Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

dagna88

Dwa lata i je w nocy

Polecane posty

Hello mamuski:D mam problem z moja dwuletnia córka, odkad skonczyla 9 msc budzila sie raz w nocy na mleko, od kilku miesiecy budzi sie 2-3 razy i krzyczy "mleko!!!". od ponad roku probowalam wszystkiego: podawalam wode ciepla i zimna, herbatki, mleko rozrzedzone z woda, mleko z kleikiem. od niedawna powtarzam codziennie córce wieczorem ze w nocy nie mozn jesc mleczka, bo zabki beda czarne i beda bolaly i pani doktor bedzie musiala je wyrwac:D i ona mowi wtedy "nu nu mleko" i mowi ze nie bedzie jadla w nocy. zasypia ok 21 i juz ok 2 wrzask ze mleko, tłumacze ze nie ma mleka, ze zeby, ze brzuszek bedzie bolal itd nic nie dociera , pozniej powtórka ok 5 i czasem przed 7. w dzien je ładnie 5 posilkow , syta kolacje no kurde ile mozna, 6 nocy przespala calych od grubo ponad roku... pomocy!!!!!!!!!

no no, o 2 to jakiś rekord mój pije mleko średnio o 5 rano, ale i o 3 by nie pogardził, taki z niego pijok

moze któras z was tez miala taki problem? czy córka sama wreszcie zrezygnuje z tego nocnego jedzenia?

Miałam i mam taka sytuację, ale nie postrzegam tego w kategorii problemu. Starszy synek ciagnął kasze manne z butli jakos do 3 lat. I co? I nic. Przygotowywalam mu ja wieczorem, w nicy tylko podawalam, wyciagal w minute, przekrecal sie na bok i dalej pieknie spal. Teraz 2 latka ma podobnie, tylko ze je łyżeczką. Roznie, zwykle okolo polnocy, ja sie akurat wtedy klade spac. Dam jedzenie i wiem, ze do 8-9 bedzie mi lulała jak ta lala. Nie zamirzam na sile odzwyczajac, samej jej przejdzie... starsze dziecko ma piekne zeby, zdrowe, rowne (dlugo tez ssal smoka w nocy)... wszystko jest w porzadku :-)

ja też myślę, ze to nie problem, jedynie problem ze wstawaniem dla rodzica, bo tu śpi się w najlepsze ale jeżeli potrzebuje to nie ma co ograniczać, bo i tak nic z tego nie wychodzi musisz chyba przeczekać, do 18 urodzin moze jej przejdzie

hm moja chyba nie lubi kaszy manny, a moze to bylby jakis sposob? geste, moze nie bedzie smakowac , nniczego innego nie podam, mleczne w koncu to jest i moze sie obrazi i skonczy jesc? moja narazie tez ma ladne zabki, ale ja chce sie wreszcie wyspac heh

wyobrazilam sobie siebie wstajaca w nocy do córki 16 letniej z butelka mleka:d nie dziekuje:D:D

może posól jej smoka w butelce trochę to drastyczne, ale kiedyś wujo z cioteńką tak odzwyczajali kuzyna od butli ja jednak dałabym spokój

Gość a ja akurat
no nie wierze...kobieto przeciez zęby i zołądek dziecku zrujnujesz:O moze za malo je w ciagu dnia? straszne to, ja mam dwulatke i ona przestala jest w nocy jak miala 8miesiecy.

ja posolilam jej ostatnio normalnego smoczka to spróbowala, wytarla o bluzke i do buzi z powrotem:D ale od butli nie probowalam dzieki :D

no przeciez wiem, boje sie o te zeby najbardziej. ona je sporo w ciagu dnia i miedzy posilkami podjada i nie wiem czy tu nie ma problemu, moze za bardzo rozepchala sobie zoladek ciaglym podjadaniem czegos i w nocy naprawde jest głodna

Gość moja znajoma kladla
idac spac butle z mlekiem w rogu lozeczka i miala spokoj ze wstawaniem,dziecko budzilo sie widzialo butle i pilo ;) na poczatku pewnie trzeba bedzie wstawac i pokazywac ta butle ale pewnie szybko dziecko nauczy sie ze ona tam jest,ja nie kozystalam z tej metody bo dziecko mi spalo w tym wieku cala noc ale mysle ze gdybym miala taki problem to bym tak zrobila bo to juz wieksze dziecko i pic samo dawno potrafi

Gość lg-lg
butla w rogu łózeczka..czy wyscie na glowe upadły?? a w ty pomysłowa kobieto wyzej kladziesz sobie w rogu łozka kanapke na noc??? autorko, powiedz dziecku ze koniec z nocnymjedzeniem-dwulatek to nie male bobo, a na poczatek jak bedzie dalej chciala jesc to dawaj sama wode!!!!! matko swieta, takie jedzenie w nocy to prosta droga do refluksu zoladkowo-przełykowego, narobisz dziecku biedy i bedziesz zalowac:O

Gość moja znajoma kladla
tak klade sobie stos kanapek i tak spie bo ty tak uwazasz ;) przeciez dziecko nie spi na tej butli co sie rzucasz

je, bo mu dajesz jesc jakbys nie podala butli to by nie jadlo prawda?? jestes niekonsekwenta i juz dawno temu wyksztalciłas w dziecku zle nawyki ze spaniem i jedzeniem

jest taki problem, ze ona od wrzesnia jak poszla do zlobka to ciagle jest chora, i jak ma przerwe w chorobie to lepiej spi a zaraz znowu chora malo je w dzien i daje butle jak krzyczy w nocy bo od razu mysle ze w dzien nie jadla to teraz jest glodna i od nowa wszystko. jak jej butli nie dam to bedzie wrzask pol nocy, rano wstanie niewyspana i placzaca do zlobka. do tego mieszkam u mojej mamy ktora i tak spi juz w stoperach, zeby na rano do pracy sie wyspac, ale juz jej ostatnio krew z ucha przez nie poleciala. kazdy mi mowil ze jak dziecko rok skonczy to przestanie jesc w nocy,a teraz kazdy mowi ze jak skonczy 3 lata... itd

Gość lg-lg
nie o to mi chodzi niedomyslna fantastko o to,ze dziecko spi NA butli tylko o sam fakt tego głupiego pomysłu!!!! pojelas???? w nocy sie nie je!!!! dla zdrowia glownie!!!!! juz pomijam fakt, ze dziecko moze sie zachłysnac i dopiero moze byc nieszczescie, ale o to ze jedzacy w nocy dwulatek to ewenement i kandydat do chorób zoladka w przyszlosci!!!!bo o zepsutych zebach nawet nie chce mi sie pisac:O

Gość lg-lg
no to niech sie drzew-wolalabym nocne wrzaski przerabiac przez jakis czas niz nic z tym nie robic!!!

ja naprawde wiem jakie moga byc skutki nocnego jej jedzenia, ale jak ona zaczyna tak krzyczec i plakac w nocy ze az oddechu nie moze zlapac bo ona chce mleko to nie dosc ze ja w nerwa wpadam to jeszcze mi jej zal i daje , jak mam sie nauczyc konsekwencji w tym co robie....

nie wiem czy taki ewenement bo jak wpiszesz w google "dwulatek je w nocy" to znajdziesz pełno kobiet które szukaja porady. mi sie wydaje ze juz wszystko robilam zeby ona przestala jesc, od kilku dni zaczelam nawet podnosic glos na nia w nocy i krzyczec ze mleka nie bedzie, bo cos tam. ale moj krzyk jeszcze bardziej ja rozwsciecza. z tego co czytalam wiekszosc dwulatków jedzacych w nocy to te, które w niemowlecym wieku ladnie noce przesypialy

no niew eim my jakoś tez piliśmy w nocy, a problemów z zębami nie miałam, teraz czasem chodze do stomaltologa, jak każdy wiadomo ale jak dziecko potrzebuje to wydaje mi się, ze trzeba dać moze to się skończy z dnia na dzień, ale moze rzeczywiście w tym żłobku sie nie najada

Gość moja znajoma kladla
kazdy ma wady ,ale ty masz brzydka wade rzucania epitetami ,wspolczuje nadmiernej ilosci jadu w organizmie

Gość no co ty gadasz:D
No jak dla mnie ty wlasnie lg lg ma racje...

Gość lg-lg
wow, niedomyslna fantastka to epitet?hahahah, no niezle:?D

Nie zgodze się z tym, ze nocne picie mleka czy kaszy zrujnuje zeby. Zeby moje kochane to sprawa przede wszystkim genetyczna. I jak bedziesz miec podatnosc na prochnice, to mozesz sobie szorowac je sto razy w ciagu dnia a i tak beda problemy. Zniszczysz jedynie szkliwo :-P Powtarzam, moje starsze dziecko pilo kasze w nocy przez 3 lata. Ma piękne, naprawdę piękne zeby, mogłoby w reklamie pasty wystepować :-) Najmniejszego sladu prochnicy. Z brzuszkiem u niego tez wszystko w porzo. Jedno dziecko wczesniej przestaje jesc, inne pozniej. To sprawa indywidualna. Sa takie mamusie, ktore 3-miesieczne niemowle juz chca odzwyczajac od nocnego jadla :-O Bo tak im wygodniej, a zaslaniaja sie teoria o prochnicy. Ja nie wyobrazam sobie, ze moje dziecko mialoby sie drzec w nocy z glodu, a ja dawalabym laskawie jedynie wodę. :-O

dzieki dziewuchy za odpowiedzi:d teraz mala polozylam i mowie ze w nocy nie mozna jesc, ona mowi: nu nu wiem:d a teraz siedze przy kompie i slysze: "mama mleko nu nu?:D" ja z ojcem dziecka mamy naprawde mocne zeby, u stomatologa bylam z pierwsza dziurka w liceum, moze bede miala to szczescie ze nic sie z nimi u malej nie porobi. ojej jak mi sie marzą przesprane noce, chociaz dwie z rzedu...

Gość gość
moja córcia zawsze budziła się w nocy na jedzenie regularnie co 3 godziny (10 miesięcy karmiłam piersią, potem butelka)... teraz ma 2 lata i nic się nie zmieniło.. próbowałam zagęszczać, próbowałam rozcieńczać....nie działa.. wodę jak poczuje - a ostatnio nawet zobaczy to wrzeszczy... lepiej nawet - jak próbuje jej dać butelkę przygotowana wcześniej to krzyczy : mamo nie to mlecio, inne....ale z tym sobie radzę, poczekam chwile , potrzepie ze niby nowe i znów daje...myślę ze jedynym wyjściem w moim przypadku jest nie dać nic, czyli parę nocy przepłakanych, niestety mieszkamy z teściami i hańbiący wzrok babci która uważa ze krzywdzę jej ukochana wnuczke jeszcze bardziej mnie dobija wiec wstaje grzecznie codziennie o 2, 4 i 6 w nocy....

Gość gość 333
Mój synek doił mleko w nocy dopóki nie skończył 2 latka i 4 mce i doił je z piersi co mnie dobijało, aż w końcu skończyliśmy z tym. Poszło bardzo łatwo. Podobną próbę podjęliśmy 2 mce wcześniej i nie dało rady, wrzeszczał 4 noce, w dzień dospał, a my chodziliśmy jak zombi. Więc wierzę, że to jest kwestia wieku, parę miesięcy temu było mu te jedzenie niezbędne do życia, a teraz wystarczyła bardzo ( niestety ) syta kolacja. U nas to był zwykle makaron, cały talerz, jest łatwo strawny, byle nie w tłustym sosie,etc, bo na mleko jaja etc uczulony. I to pól godz przed snem Tatuś go tak napychał. Jak już mineły 2 tygodnie i nocki były ok, to i kolacje można było zmniejszyć. Ale o 18.00 ( dla nas to podwieczorek ) musi równo wsunąć.

Gość gość
brak konsekwencji to podstawowy problem... wychowacie sobie małych szantażystów którzy wam dadzą nieźle popalić jak podrosną... jak już mówisz że nie dostanie w nocy mleka to się tego trzymaj choćby wyła całą noc... łatwo nie jest ale inaczej dziecka nie wychowasz.... a jak ci za każdym razem będzie żal małego szantażysty i będziesz miękła to współczuję... wiem co mówię bo sama przerabiam wymuszające ryki codziennie i nocnie...