Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Krarianna

Czy mozna nauczyc miesieczne dziecko

Polecane posty

Gość Krarianna

zasypiac samo,czy jest na to za wczesnie? NIestety moj maluch zasypia tylko na rekach i w nocy spi tylko z mama w lozku.

Gość Krarianna
Dodam ze nie moge siedziec kilka godzin na kanapie z niemowleciem w rekach czekajac az sie wyspi. To samo tyczy sie nocy,poniewaz jest ze mna w lozku,nie spie tylko wiekszosc czasu czuwam uwazajac by mu niechcacy nie zrobic krzywdy.Efekt jest taki ze z niewyspania nie mam juz sily,boje sie nosic go na rekach taka jestem slaba.Pomozcie prosze,jak oduczyc go tego?

Naucz spac w swoim łóżeczku , po kapieli i karmieniu do łóżeczka , jak bd marudzić pogłasz po główce , po rączce czy po brzuszku , I nie ucz że na każdy jek lecisz do dziecka bo jak bd starsze nie będziesz miała na nic czasu. Taki maluch napewno nie przespi całej nocy , ma za malutki żołądek . I nie noś cały czas kup sobie leżaczek i kładź tam dzieciaczka. Lepiej oducz teraz bo im starsze tym gorzej ;) A dlaczego maluch spi z Tobą ?

Gość gwitasevia
Poczekaj aż będzie mało dwa latka wtedy świadomie sie poprzytulacie i powiecie sobie jak bardzo się kochacie a póki co odkładaj do łóżeczka i śpij sama.

odkładaj, nie ucz maluszka, żeby zasypiał na rękach, ja popełniłam taki błąd i teraz synek ma prawie 1,5 roku i zasypia tylko jak się go nosi. Przy drugim dziecku będę inaczej postępowała.

Gość Krarianna
dlaczego spi ze mna? bo dalam d*** za przeproszeniem.Jest to moje pierwsze dziecko i nie wiedzialam jak do sprawy podejsc..Pierwszy tydzien po powrocie ze szpitala spal grzecznie w kolysce przy naszym lozku.Podczas drugiego tygodnia zaczal sie coraz czesciej budzic a poniewaz karmie piersia i wyciaganie go z kolyski za kazdym razem bylo dla nas obojga meczace, po prostu wzielam go do lozka.Raz czy dwa, potem juz co noc.Przyznam z reka na sercu ze zagalopowalam sie i jak tylko zakwilil, od razu go bralam. Dziecko moje spi teraz lepiej kiedy jest w lozku przy mamie, jednak ja juz nie wyrabiam.Boje sie by nie zrobic mu przypadkiem krzywdy wiec moj stan czuwania moznaby nazwac polsnem.Oczywiscie przez to jestem wiecznie zmeczona i brak mi enrgii, przez co coraz trudniej jest mi opiekowac sie nim w dzien. Powiedzcie mi, jak naprawic wlasna glupote?przyzwyczailam Maluszka do tego by przebywac cala noc kolo mnie, nie wiem teraz jak nauczyc go zasypiania w kolysce.Jak tylko go 'ululam' w rekach, odkladam do kolyski w ktorej spi zazwyczaj kolo 10min..Potem zaczyna sie krecenie, wiercenie i placz, wiec znow go biore na rece...wtedy ponownie usypia.Po kilku takich probach poddaje sie i zostawiam go w naszym lozku :/ Beznadziejna ze mnie matka :(

E tam odrazu beznadziejna . Mówię Ci szczerze że zrób to teraz dziś , bo takie dziecko z dnia na dzien jest madrzejsze i bardziej wymusza heh , nim sie obejzysz bd miała 2 latka w łóżku po porstu i tak nie spisz i tak , wiec usiądź koło kołyski i nie lulaj na rekach , wiesz jak się fajnie lula 10 kg dziecko ? uwierz nie chcesz sie przekonac miałam okazje lulać moja kuzynke .... no wiec usiądź koło kołyski dzieciątko włóż do niej ,daj pieluszkę przytulić , smoczek jak ma , i poglaszcz , gdy przysnie odejdz jesli jeknie nie lec od razu takie dziecko ma prawo zajaknac jak spi , moze akurat ma jakis sen ? jesli bd płacz podejdz poglaszcz i tak w kółko pierwsze 2 noce moga byc ciezkie ale potem bd lzej , im starsze dziecko tym ciezej , mam nadzieje ze pomoglam

Gość Krarianna
MamaMalpki- dziekuje :) Mialam w planach od dzis zaczac proby i tego tez bede sie trzymac..strach mam jednak ze skonczy sie na ostrym placzu przez co bede musiala go podniesc i wszystko legnie w gruzach..

Gość Krarianna
prawda. Swieza ze mnie mama i naiwna..wyznam wiec ze jest mi przykro kiedy juz zasnie w tej kolysce, bo wydaje mi sie ze jest tam nieszczesliwy...:) wiem, wiem glupie to..ale co ja poradze-kochane, bezbronne to takie i tak bardzo chce byc przy mamie,ze serce mi sie kraja i czuje sie jakbym go 'odrzucala' chcac przerzucic do lozeczka. Mysle ze problem w wiekszej czesci tkwi w mojej glowie niz zachowaniu dziecka.

No rozumiem Cię ja jak byłam w ciązy czytalam forum i sie naczytalam o zdesperowanych kobietach z 2 latkiem w łózku i takie same poczatki były jak Twoje , uwierz mi jeszcze sie nacieszysz dzidziusiem ;)

Gość mama babelkow
http://dziecisawazne.pl/cry-it-out-cio-czyli-wyplacz-sie-sam-kilka-powodow-dlaczego-to-nie-jest-dla-nas/ tak zebys wiedziala ze to co robisz nie jest niczym zlym:) Ja mam 3 miesieczne blizniaki,od poczatku spali w lozeczku (moze dlatego ze 3 tyg spedzili w inkubatorach na oddziale neonatologicznym) potem w domu kontynouwalam ten zwyczaj ...do czasu oni potrzebowali bliskosci i ciepla ,a ja za nimi tesknilam dosc ze 3 tyg nie moglam ich przytulic porzadnie to teraz tez wiedziona dziwnym instynktem calkowicie niezgodnym z natura odseparowalam ich od siebie na noc.Najpierw zabieralam ich do lozka po karmieniu o 5 rano kiedy moj maz powoli wstawal do pracy ,potem znalazlam ten artykul i oboje postanowilismy sprobowac (uwierz spanie we 4 to jest masakra:))chlopcy spali spokojnie , ja co prawda cala noc na jednym boku ale od tej 5-6 rano mialam wiecej miejsca( po wygnaniu meza) teraz chlopcy znowu spia w lozeczku ustalilam im rytm dnia i dostosowalam ich do niego i od tego czasu super spia w nocy a ja zabieram ich znowu do lozka o 5 rano i czasem spimy do poludnia z przerwami na karmienie:) brakuje mi ich w lozku ale jesli oni sa spokojni i zadowoleni to nie bede robic nic na sile a jesli nagle zapragna znowu spac z nami to bede zachwycona:) ps-mam starsze dzieci i tez sypiali ze mna i nie bylo problemu zeby sie przestawili na samotne spanie w lozeczku.

Gość Krarianna
MamaMalpki- a mozna wiedziec ile masz dzieci?Twoje rady sa bardzo trafne wiec domyslam sie ze masz duzo doswiadczenia.

Ale czytałam w ciązy duzo gazet tych dzieciowych heh i forum kafeteryjnego i jakos mi zostalo w głowie a i ciotka moja mi zawsze mowila czego unikac i jakz tym walczyc wychowala 7 dzieci wiec cos na ten temat wie ;) choc kiedys na forum babka miala podobny problem a jedna jej radzila zostaw niech sie wypłącze heh gdzie takiego malucha samego zostawic

Gość Jejkaczarodziejka
saleminka- autorka pisze 'oduczyc' czyli mowa o dzieciach nienauczonych spac same, zasypiajacych przy pomocy rodzicow...Przyklad dziecka zasypiajacego samo od urodzenia to inna bajka.

Gość neonoffka
Ojej,mam ten sam problem :(

wszystko sie da, jak będzie miał pół roku to kaz mu samemu sikac na nocnik, jesc nożem i widelcem, a na roczek kup mu książeczke "Pierwsze literki" kurna, jak czytam takie posty to mnie krew zalewa...miesięczne dziecko jak nic innego potrzebuje bliskiego kontaktu CIELESNEGO z matka lub innym opiekunem, to nie jest przyzwyczajenie do usypiania na rekach, to jest naturalna potrzeba zapewniająca poczucie bezpieczeństwa naprawde, powinni robic testy i wydawac zgode na bycie matką...

jaheira1- dobrze napisałaś :) popieram ja np nie wyobrażam sobie żeby kilkudniowe dziecko płakało kilkanaście minut bo mama chce nauczyć. są dzieci które same zasypiają i tego przytulania nie potrzebują a są dzieci które bez tego się nie obejdą i twoje autorko takie jest.

autorko możesz spróbwac zawinąc dziecko w chustę lub koc, tak, żeby miał ograniczone ruchy: "Kładziesz dziecko na kocyku na skos - jeden róg koca nad głową, jeden poniżej nóg, jeden po prawej i po lewej. Nakładasz na dziecko dolny róg, potem z jednego boku tak podwijając pod dziecko i na koniec z drugiego boku tak samo". Czasem dziecko czuje się bezpieczniej jak ma ograniczoną możliwość ruchu...co prawda troche późno na to, ale spróbuj, może załapie, natomiast nic na siłę - jak mu się nie spodoba to go nie zmuszaj, bo tą metodę też powinno się stosowac od urodzenia, a z czasem rozluźniać 'tobołek'.

Gość Siemantyczna
Przeciez tu nie o to chodzi.Autorka nie ma na mysli metody tracy hogg.wyraNie podkresla ze dziecko spi tylko i wylacznie u niej na rekach,chcialabys siedziec na kanapie kilka godzin dziennie nie moc sie ruszyc?przeciez tak sie nie da.

Gość Korum Fafeteria
U mnie jest podobnie,tyle ze dziecko ma juz ponad dwa miesiace.Jestesmy rodzicami pierwszy raz i chyba przedobrzylismy,tak samo jak i rodzina-noszenie dzidziusia na rekach przez caly dzien zaowocowalo tym ze nawet 5 minut sam nie polezy bowiem dopomina sie wziecia go.O spaniu juz nie wspomne.jest masakra,spi na rekach,jak go poloze w lozeczku z miejsca placz.Dziecko jest po prostu tego nauczone.Nie chce odebrac mu milosci (jak sugeruje ktos powyzej) tylko po prostu nie da sie tak funkcjonowac.