,albo do tego 8 tc, bym poroniła i że po to biorę leki żeby było wszystko ok, i ż enie ma się czym martwić przy tak małych odstepstwach od normy, bo niektóre kobiety maja te wynki w dziesiątkach, a ty jaki masz wynik tsh?

Gość Eveline92
Właśnie wyników nie mam tylko ma je mój lekarz więc nie wiem, ale powiadomił mnie że są podwyższone i przepisał recepty które dziś odebralam, w poniedziałek idę zrobić wyniki na tsh i ft3 i ft4. Martwi mnie to że to 32tc prawie 33tc i dowiaduje się o czymś takim. Ale moje objawy są właśnie wskazujące do tego mam wyższe ciśnienie gdy wcześniej miałam zawsze niższe i senność zmęczenie.

Gość Eveline92
Jeśli chodzi o tamten wynik tsh to były początki ciąży 13tc jakoś tak i norma była od 0.27-4.20 a mój wynik był 3.22

nie patrz na normy laboratoryjne, bo te są przestarzałe kobieta, które chce zajść w ciążę powinna mieć TSH wynoszące około 1 Twój wynik sugerował już niedoczynność zapewne konsultowałaś go z ginekologiem, a nie z endokrynologiem, który zna się na rzeczy, a nawet takiego endokrynologa nie jest zbyt łatwo teraz znaleźć, niestety:O w pierwszym trymestrze TSH samo w sposób fizjologiczny SPADA dla płodu najważniejszy jest pierwszy trymestr, bo dziecko do 12 tc nie ma jeszcze swojej tarczycy i wszystko "bierze" od mamy dlatego tak ważne jest by tej niedoczynności nie było właśnie w pierwszym trymestrze w tej chwili dziecko ma swoją tarczycę i teraz bardziej chodzi o Twoje zdrowie i dobre samopoczucie jeśli obraz usg nie wykazał żadnych nieprawidłowości to nie martwiłabym się na zapas, bo na pewno wszystko jest z dzieckiem ok natomiast Tobie radzę znaleźć dobrego endokrynologa i jemu powierzyć dalsze leczenie faktycznie w ciąży najważniejsze jest ft4 i to na jego podstawie dostosowuje się dawkę tyroksyny (euthyroxu czy letroxu), ale przy jednoczesnej kontroli TSH by wynik nie był za niski od nadmiaru hormonów więc Twoje podstawowe badania teraz to ft4 i TSH ft4 najlepiej by było w górnych granicach normy (co i tak jest bardzo trudne do osiągnięcia w ciąży), a TSH powinno być w okolicach 1 nie zamartwiaj sie na zapas, bo na pewno wszystko jest ok niemniej nie daj sobie wmówić, że wynik TSH 3,22 to norma, bo to jest już NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY normy zmieniły się nie tak dawno, a niestety lekarze wciąż są niedouczeni:O

Gość eh tam:///
panikujecie ja z niedoczynnością urodziłam zdrowego synka też czytałam fora i wierzyłam dr google ale to błąd i drugi raz bym go nie popełniła!

Gość Eveline92
No to ładnie, jeśli okazało się że mój lekarz przeoczyl taki wynik na początku ciąży gdy ten poziom i zdrowie mojej tarczycy dla dziecka był najważniejszy to może okazać się że dziecko może mieć jakieś wady genetyczne:(

Gość Eveline92
Może i panikuje, ale jest to moja pierwsza ciąża i dużo już przeszłam w niej. Dlatego coś zawsze nowego mnie martwi.

nie ma takiej opcji by z powodu tej niedoczynności dziecko miało wady genetyczne! powtarzam - jeśli obraz usg nie sugeruje żadnych nieprawidłowości, to z Twoim dzieckiem na pewno wszystko jest ok

Gość Eveline92
Ale usg nie pokaże wszystkie tego czy dziecko w przyszłości z tego powodu nie będzie miało problemów z edukacja.

Gość Eveline92
A jak to jest w prorodem? Sn czy cc?

o to nie martwiłabym się ;) sama w pierwszej ciąży miałam niedoczynność tarczycy, o której nie widziałam już zaszłam w ciążę mając niedoczynność nie leczyłam jej, bo nikt mi nawet nie zasugerował, że to niedoczynność ciążę donosiłam bez problemu i mam całkowicie zdrowego, bardzo bystrego synka;) jest okazem zdrowia i rozwija się prawidłowo:) więc powtarzam nie zamartwiaj się na zapas;) jeśli chodzi o poród to nie ma żadnych wskazań do CC, rodzić będziesz SN jeśli wszystko będzie ok

Gość Eveline92
Jest to bardzo pocieszające co napisałas, mam nadzieję że i w moim przypadku mój Synek urodzi się zdrowy i będzie wszystko dobrze.

Gość Eveline92
Czy ktoś jeszcze mi powie na temat?