Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niedoswiadczony tata

ratunku malenkie dziecko!!!

Polecane posty

Mam córkę 3 miesięczna z była dziewczyna. ona mi ja dziś przywiozla i zostawila mala, paczke pieluch, mleko, butelke, jakies takie firankowe pieluchy, chusteczki i troche ubran. co ja mam z nia robic? jak zacznie plakac? byla ma w niedziele egzamin i che sie uczyc. ma wylaczony telefon. co robic??? umyc ja wieczorem? kiedy dac jesc? sa jakies kremy-kiedy i co smarowac? chryste ona jest taka malenka! nadal trzeba trzymac glowke tak jak po urodzeniu?

Gość Paululinka
Nie mam pojęcia, nie mam jeszcze dzieci. Dopiero jestem w ciązy. Jak zacznie płakać zrób jej mleko - wg instrukcji na pudełku, sprawdź czy nie jest za gorące. Podtrzymując główkę nakarm małą. Później ponoć ją chwilę i poklep bardzo delikatnie po pleckach, żeby się odbiło. Połóż do łóżeczka, gdy zacznie płakać przewiń - zdejmij pampersa, wytrzyj ją chusteczkami takimi mokrymi, ew nałóż zasypkę, ale nie na mokrą pupę, nałóż czystego pampersa. Powinna zasnąć niedługo. ;)

Gość Paululinka
Z kapielą możesz sobie darować, bo jeszcze coś schrzanisz, po prostu wieczorem wytrzyj małej ciałko tymi chusteczkami dla niemowląt. A co do kremów - nie wiem jakie masz, przeczytaj do czego sa i kiedy się je stosuje. :P

A skąd mam wiedzieć czy mleko jest dobre? a mogę zrobić zanim się obudzi. na opakowaniu napisali 40 stopni,skąd mam wiedzieć ile to jest? mogę włożyć termometr taki od gorączki? do tej pory chodziłem z nimi na spacery. mała głównie spala. i płaciłem kasę. do dupy ze mnie ojciec.

Gość hjhjhjhgjf
a była nic ci nie powiedziała? zadnych instrukcji ?!!1 no nie wierze

Gość Paululinka
Mleko możesz zalać wcześniej, ale radziłabym zrobić jak mała się obudzi. Gdy zacznie płakać a mleko jest gorące to wstaw je do miski z zimną wodą. Sprawdź na nadgarstku, polej troszkę tego mleka, wyczujesz czy nie jest gorące. Powinno być ciepłe. Ja teraz jestem w 6 tygodniu i też się boję jak to będzie. :)

Zostawiła i powiedziała że jak umiałem zrobić to mam się zająć.

Gość Paululinka
Niepojęte dla mnie, w życiu bym tak nie zrobiła. A jak zależy jej abyś się małą zajmował, to mogła pokazać jak, ale od razu zostawiać? A ona 1 dnia umiała? Połozna ja uczyła, tudzież mama, a babcia dziecka...

Gość Eeerrr...
No i dobrze powiedziala!:) A kobiety skad niby wiedza jak sie zajac dzieckiem - bo pytaja, czytaja i mysla, tak samo moze zrobic facet! Widzisz, calkiem niezle sobie radzisz, bo juz sie dowiedziales jak przyrzadzic jedzenie:) To jest prawdziwe bycie rodzicem, a nie spacery i potrzymanie dziecka na rekach przez 15 minut jak niektorzy tatusiowie...

A jak będzie płakała to tylko dać jeść? kupiłem jej misia jeszcze nie dałem bo nie byłem u nich mogę jej go dać. mam fotelik samochodowy,nie mam łożeczka. a może w tym foteliku spać cały czas? może wyjąć ją na łóżko? na łóżku muszę ją pilnować żeby nie spadła prawda? z tym odbiciem to tak na ramieniu ją w pionie prawda? a karmić ją na łóżku czy na rękach? Jezu jak to wszystko ogarnac. jest tam masc do pupy. to juz wiem jak przewinac. a kiedy dac pic i co? przegotowana wode?

Gość czaemuuuurese
hehe durna baba ja bym sie martwila nie wylaczala tel a woda oczywiscie ze przegotowana chyba nie prosto z kranu

dla mnie masakra ta twoja była.....:/ a tobie życzę powodzenia!! niech nie śpi w foteliku bo będzie jej nie wygodnie, rozłóż łóżko i połóż ją na środku 3 miesięczne dziecko nie powinno się przemieścić. Po jedzeniu w pionie ją potrzymaj i czekaj aż się odbije. Jedzenie dawaj na rękach delikatnie trzymając główkę do góry żeby się nie zachłysnęła. Nie kąp jej tylko umyj nawilżającymi chusteczkami, przez jeden dzień nic jej się nie stanie. A mleko przygoruj tak jak jest napisane na opakowaniu. Takiemu maleństwu to wystarczy 100 -150 ml. A pić najprawdopodobniej może nie potrezbować bo jak z je mleko to ono już ugasi pragnienie. Ale gdyby miała czkawkę i być może faktycznie chciało się jej pić to jak nie masz żadnej herbatki to daj jej zwykła wode przegotowaną, powinna się zaspokoić

Gość Paululinka
A jak będzie płakała to tylko dać jeść? kupiłem jej misia jeszcze nie dałem bo nie byłem u nich mogę jej go dać. mam fotelik samochodowy,nie mam łożeczka. a może w tym foteliku spać cały czas? może wyjąć ją na łóżko? na łóżku muszę ją pilnować żeby nie spadła prawda? z tym odbiciem to tak na ramieniu ją w pionie prawda? a karmić ją na łóżku czy na rękach? Jezu jak to wszystko ogarnac. jest tam masc do pupy. to juz wiem jak przewinac. a kiedy dac pic i co? przegotowana wode? Tak, ewentualnie przewinąć, dać zabawkę, mówić, robić miny. Bo mam nadzieję, że kolek nie będzie miała. ;) Lepiej aby spałana łóżku. Jak połozysz ją daleko od krawędzi to raczej nie powinna spaść. 3 miesięczniak nie kręci się. Możesz zawinąć ją ściśle kocykiem. Tak, odbicie na ramieniu. Nic nie dajesz pić, będzie piła mleko. Maścią możesz posmarować gdy nasika na pieluszkę, obetrzesz ją chusteczka i posmarujesz maścią, a później założysz czystego pampersa.

Gość okie
normalnie na twoim łóżku może spać chłopie ! Byle by nie spadła i pilnuj jej. A mleko sam na sobie sprawdzaj czy dobre (posmakuj z butelki) nie może być gorące i nie za ciepłe !

Gość tikal
lepiej poloz na lozku niz w foteliku samochodowym, 3-m-cy bobas raczej nie spadnie jesli bedzie mial duzo miejsca, bo jeszcze przemieszczac sie nie umie, tylko polz na czyms czystym przede wszystkim zachowaj spokoj, nie zrobisz jej krzywdy,

Gość Pani Magda
Wcale nie durna a wrecz bardzo madra ta"baba" :) Ma racje skoro jestes ojcem to zajmij sie mala,a doswiadczenie sie zdobywa w takich sprawach czlowiek sie z tym nie rodzi nawet my kobiety tez sie tego uczymy :) Zajmowanie sie niemowlakiem to sama przyjemnosc.Tez Ci kapiel odradzam bo faktycznie przy pierwszym kapaniu powinien ktos doswiadczony towarzyszyc,ale z melkiem nie powinienes miec problemu,wszystko napisane jest na opakowaniu,a jak nie wiesz jak sprawdzic czy jest gorace czy zimne to zwyczajnie sprobuj tego mleka lyzeczka jak nie bedzie Cie parzyc w buzie to jest ok :) Jak nakarmisz to wez mala w pozycje pionowa i leciutko poklep po pleckach tak by jej sie odbilo a te takie cos firankowe to sa pewnie pieluchy tetrowe poloz sobie ja na ramieniu by mala Cie nie obrzygala ;) Pieluch,czesto sie nie zmienia ale tez za dlugo w jednej nie trzymaj sprawdzaj czy nie jest pelna,no chyba ze kupke zrobi to wtedy odrazu przebierz,ale kuke to wyczujesz na odleglosc,jak bedziesz ja przebieral to wytrzyj jej ta pupe chusteczkami,albo wacikami nasaczonymi w zwyklej cieplej wodzie.# miesiace to juz nie takie malenstwo ;) gorzej jak by mala miala 3 tyg. heheh Powodzenia

Gość ja radziłabym
po nakarmieniu dziecka poczekac z podniesiem do pionu ok.1 min.bo jak za szybko podniesiesz to moze ulac sie mleko ktore dziecko wypilo. kapiel daruj sobie,ja przemylabym cialko dziecka namoczona pielucha tetrowa(z twoich opowiesci to ta co jak firanka wyglada). wazne zeby mleko nie bylo za goroace,bo mozesz oparzyc dziecku przełyk.mleka nie podgrzewaj w mikrofali bo straci wartosc odzywcza. mozesz zagotowac wode w czajniku i wstawic butelke do garnka i zalac woda.po ok.2 min mleko powinno byc ok.ale sprawdz na przedramieniu,czy nie jest za gorace. mleko,rób z przegotowanej ostudzonej wody.ja gotuje niegazowana,wlewam do pojemniczkow(lub dzbanka jak nie masz)i masz gotowa wode do mleka. dziecko 3 mies powinno jest srednio co 4h.wiec pamietaj keidy ostatnio jadło. w nocy moze miec dluzsza przerwe.moje np.ma ok.8h.sa dzieci co maja przerwe w nocnym jedzeniu po 10h.

Gość lakakak
ale te baby durne, bo żeby facet zrobił dziecko to musi mu baba na to pozwolić,

Gość ja radziłabym
ja zmieniam pieluche zawsze przy karmeiniu.pupe myje wacikami,pozniej wycieram do sucha suchym wacikeim i smaruje pupe mascia .

Gość qurrrrr
moze ja zgwałcił ;)

Gość Słuchaj a ja Ci dam radę
Jak malutka się obudzi to najpierw przewijasz. Pamiętaj, żeby chusteczkami wycierać od strony cewki moczowej do pupy, nigdy na odwrót i nie trzemy kilka razy, tylko jeden raz i odwró chusteczkę, albo weź nową. Pampersy sprawdź, czy dobrze założyłeś i wyrównałeś przy nóżkach te firanki, bo jak nie, a zrobi kupę to może 'wylecieć" z pieluchy. Krem nałóż delikatnie i nie wcieraj. Nie wiem jaki masz, ale nakładaj na skórę, omijaj śluzówki. Mleko może być letnie lub w temp. pokojowej. 40 st. to maksymalna temp. Mleko lepsze chłodniejsze niż zbyt gorące. Pamiętaj o umyciu rąk przed robieniem mleka i najlepiej butelkę wyparz lub choć przelej wrzątkiem. Mleko rób na przegotowanej wodzie mineralnej np. Żywiec lub Aquarel, chyba, że masz filtr przy kranie, to może być przefiltrowana i przegotowana. Główkę podtrzymuj, nie karm na płasko, a po karmieniu noś w pionie do odbicia (zazwyczaj kilku odbić). Jeśli dziecko po chwili spokoju zacznie znów machać rączkami i się niepokoić, to trzeba albo jeszcze raz do pionu, albo dorób mleka, bo może chcieć więcej. Jeśli to nie poskutkuje zrób dziecku pić. Pamiętaj, żeby dziecko układać tak, żeby nie mogło sobie nic naciągnąć na główkę i nigdy nie zostawiaj samej np. na przewijaku. Myślę, że dasz radę. kąpiel sobie odpuść.

Acha i broń Boże nie rób tego co napisała Okie. Żadnego smakowania mleka z butelki, lizania smoczków uspakajaczy itp. Nigdy nic takiego nie rób.

do picia daje się wodę przegotowaną. Może być z dodatkiem granulowanej herbatki dla niemowląt np. hipp, ale jak nie mas zto wystarczy woda. Karmisz dziecko na rękach, bo może się zakrztusić. Niech śpi na łóżku, nie w foteliku.

Gość do qurrrrr
tak, od razu gwałcił, jak mu rozłożyła nogi to co mial robić, wziął tak jak każdy samiec, bierze jak ma okazję

w 3 m-cu to podajesz jej 150 wody na 5 łyżek mleka z tej puszki jak zacznie mocno ssać smoczek i kwękać poznasz ze jest głodna- to się sprawdza u mojej. Dziecko w tym wieku je co ok 2,5 lub 3 godziny noś przytulaj mów do niej niech czuje się bezpiecznie. uważaj żeby nie leżała na płaskim tylko na równi pochyłej główka ma być nieco wyzej na wypadek zachłyśnięcia- pamiętaj ze takiemu dzieciątku może się ulać z buzi. nie masz zadnej kolezanki sąsiadki do pomocy lub nie wiem mamy czy siostry? niestety kobiety mają lepsza rekę szczególnie do niemowląt.

moje dziecko bardzo nie lubiło spać w foteliku więc połóż swoją na łózku, zabezpiecz boki łóżka zeby nie spadła, możesz położyc malucha na brzuszku to się troche zmeczy i moze bedzie dłuzej spała:-) i pamiętaj jezeli masz zamiar z nią spac to baaaaaardzo uważaj!!

Gość mama - to ja
Usystematyzuję. Przede wszystkim spokój. Małą połóż na rozłożonym łóżku i czystej pościeli, na środku - nie spadnie. Nie kąp jej. Możesz ją wytrzeć całą chusteczkami nawilżanymi, ale zależy jakie są - na opakowaniu są obrazki, czasem napisane, do jakich części ciała się nadają. Jeśli nie są do całego ciała, to jeśli masz coś do mycia, odpowiedniego dla niemowląt w tym wieku, to użyj tego. Czyli nalej do miski lub umywalki, wcześniej dobrze umytej, wody, użyj kosmetyku do mycia dla niemowląt (jeśli masz) i np. chusteczkami, czy papierowymi ręcznikami przetrzyj ciałko, wytrzyj ręcznikiem, ale wypranym w płynie dla nielmowląt, albo chusteczkami higienicznymi, czy ręczniczkami papierowymi. Po tym znów użyj kosmetyku dla niemowląt, jak masz, np. kremu. Kolejna ew. to taka, że jeśli nie masz nic do mycia niemowląt, możesz sobie darować zabieg mycia. Nie musi być codziennie kąpana/myta. Pamiętaj tylko, jeśli już ją będziesz myć, żeby to zrobić wieczorem przed nocnym spaniem. Jak nie wiesz, o której zasypia codziennie, to już ją możesz umyć. Karmienie. Wszystko jest na opakowaniu mleka. Tem. sprawdz na nadgarstku. Najlepiej przygotować od razu mleko, żeby nie ostygło. Karmić najlepiej na kolanach. Po karmirniu do odbicia na ramieniu. Ew. na brzuszku. Daj jej zabaweczkę do zabawy. Tylko byle byłaby odpowiednia do jej wieku.

Gość mama - to ja
C.D. Przy każdym przwijaniu użyj chusteczki nawilżanej i kremu. Wycieraj tak, jak ktoś już napisał. Kiedy zacznie płakać, to najbierw zobacz, czy się zesikała. Jeśli tak, przebierz. Jeśli nadal będzie płakała, to daj jej mleka. Jeśli pojadła i dalej płacze spróbuj ją wziąć i ponosić. Woda do mleka musi być przegotowwana.

Gość mama - to ja
C.D. Ew. wodę pzregotowaną, wlej do wyparzonego termosu. Będzie szybciej. Najprościej, gdybyś podał, jakie masz mleko, chusteczki, ew. inne kosmetyki.