Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość yityity

czy w niedoczynności tarczycy...

Polecane posty

Gość yityity

zawsze się nieregularnie miesiączkuje? oraz; czy przy niedoczynności można schudnąć?

Gość nie nie zawsze tak mozna
swietne efekty daje dieta dukana,i jak nie chudniesz to nalezy zwiekszyc dawke leku bo jest za mala,gdy jest prtawidlowa wtedy waga leci w dol

Gość na pewno nie
u mnie cykle były jak w zegarku, a jednak miałam niedoczynność tarczycy

glowny problem przy niedoczynnosci to wstrzelic dobra dawke leku,ale jak nie chudniesz to znaczy ze jest ZA MALA na 100%

przy niedoczynności tarczycy jest tendencja do tycia. bierzesz leki na niedoczynność? Euthyrox?

u mnie zwiekszono dawke w trzy miechy polecialo 12 kg,wrocilam do swojej wagi a w czwartym miesiacu dodatkowo schudlam kolejne 3 kg,teraz jestem nawet chudsza niz bylam

i to nie jest tycie tylko jestes napuchnieta od wody jak gabka,to nie jest tluszcz bo ja nic nie jadlam a bylam spuchnieta wiec nie pieprz bzdur De cos tam wyzej

nie uzależniajcie dawki leku od tego czy się chudnie czy tyje. przecież zdrowy człowiek tak samo może chudnąć jak i tyć. leki w niedoczynności tarczycy mają po prostu wyrównać poziom hormonów tarczycy, mają zbliżyć go do naturalnego poziomu. i zakładając że ten naturalny poziom został osiągnięty tak samo można tyć i chudnąć, to jest kwestia diety

Gość yityity
czy przy niedoczynności miałyście uczucie ściskania gardła lub coś takiego?

"i to nie jest tycie tylko jestes napuchnieta od wody jak gabka,to nie jest tluszcz bo ja nic nie jadlam a bylam spuchnieta wiec nie pieprz bzdur De cos tam wyzej" Droga koleżanko, hormony tarczycy takie jak trójjodotyronina i tyroksyna odpowiadają za metabolizm. gdy tych hormonów jest za mało metabolizm spowalnia a to może powodować tycie. retencja płynów to osobna kwestia

Gość CO ZA KRETYNKAAA
PIEPRZYSZ TAKIE BZDURY KRETYNKO ZE SIE RZYGAC CHCE!!! PRZY NIEDOCZYNNOSCI SIADA METABOLIZM TYJE SIE OD SZKLANKI WODY KRETYNKO!!! TARCZYCA JEST JAK BATERIA W ORGANIZMIE,HORMONY KTORE PRZYJMUJESZ ZASTEPUJA TE KTORYCH NIE MA DLATEGO SIE CHUDNIE KRETYNKO

Gość yityity
i jakie badanie sobie najlepiej zrobić, by się przekonać czy ma się niedoczynność tarczycy?

nie jestesmy kolezankami,jeszcze ci raz powtorze ze ja nie jadlam praktycznie nic co mogloby mnie utuczyc( bylam pod opieka dietetyka) a tylko zwiekszenie dawki leku wywolalo to ze schudlam,wiec racz laskawie nie byc madrzejsza od mojej pani prof,doskonale tez potrafie sobie znalezc wszystko dotyczace tarczycy w necie,nazwy hormonow tarczycowych znam na pamiec wiec sie nie wysilaj

"HORMONY KTORE PRZYJMUJESZ ZASTEPUJA TE KTORYCH NIE MA DLATEGO SIE CHUDNIE KRETYNKO" No, zastępują te których się nie ma a więc nie koniecznie się chudnie. zdrowy człowiek który nie musi niczym UZUPEŁNIAĆ niedoboru hormonów tak samo może tyć jak i chudnąć. od szklanki wody się nie tyje ponieważ woda sama w sobie nie ma kalorii. mówimy o tyciu w sensie gromadzeniu tkanki tłuszczowej a nie podskórnej retencji wody

zrob na poczatek TSH,ale nie sugeruj sie tym ze bedzie np w normie ta jest do 4.2 bo norma dla mlodych kobiet to gora 0,5 a dobry endo poda ci leki jezeli bedzie nawet 1.5 TSH,zrob tez sobie usg tarczycy

po pierwsze jestem facetem, po drugie na hormonach to się trochę znam ponieważ nie raz je brałem.

zdrowy człowiek który nie musi niczym UZUPEŁNIAĆ temat dotyczy CHORYCH LUDZI

Gość malowane na szkle
Co za...-czy ty masz cos z glowa?:O dlaczego jestes tak wulgarna ,dlaczego tak wyzywasz ta dziewczyne? Tylko dlatego ,ze czegos nie wie?? Szok po prostu...Radzilabymn ci sprawdzic hormony pod katem nadczynnosci ,bo to tlumaczyloby twoja nadmierna ekscytacje i nerwy:O

Gość yityity
Zastanawiam się, ponieważ w ciągu ostatnich 2 lat przytyłam bez powodu, jedząc wciąż tyle samo. Mam uczucie ciągle zaciśniętego gardła, jakby mi się zwężyło, mam wrażenie, że zrobił mi się grubszy głos. Ale okres mam regularnie, nie mam też uczucia ciągłego chłodu.

to ze cos brales nie znaczy ze sie na tym znasz,poza tym hormony tarczycowe nijak maja sie do innych hormonow ktore sie bierze chociazby do plciowych

tez mialam scisk w gardle tycie bez powodu grubszy glos zbadaj koniecznie tsh!!!!!

11:08 [zgłoś do usunięcia] TakiJednZajączek Omg Można i chudnąć i tyć zależy od organizmu tez wierzylam w taka opinie dopoki nie trafilam na madrego endo,po ustaleniu odp dawki schudlam 15 kg,bez zadnego wysilku,teraz waze 59,przy 173 i nie tyje,czuje sie bardzo dobrze i czasami zapominam w ogole ze jestem chora na niedoczynnosc zmien lekarza!!!

Widzisz, tak jak pisałem, owe puchnięcie to osobna kwestia. to jest gromadzony podskórnie kwas hialuronowy który z kolei wiąże wodę. To jest efekt niedoboru T3. Jednak przestań bredzić że w niedoczynności tarczycy się nie tyje tylko puchnie bo to że ty puchłaś mimo diety nie oznacza że niedoczynność tarczycy nie powoduje tycia. owszem powoduje, tylko ty dzięki diecie wyeliminowałaś ten efekt a dotknął cię problem nadprodukcji glikozaminoglikanów

Gość yityity
Może to głupie, że to jest dla mnie największym problemem, ale boję się, że zostanę zawsze gruba. Przytyłam ok. 20 kg, a gdy ostatnio się odchudzam, to waga nie spada. Dopiero znajomy parę dni temu podsunął mi myśl o tarczycy, wcześniej nawet o tym nie pomyślałam. Czy jeśli okaże się że mam niedoczynność, będzie mi trudniej schudnąć niż osobie zdrowej?

"to ze cos brales nie znaczy ze sie na tym znasz,poza tym hormony tarczycowe nijak maja sie do innych hormonow ktore sie bierze chociazby do plciowych" brałem zarówno płciowe jak i tarczycy. oczywiście to że brałem nie znaczy że się znam, ale ja w przypadku jak się nie znam to nie biorę

"Czy jeśli okaże się że mam niedoczynność, będzie mi trudniej schudnąć niż osobie zdrowej?" Pójdziesz do lekarza, przepisze Ci euthyrox lub letrox czy coś podobnego i wyreguluje poziom hormonów.

Gość asdfffg
idz do lekarza da l-thyroxin, inaczej szybko sie zestarzejesz ,zawal serca,itd,, bezsennosc, poczytaj o tarczycy, ja mam polowe wycieta mialm guza, naszczescie nie byl on aktywny...lykam codziennie do konca roku tabletki tyle dawki co by mi cla tarczyca zastapila, bo ma tylko polowe, nie boj sie tych tabletek