Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pawłowa Mama

Autyzm

Polecane posty

Gość agazgaga
Eh ogryzku ile ten twój Tadek jest starszy od mojego dziecka a jak podobnie mamy. Żadne kary i żadne nagrody na niego nie działają . Wszystko mu zwisa nam tez psycholog radziła wprowadzić system kar i nagród to normalnie już mi się śmiać z tego chce sama spróbowała i ręce jej opadły nie ma rady na moje dziecko on ma po prostu to w d***e czy dostanie karę czy nie zresztą też mam takie wrażenie że z kary robi sobie zabawę. A wasze dzieci chodza do normalnego przedszkola? Co te nauczycielki nie wiedzą że to są indywidualne przypadki i do nich trzeba podejśc troszkę innaczej? Gdzieś kiedyś przeczytałam że " zdrowe dziecko jak jest niegrzeczne to świadomie broi a chore na autyzm po prostu nie wie że jest niegrzeczne". Szlag mnie trafia ostatnio miałam przypadek na poczcie była spora kolejka musiałam iśc z młodym młody nie był niegrzeczny tylko biegał po sali i czasem krzyknął głośno mama mama i smiał się i dalej biegał w kółko babka z kolejki mi zwróciła uwagę żebym go uspokoiła wcześniej próbowałam to robić ale niestety wiecie jak to jest. Spróbowałam wytłumaczyć jej że on nie robi tego celowo że jest chory itd a ona do mnie że to powinnam go w domu zostawić jak ja to usłyszałam a że jestem dość porywcza i pyskata to powiedziałam jej parę słów i dorzuciłam żeby się cieszyła że jej dzieci są zdrowe. Nosz kur... Ludzie z kolejki patrzyli na nią jak na wariatkę a ona pod nosem oczywiście mruczała co ze mnie za matka że mam niewychowane dziecko. Całe szczęście że ludzie mnie przepuścili już bez kolejki bo nie wiem co by było. Nosz kurcze co za znieczulica wogóle co za dezinformacja ludzie wogóle nie wiedzą na czym autyzm polega wydaje im się między innymi przez reklamy w telewizji że dziecko z autyzmem to roślinka a reszta to poprostu źle wychowane. Przykro się robi. Niestety w przedszkolach i szkołach też panuje taki pogląd. Przy przyjmowaniu do placówki słyszysz tak tak poradzimy sobie znamy się na tym a w trakcie roku szkolnego wychodza takie kwiatki że panie sobie nie radzą i pretensje do rodziców :( A już najbardziej mnie wkurza jak znajomi do mnie gadają a to jak dostaniesz niepełnosprawnośc to nie będziesz musiała pracować a to będzie jakiś geniusz kurcze jakby to było takie super że masz chore dziecko siedzisz w domu za nędzne 1000zł. Ile bym oddała żeby mieć zdrowe dziecko przeciętne nie jakiegoś tam geniusza, jesynie aby było szczęsliwe mogła bym zapierniczać po 20 godzin w pracy żeby tylko było zdrowe ale niektórzy tego nie zrozumieją oni tylko widzą że a to dostaniesz pielęgnacyjne a to ci przedszkole dofinansują eh. Sorki trochę się wygadałam i zeszłam z tematu ;-)

Gość ogryzekogryzek
Tadek chodzi do masowej szkoły tyle że do zerówki, niby panie wiedzą ale tak na prawdę nie wiedzą nic o autyzmie :/ ja już nikomu nic nie tłumaczę, ludzie patrzą na mnie jak na kosmitę, czasem komentują nieciekawie itp.. ja mam na Tadka tylko 153zł i 75zł dodatku do rodzinnego a wszyscy dookoła sądzą że nie wiem jakie to kokosy dostaję bo mam niepełnosprawne dziecko...

Gość gość
Drodzy Rodzice i Opiekunowie, w Katowicach powstał bezpłatny terapeutyczny punkt przedszkolny "Kraina Marzeń" dla dzieci z autyzmem, zespołem Aspergera i innymi niepełnosprawnościami. Dzieci oprócz nauki w gronie rówieśników biorą udział w kompleksowej terapii, według indywidualnego programu - m.in. trening umiejętności społecznych,indywidualne zajęcia z psychologiem, logopedą, terapeutą SI,hipoterapia, dogoterapia, arteterapia, metoda W.Sherborne, Knillów, Dobrego Startu, Komunikacja alternatywna. Dla rodziców bezpłatne warsztaty i grupa wsparcia. Przyjazna, ciepła atmosfera, bardzo ładna, spokojna okolica (własny ogród, tuż obok las), dobry dojazd. Zapisy przez cały rok, w miarę wolnych miejsc. www.krainamarzen.katowice.pl, tel. 665 194 440

Gość gośćagazgaga
mamy orzeczenie o niepełnosprawności :-) na rok Brylanciku obiecuje że ci wszystko napisze co robimy tylko narazie jestem zabiegana w weekend usiądę i nadrobię pisanie :-)

Gość gość
Dziewczyny co tam u was i dzieciaczkow?jak postępy?

Gość ali272
Witam!Jestem mamą 9 letniego chłopca chorego na autyzm.

Gość gość
Przedszkole Terapeutyczne "Guzik z Pętelką" dla Dzieci z Autyzmem zaprasza na zajęcia Niezmiernie miło nam poinformować, że dzięki współpracy z ośrodkami specjalizującymi się w terapii dzieci z zaburzeniami rozwoju nasze Przedszkole otrzymało dofinansowanie, dzięki któremu możemy pokryć część czesnego dla dzieci rozpoczynających zajęcia w grudniu. Przedszkole zostało stworzone z myślą o wspieraniu rozwoju i terapii dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu. Kameralny dom na warszawskim Mokotowie pozwala się wyciszyć i skoncentrować, co niewątpliwie jest naszym priorytetem. Naszym dzieciom oferujemy szeroki wachlarz zajęć, tak, aby zapewnić im możliwość harmonijnego rozwoju i stymulacji. Zapraszamy, Zespół Punktu Przedszkolnego "Guzik z Pętelką" KONTAKT Guzik z Pętelką ul. Racławicka 112 02-634 Warszawa tel.: 531-025-588, 531-025-500 www.guzik.edu.pl

Gość gość
Drodzy Rodzice, serdecznie zapraszamy na Treningi Umiejętności Społecznych (TUS) dla dzieci. Zajęcia odbywają się od poniedziałku do piątku od godz. 16.00. Częstotliwość zajęć jest dostosowana do wieku oraz możliwości dziecka. Na każdych zajęciach ćwiczymy takie umiejętności, jak asertywność, praca w grupie i radzenie sobie ze stresem. Poruszamy kwestie kultury osobistej, funkcjonowania w środowisku domowym, szkolnym oraz rówieśniczym. W swojej pracy wykorzystujemy głównie psychodramę, choreoterapię oraz arteterapię. Zapraszamy! Zespół Punktu Przedszkolnego "Guzik z Pętelką" KONTAKT Guzik z Pętelką ul. Racławicka 112 02-634 Warszawa tel.: 531-025-588, 531-025-500 www.guzik.edu.pl

Gość gość
Zapraszam do internetowego meblowego sklepu mebelmania.com gdzie znajdziesz rewelacyjne meble praktycznie do każdego pomieszczenia. Ceny dużo mniejsze niż w sklepach stacjonarnych i szeroki wybór nowoczesnych mebli – dodaj, że informację znalazłeś tutaj to udzielę 3% rabatu. Wpisz w dowolną wyszukiwarkę „Mebelmania” i wybierz interesującą Cię zakładkę. Pozdrawiam i zapraszam MEBELMANIA.

Gość gość
Dzieci z diagnozą mają przechlapane, wszystko podciąga się u nich pod zaburzenia ze spektrum autyzmu

Gość gość
Ucięło mi tekst... Chodzi mi o to, że to co u zdrowych albo niezdiagnozowanych dzieci jest buntem, skokiem rozwojowym, "gorszym okresem", "brojeniem " to u dzieci z diagnozą zaraz jest brane za zaburzenie, regres itp. Przecież to tylko dzieci...

Gość Selena_G
Tematowi autyzmu w całości poświęcony jest serwis www.mamswojswiat.pl . Ostatnio go znalazłam przez przypadek w sieci i już sporo pomysłów na ćwiczenia stąd ukradłam :)) Są to gry i zabawy stworzone przez fachowców, które mają za zadanie pokonywanie barier typowych dla autystycznych dzieci – komunikacja, radzenie sobie z emocjami, kontakty społeczne itd.

Gość ewaost
Hej dziewczyna mieszkam w uk u mojej 6letniej córki podejrzewają autyzm czekam właśnie na local authority for statutory assessment czy jest. Tu jakaś mama która ma jakieś doświadczenie w tym temacie w uk pozdrawiam Ewa

Gość gość
Kiki 86 co u ciebie i synka? Co u reszty dziewczyn?odezwijcie się!

Gość gość
co na Mikolaja było ? rozga była? U mnie była ,ale dodatek do rozgi tez był

Gość ogryzekogryzek
tu już nie ma nikogo tylko reklamy podbijają temat :D

Gość gość
Dawno nie zaglądałam, dużo się tu nie nadziało, bloczki reklamowe podbijają temat :) U nas leci, pomalutku ale najważniejsze, że do przodu. Można się z młodym już dogadać, ostatnimi czasy nawet sam nie pytany opowiada co było w przedszkolu i nie chodzi o menu :) Martwi mnie jednak to, że zaczyna reagować agresywnie na zakazy, niby nic, bo popycha czy machnie ręką ale martwi mnie to. Leją się z siostrą aż "miło". jak to rodzeństwo, ale on później tak samo zachowuje się w stosunku do innych dzieci albo do mnie. Niby przeprasza, że niewielkie to pocieszenie. mamaB

Gość gość
Nie ma nikogo bo wszystkich przegoniłyście.

Gość gość
To chyba tacy pomarańczowi goście rozwalili forum

Gość mama Roberta
U mojego syna (dwa lata) jest dość nietypowo. Cechy autyzmu są (nietypowe zabawy, stereotypie), ale jest bardzo kontaktowy, nawiązuje dobry kontakt wzrokowy itd. Problemem jest niestety też spore opóźnienie w rozwoju (ok. 13 miesięcy), chociaż mam wrażenie, że po ćwiczeniach z logopedą, psychologiem i po integracji sensorycznej i ze mną w domu, dosyć szybko nadrabia (choć jedne rzeczy przychodzą mu wolniej, inne szybciej). Z gestem wskazującym dalej jest jak po grudzie, ale chętniej i spontanicznej naśladuje. Był konsultowany u neurologa - znalazł cechy autyzmu, ale jak stwierdziła p. doktor "brak ubytków neurologicznych". Byliśmy w zeszłym tygodniu u p. doktora Gardziela, żeby wydał opinie. Prywatnie, w jego gabinecie, bo zależy nam na czasie. Łatwo złapał kontakt z dzieckiem. Gabinet wygląda prawie jak zwykły pokój, więc Robert czuł się tam dość swobodnie. Pan doktor stwierdził, że chce się jeszcze dziecku lepiej przyjrzeć, więc czeka nas następna wizyta. Do następnej wizyty kazał skoncentrować się na podtrzymywaniu kontaktu z dzieckiem, jak największej ilości wspólnych zabaw - bo w przypadku mojego syna jest to wykonalne i dość łatwe (zwłaszcza od pewnego czasu), więc należy to wykorzystać. Więcej dowiem się pewnie na następnej wizycie, choć pan doktor potwierdził, że wczesne wspomaganie rozwoju będzie potrzebne. Zaskoczyła mnie natomiast częsta na różnych forach opinia, że p. Gardziel jest niekomunikatywny z dorosłymi - nie odczułam tego. Po prostu pytam i czekam na odpowiedź. Jeśli nadal czegoś nie rozumiem, pytam dalej i tyle. Zobaczymy jak będzie po następnej wizycie.

Gość gość
Witam mam pytanie czy jeżeli dziecko dostało w tym miesiącu orzeczenie o kształceniu specjalnym to od kiedy przedszkole musi zacząć je realizować? Będę wdzięczny za odpowiedź

Gość Mama chlopca uczonego MK
http:http://olx.pl/i2/oferta/kocham-czytac-seria-zeszyt-do-nauki-czytania-metoda-krakowska-CID88-ID8kTE1.html?action=show&id=123191149&utm_source=serviceletterManageAd&utm_medium=email&utm_campaign=diplayLink#xtor=EREC-55-%5Bid1%5D-20141230-%5BdiplayLink%5D-268203@1-20141230110716//olx.pl/i2/oferta/kocham-czytac-seria-ze Sprzedam ksiazeczki Kocham czytac i inne pomoce logopedyczne z metody krakowskiej

Gość non aliis
Czy myśleliście już o wakacjach? Koniecznie zajrzyjcie na naszą stronę www.nonaliis.pl i zapoznajcie się z naszą ofertą turnusów rehabilitacyjnych dla dzieci z autyzmem i z Zespołem Aspergera. Pierwszy turnus już 10-23.05.2015 r. w MIKOŁAJKACH. Więcej informacji znajdziecie zaglądając na naszą stronę www.nonaliis.pl

Gość gość
Hej dziewczyny, zaglądacie tu jeszcze? Agazgaga, Plamisty,Kiki,Ogryzek Sledzilam Wasze losy. Co u Was? U nas choć autyzmu nie ma, dużo wspólnych problemów Wyszła nam nietolerancja na gluten i kazeinę, musieliśmy przejść na dietę. Szkoda,ze dopiero teraz to sprawdzilam. Brylanciki

Gość gość
Ogryzek bawi się w politykę,a reszta stalych uczestniczek forum, uciekła przed wakacjami na prywatne forum.

Gość Joanna Kaczyńska
Zachęcam do przeczytania krótkiego artykułu o niepokojących symtomach u dzieci mogących zapowiadać wystąpienie autyzmu. Proszę jednak pamiętać, że czasami przyczyny takich zachowań mogą być inne. Warto skonsultować wszelkie niepokoje z doświadczonym psychologiem. http://wspieranierozwojudziecka.pl/2015/03/wczesne-symptomy-autyzmu/

Gość gość
witam Odnosnie pytania o przedszkole:moja córka dostała decyzje i zaczęlismy od wrzesnia,na decyzji powinna byc data rozpoczęcia i zaznaczone,że na okres nauki w przedszkolu np Bajka. Ja mam pytanie z innej beczki,moze juz było ,ale szukam opinii na temat rispoleptu dla dzieci.Czy pomogł przy autoagresji i agresji u dziecka?moja 6 latka ma zachowania autoagresywne,bije sie w głowę ,szczypie po buzi,inne dzieci uderza z"głóki',ale tylko gdy chca zabrac jej klocki ,ktorymi sie bawi,poza tym robimy bardzo duze postepy,pojawiła sie mowa,super spi(wreszcie!!!),jest coraz lepiej,tylko ta agresja.nasz neuropsychiatra dzis zasugerował rispolept...bede wdzieczna za informacje

Gość daria269
Warto się udać tu http://psycholog-ms.pl/poradnia/. W naszym przypadku odwiedziliśmy na prawdę wiele psychologów, zanim postawiono prawidłową diagnozę. Tylko tu stwierdzono autyzm i psychologa wysluchała co ja mowię a nie stawiała swoje teorie. Póki co jest postęp, ale wiadomo różnie to bywa raz krok do przodu, a raz trzy w tył.

Gość studentkalogopedii
Witam, jestem studentką Logopedii z Fonoaudiologią oraz członkiem Studenckiego Koła Naukowego przy Klinice Neurologii i Rehabilitacji Dziecięcej w Białymstoku. Razem z koleżankami robimy projekt , chciałybyśmy przedstawić go na konferencji dlatego serdecznie proszę o wypełnienie ankiety, oczywiście jest anonimowa, z góry dziękje za poświęcony czas :) https://docs.google.com/forms/d/1ghbxoMDzTZ17L99unuiRDfQuOgtO4v--m0T-39_oEZ8/viewform?c=0&w=1