Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KRS31

dopegyt potrzebuję rady

Polecane posty

Gość KRS31

Mam 31 lat i łagodne nadcisnienie. nie ma go dziennie za wysokiego czasami wyskakuje ok 140 na 90, 90 kilka, raz jeden w zyciu mialam 180 na 120. Przyjmuje Bisopromerck, doslownie pol tabletki dziennie. Chce zajsc w ciaze, wiec chce zmienic na jakis led dozwolony w ciazy. Dostalam od gin dopegyt, zeby zmienic zanim zaczne sie starac. po przeczytaniu ulotki piekielnie sie wystraszylam skutki uboczne - zawrot glowy, omdlenia, drastyczny spadek cisnienia, sennosc, autem nie jezdzic, watroba i trzustka zapalenie, jakies zle wyniki krwi... boję się zażyć, zeby jakiejs zapasci nie dostac lub zapalen a do tego chodze do pracy wiec jezdze autem. macie jakies doswiadczenia z dopeytem? jak sie czułyscie?

hej, cała ciaze i troche po niej brałam dopegyt ze wzgledu na wysokie cisnienie i nie zauwazyłam zadnych zmian w samopoczuciu:)

Gość KRS31
a cisnienie skoczylo dopiero w ciazy? jakie mialas wartosci i jakie dawki dopegytu bralas?

Gość KRS31
Bo ja generalnie nie wiem czy pzrestawiac sie na dopegyt juz, czy dopiero jak zajdę, gin mowi, ze jak ja wolę, a ja znam tez przypadki dziewczyn, ktore imialy nadcisnienie przed ciaza a w ciazy ok

ja odkad pamietam mialam wysokie ale na jakis czas sie ustabilizowało. w ciazy znow wrociło. ja brałam jedna tabletke dziennie i kontrolowałam cisnienie,lekarz mowił ze 3 na dzien moge brac jezeli cisnienei skoczy.

jezeli gin tak ci powiedział to pewnie wie co mowi ale jak starasz sie o dziecko to ja na Twoim miejscu zaczełabym juz go brac bo nigdy nie wiadomo kiedy zajdziesz w ciaze a lepiej juz zazywac "bezpieczne" leki

Gość KRS31
no wlasnie, dzieki, a jak wysokie miałas cisnienie ?

dostałam nadciśnienia w 20t pierwszej ciąży i niestety zosało mi. Brałam dopegyt przed kolejną ciążą, w ciąży i na czas karmienia, biore nadal, bo planuje kolejną ciążę. Cały czas prowadze samochód, żadnych opisanych skutków ubocznych nie miałam. Prze ciążą miałam ciśnienie mimo leków 140/90, 150/100 w ciązy tak samo.

w ciazy dostałam 140/100 i lekarz odrazu dał mi dopegyt jak to zobaczył ale po nim było ok:)

Gość KRS31
Pocieszacie mnie dziewczynki;) bo ja czasem miewam 130 /90, 140/90, doslownie kilka 150/100 i puls powyżej 90 czasami, a prawie zawsze ok 80. a w wiekoszsci mam ok 130/80 lub i 11/75, a bywa i nizej, ale tak jak mowie biore połówke Bisopromercku. mam juz dopegyt w szafce tylko nie moge sie zebrac na odwagę na zmianę :) ale po waszych wypowiedziach robię się pewniejsza, bo jak tez nie macie mega wysoko, tzn ze nie zbija tak zeby zemdlec od razu, i nie macie tych strasznych skutkow, wiec moze i u mnie będzie ok i będę się mogla spokojnie zacząc starac? mam nadzieje, ze w ciazy potem jak juz sie uda tez mnie cisnienie nie polozy

laska nie ma co sie stresowac jakby nie było to kazdy lek ma jakies skutki uboczne. :) powodzenia w starankach zycze:)

Gość KRS31
zaczela brac dopegyt przedcwzoraj, na poczatek po poł tabletki, ale chyba musze juz podniesc do jednej bo wziela o 12 a teraz mam 133 na 85. Ulotka mnie niezmiennie przeraza, poza zapaleniami miesnia sercowego itp jest napisane ze tzreba po 6 i 12 tyg zrobic badania enzmow wątrobowych i jak wyniki będą zle natychmiast odstawic bo dopegyt moze trwale uszkodzic watrobe:( jestem troche oslabiona i ciśnie mnie w klacie chwilami odkad biore dopegyt, ale moze to z nerwów? :(

Gość KRS31
podnoszę może jszcze jakieś porady i wsparcie?

Gość gość
Ja brałam i dziecko urodzilam zdrowe, ale zeby stwierdzic czy lek jest naprawde bezpieczny potrzeba 100 lat ,bo wady moga wyjsc w nastepnym pokoleniu

Gość gość
Ja brałam 2* dziennie i nie miałam żadnych skutków ubocznych. Jeździłam też autem