Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ardian

Mam kilka pytań w sprawie soczewek

Polecane posty

Gość ardian

1. Miałem badanie wzroku i wypisano mi receptę na okulary (tak chciałem, pytano mnie o to na samym początku), ostatecznie jednak kupiłem soczewki na podstawie recepty na okulary... Czy to jest problem? Wada na jednym oku była taka sama, ale pani z optyka dała soczewki o pół dioptri (czy jak to się pisze) inne do prawego oka, na lewym według tej z recepty, bo podobno na cylindry patrzyła, a one miały różne liczby. 2. Czy to normalne, że ok. godziny po założeniu czasem mnie tak leciutko kłuje przy mruganiu, ale tak powiedzmy co 20 mrugnieć, a nie ciągle? 3. Czy to normalne, że tekst, który np. teraz pisze jest trochę jakby za mgłą? Na dworzu idealnie widziałem, ale w ciemnym pomieszczeniu dziwnie... mam stary monitor crt, ale wątpię, że to przez to. Literki po prostu mają takie jakby cienie, trudno mi to opisać, tak ,,świecą" jakby. 4. Czy ogólnie powinno być łatwo mi samemu zakładać soczewki? 5. Czy to normalne, że obraz czasem jest rozmazany? Tzn. tak jak się wstaje z łóżka to mamy zaspane oczy i właśnie ja tak czasem mam w soczewkach, problem zaraz znika, więc to na pewno nie od brudu, zresztą czyste są. 6. I najważniejsze, co jak wyleci soczewka? Niby mówią, że nie wyleci.. no ale jak np. na mieście tak się stanie, to właściwie już po soczewce i nie ma co szukać? A jeśli już znalazłbym czy to w domu czy na dworzu, to mam przemyć wodą czy nalać płynu do tego pudełeczka? Rozumiem, że jedną soczewkę, a nie dwie? Czytałem, że kolesiowi raz spadła na spodnie i włożył ją może na 1-2 minuty do płynu po czym założył (to przy wkładaniu, nie uprzednim noszeniu). Jak tak można to ok...

Gość adriann
odświeżam

Gość Klaudie19
Koleś! Czytać nie umiesz? To jest forum dla kobiet, a nie dla facetów i to marudnych do tego!

Gość ja86sia
po pierwsze - badanie na soczewki jest inne niż na okulary! np ja mam wadę -7, takie też okulary a soczewki... tylko -5!! powinieneś niezwłocznie udać się do okulisty, który powie Ci jakie soczewki są dla Ciebie odpowiednie.

Gość ja86sia
2. nie 3. nie 4. na początku każdy ma problem, nauczysz się 5. w soczewkach się nie śpi bo osadzają się białka i dlatego masz rozmazany obraz (chyba, że masz soczewki specjalne do noszenia w nocy) 6. nie wyleci. a jak wyleci to tylko jeśli będziesz bardzo mocno tarł oko, sama z siebie NA PEWNO nie. jeśli by wyleciała to radzę wywalić, ale możesz spróbować jeszcze wyczyścić, po założeniu na oko poczujesz czy kłuje czy jest ok. "Czytałem, że kolesiowi raz spadła na spodnie i włożył ją może na 1-2 minuty do płynu po czym założył (to przy wkładaniu, nie uprzednim noszeniu). Jak tak można to ok..." tak można.

Gość ja86sia
co do punktu 2 i 3 to zapewne masz źle dobrane soczewki, bo nie miałeś badanej ostrości widzenia w nich.