Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość powiedziałam bratu ciotecznemu

Mój kuzyn pożyczył w końcu pieniądze!!! Czy powinnam te pieniadze zwrocic?

Polecane posty

Mój kuzyn pożyczył w końcu pieniądze!!! Czy powinnam te pieniadze zwrocic? Jakis czas temu pisalam tutaj o tym ze brat cioteczny nie chce mnie i mojemu bratu pomoc przy dziadku. Ani pozyczyc nam pieniedzy co jest bardzo wazne w tej sytuacji. Dzisiaj zaproponowal ze pozyczy nam 800 zlotych ale pod jednym warunkiem ze bedziemy musieli mu te pieniadze zwrocic. Tutaj sa tutaj tematy ktore umiescilam kilka dni temu http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=5084749 http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=5084747 http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=5084750 Co powinnam w takiej sytuacji zrobic? Pozyczyc pieniadze i wcale nie oddawac?

To jak oddawac czy nie oddawac??? On chce bym ja i moj brat cos mu podpisali, moze ugadac go zeby to byla pozyczka tylko na slowo?

Gość Zuzanna Amelia &18
Pozyczka - jak sama nazwa wskazuje - to cos co sie pozycza , a wiec trzeba zwrocic. Dziwie sie ze cokolwiek chce pozyczyc , no ale to juz jego naiwnosc.

kurwa jakim trzeba być nołlajfem żeby prowadzić taką prowokację przez kilka tematów? nie mogę tego zrozumieć

Gość mars, snikers i milkiłej
zastanów się co podpisujesz. Kuzyn tak samo jak ty ma obowiązek alimentacyjny wobec dziadka. tak więc jeśli podpiszesz umowe pożyczki to OBOWIĄZKOWO zawrzyj w niej informację, że te pieniądze są na potrzeby waszego wspólnego dziadka Przyda sie jak znalazł, jesli dojdzie miedzy wami do sądowych przepychanek o alimenty dla dziadka :classic_cool:

pozyczka to pożyczka, trzeba oddać, inne sprawy nie czytałam, ale jaknie mozna sie dogadac to sądownie starac sie o pieniadze dla dziadka

Właśnie myślałam by pojsc na droge alimentacyjna ale tutaj na kafe powiedziano mi że nie mam żadnych szans w sądzie? może ktoś mi powie jak to wygląda?

Gość Zuzanna Amelia &18
Chyba jednak nie tak do konca. Bo skoro dziadek nie dawal grosza na utrzymanie wnuka to z jakiej racji wnuk ma teraz dawac na utrzymanie jego . I jesli juz wchodzi w gre utrzymanie to powinno regulowac utrzymanie dziadka a nie sponsorowanie innego rodzenstwa dlatego tylko ze nie potrafia zarobic . A jesli dziadek dodatkowo nie ma srodkow bo je przeputal to dlaczego jego lekkomyslnosc mialaby obciazac wnuka tylko z racji tego ze ma kase. Prowokacja czy nie ale wysle ze proces sadowy bylby tutaj bardzo interesujacy. A co mowia na ten temat kafeteryjne Orly Temidy in spe?

Na kafe napewno jedna osoba(prawdopodobnie ta studiująca prawo) napisała że raczej nie mam szans na to by wyciągnac od kuzyna jakiekolwiek alimenty? teraz dowiedziałam się że jest inaczej.

Gość Zuzanna Amelia &18
Pogadaj z prawnikiem. Takim co juz skonczyl studia . Na kafe mozna przecytac duzo dziwnych rzeczy.

Gość mars, snikers i milkiłej
obowiazek alimentacyjny działa w obie strony i żeby go podważyc potrzebne są dowody z tego co mi wiadomo

Gość Zuzanna Amelia &18
Ja wiem o osobie, ktora wygrala taki proces ze swoim ojcem pijakiem, ktory nigdy na nia nie lozyl a potem chcial alimenty od niej. Sprawa opierala sie o odowodnienie ze ten ojciec nigdy nie lozyl na nia. Moze tu jest wyjscie z sytuacji.

Gość niestety ale kuzyn ma taki
sam obowiązek jak wy! każdy sędzia ci to powie.

Gość Zuzanna Amelia &18
W dalszym ciagu jest to jednak tylko gdybanie na internetowym forum. Konkrety nalezy ustalac z fachowcami a nie z hobby - filozofami wirtualu.

Gość cvzczfa
Jeżeli dziadek znajduje się w skrajnym ubóstwie, to jego dzieci (dzieci dziadka) są zobowiązane do alimentacji. Jeśli Ty i Twój brat jesteście w skrajnym ubóstwie, to alimentować Was mogą Wasi rodzice. Kuzyn byłby zobowiązany do alimentowania swojej matki, gdyby tego potrzebowała.

Gość na twoim miejscu o nic bym
kuzyna nie prosiła. Chłopak jest w takiej sytuacji ze poiwnien sie skupic glownie na sobie. Jesli ten stary buc go nie chcial to trudno , teraz tez niech go nie chce .

Ale moi rodzice nie mają pieniędzy :( ojciec w dodatku również wymaga opieki. Natomiast siostra mojego taty jest na utrzymaniu swojego syna, dostaje od niego pieniadze i dzieli sie z nami tymi groszami.

Gość rodzice z pewnością
mogą domagać się alimentów od dorosłych już dzieci, bo to odwrócenie ról (kiedyś oni łożyli na nas, a teraz my powinniśmy ich wspierać). Z dziadkiiem może być trudno. Natomiast jeśli pożyczysz pieniądze od kuzyna, to wypada je oddać. Jeśli on nie poczuwa się do opieki nad dziadkiem ani też wsparcia finansowego, to zmusić go nie możesz.

Czyli mam prawo zmusic go do płacenia alimentów?

Gość Zuzanna Amelia &18
Wejdz sobie na te podana strone : " W tym dziale nie ma jeszcze artykulow" Jakie masz czy nie masz prawa to ci powie prawnik. Na pewno nie masz zadnych praw wyludzania od kuzyna kasy. Jesli juz to dziadek moze wystapi oficjalnie o jakas forme opieki. Dziadek a nie ty. A i wtedy kuzyn moze te opieke przelozyc na na przyklad oplacanie pomocy domowej czy posilkow dla dziadka , a nie na dawanie kasy wam.

Gość owszem! masz prawo do alimentó
w na dziadka ale czy to wam się opłaci? raczej nie :( przykro mi. Teraz kuzyn powinien skupic sie na sobie a nie na byle jakim gnoju ktory nie chcial go zaakceptowac.

Gość znaleźliście sobie kogoś kto
będzie was utrzymywał?

Gość oopeoo_Derat
Ja bym nie dał ani grosza!

No właśnie dzisiaj postawilam kuzynowi warunek że chce by w tym oświadczeniu o pieniądze było zaznaczone że pożycza kase dla naszego wspólnego dziadka to była awantura i w końcu ustąpiłam. Myślicie że powinnam kuzyna zaprosic do nas w dniu dziadka? czy też nie?

Gość ja ci powiem tyle że jesteś
głupia że zmuszasz tego młodego mężczyzne by dawał pieniądze dla obcego człowieka.

Gość kkkkkkk
Ja bym grosza nie dał tobie tym bardziej na dziadziusia, który nie chciał interesować się wnukiem. Jesteś tak chamska, że ty nie czytałaś komentarzy wcześniej jakie były pod twoim adresem i twojego dziadka???? i braciszka. Jesteś zwykłą patologią. Wiesz trzeba mieć tupet, aby zastanawiać się czy oddać kasę czy nie.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jakby nie było nasz brat cioteczny ma również obowiązki wobec dziadka. I pytanie czy w dzień dziadka powinnam swojego kuzyna zaprosic?

Gość dobre dobre dobre dobre
obowiazki wobec dziadka to nie obowiazki wobec was. jesli nie ma sie jak dziadkiem zajac to sa do tego instytucje i te koszty mozna refinansowac z alimentow. kuzyn w ogole nie powinien dawac wam zadnej kasy.