Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tryczkaaaaaaaa

Kiedy na USG bioderek??

Polecane posty

Gość tryczkaaaaaaaa

Witam, chciałabym się dowiedzieć kiedy trzeba iść na trzecie USG bioderek?? Dwa pierwsze jak dziecko malutkie, a później? Jak zacznie chodzić? Samo czy za rączki, czy przy meblach, ścianach? Zgłupiałam... Syn chodzi za obie ręce, za jedną rękę i przy meblach, ścianach itp. Czekać aż pójdzie sam, czy już iść na USG? Ma 13 miesięcy.

Gość gość
Wtedy już jest nieobowiązkowe ale jak się niepokoisz poproś rodzinnego o skierowanie i idź :)

A dlaczego nie spytałaś się na wizycie? Ja na pierwszej byłam jak synek miał 6 tygodni.Na drugą lekarz skierował mnie jak dziecko miało 8 miesięcy.Mówił że często kończy się na dwóch wizytach,ale ze względu na to że nie wykształciła się u niego jakaś kostka kazał przyjść jak skończy rok.

Gość tryczkaaaaaaaa
Nic mnie nie niepokoi, po prostu myślałam, że jak staje samo na nogi to należy jeszcze raz pójść, a tu jednak nie :) Na wizycie to ja ostatnio byłam na ocenę roczną, a lekarza to mam takiego, że szkoda gadać. Pielęgniarka ogarnięta bardziej, ale nic nie mówiła, a ja spytać po prostu zapomniałam. Na drugim USG nie było nieprawidłowości żadnych, także chyba odpuszczę. Dziękuję za odpowiedzi :)

Gość ma-ma...
Nam kazano przyjść 3 raz jak synek już super opanuje chodzenie, pan doktor określił na 2 lata. Byliśmy jak synek miał 2 lata i 3 m-ce, nosi wkładki ortopedyczne, bo nóżki lecą mu do środka. Teraz za pół roku do kontroli.

Gość my byliśmy raz na nfz
Jak syn miał 8 tygodni i wszystko było ok. i nie kazali więcej przychodzić. ale tak na wszelki wypadek jak miał 6 miesięcy,a potem rok poszliśmy prywatnie.

Gość ma-ma...
Na tym trzecim usg ortopeda nie bada samych bioderek, ale zwraca uwagę na ułożenie nóg: kolanka, stopy. Dlatego dziecko musi już mieć dobrze opanowane chodzenie od kilku m-cy.

Gość tryczkaaaaaaaa
O, no i bomba, właśnie o to mi chodziło, dziękuję pięknie :)