Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nic nie mówi

nic nie mówi...

Polecane posty

Gość nic nie mówi

Dziewczyny, mój syn ma 13mcy i powiedzcie, czy to normalne, ze nie mówi? Bo dla mnie tak.. Rozumie wszystko, typu-daj, przynieś, proszę, poproszony pokazuje, gdzie lampa, miś.. Ale nie mówi nic oprócz am, mama i oj oj (pies).. moja mama z siostrą cały czas twoerdza, ze coś z nim nie w porzadku, co mnie juz denerwuje..może już powinien zdaniami gadac ;/

Kochana moja corka ma 18cy i tez nie mowi cos tam po swojemu i mama, tata, baba itp ale wszystko rozumie i umie pokazac co chce takze ja sie nie przejmuje na wszystko przyjdzie czas i nic na sile przeciez to jeszcze male dzieci... Mojej kuzynki synek zaczal mowic oklo4tego roku zycia i nic mu nie jest

Gość nic nie mówi
ja też tak uważam, że każde dziecko w swoim tempie.. ale dobijają mnie gadki pt. "szymonek potrafi powiedzieć sam gdzie jest tata" (jest miesiąc starszy), ze niby on już cudownie gada, tylko mój milczy.. ale przecież rozumie, co do niego mówię, nie mam sił już do mojej mamy

Gość eweliiiiiiiiina
Mój syn ma 16 miesięcy i jak ma humor to powtarza kilka wyrazów a jak nie ma to tylko gugu i gugu cały czas. Ale rozumie bardzo dużo. I z tego co obserwuję otoczenie to wszystkie dzieci mniej więcej tyle gadają, więc nie uważam, żeby odstawał od normy. Nic się nie martw :)

moj zaczal mowic gdy skonczyl 3 latka,wczesniej mowil w zrozumialym tylko dla siebie jezyku :) Daj dziecku troche czasu

Gość nic nie mówi
mnie to naprawdę nie przeszkadza.. tylko ta moja mama łazi i wszędzie opowiada, jaka to zmartwiona jest, bo wszystkie dzieci gadają, tylko nie on.. ostatnio się już z nią pokłociłam i nie przychodziła kilka dni, potem przyszła i pierwsze co zapytała "i co i co mówi coś może z nim do lekarza trzeba iść"

Gość moj synek ma 2 latka
i mowi malo,tzn malo zrozumialych slow dla przecietnego czlowieka. ma swoj slownik i wiele rzeczy nazywa po swojemu-ja go rozumiem,wiec jest ok.

Gość ala ma pieska
nie martw się :) moja chrzesnica skończyła 2 latka we wrześniu i mówi bardzo malutko dosłownie kilka słów: mama, tata, tak, ciocia, nana na siostrzyczkę, a reszta to po swojemu:) I lekarz prowadzący stwierdził że nie tylko chłopcy maja ciężką mowę ale i dziewczynki również.

Gość Jo------anna
Prowadzę w przedszkolu grupę 1.5 rocznych - 3 letnich dzieciaczków. To normalne, że każde z nich rozwija się w swoim tempie. mam dzieci, które mówią mając 18 miesięcy i takie, które prawie nie mówią mając 3 lata. Nie sądzę abyś miałą powody do zmartwień. A mamie powiedz jasno i wyraźnie, że nie życzysz sobie tego tupu uwag i mówisz o tym otwarcie, dlatego chciałabyś aby starała się tego unikać. Powołaj się na badania, znajdź w necie jakieś normy i się nie przejmuj. Mam też w grupie 3 dzieci 3 letnich które mówią pojedyncze słowa, a teraz dopiero z każdym miesiącem widać jak się rozgadują. :)

Gość semag
Moja ma 17 miesiecy i tez nic nie mowi zrozumiale,tylko po swojemu i wczoraj kolezanka powiedziala,ze ma jakas alalie,albo autyzm,bo jej juz mowila jak miala 11 miesiecy,tylko sie wkurzylam i mi to teraz w glowie siedzi

Gość Jo------anna
Dziewczyny, nie przesadzajcie. Miałam kiedyś dziecko, które dopiero w wieku 4.5 roku zaczeło mówić, teraz ma 5 lat i buzia jej się nie zamyka.

Gość semag
to znaczy jasie nie martwilam dopoki ta kolezanka nie powiedziala,ze moje dziecko jest opoznione w rozwoju, Do nic nie mowi,nie martw sie mow duzo do dziecka,czytaj bajeczki,opowiadaj co robisz,spiewaj piosenki,a mamie powiedz,ze twoje dziecko to nie sa wszystkie dzieci,ze kazde rozwija sie indywidualnie i ze niech daruje sobie takie uwagi

Gość Jo------anna
Dziewczyny, ja może jestem młoda, ale na serio wiem, co mówię. Pracuję w przedszkolu co prawda tylko od 6 lat, ale miałam już wszystkie grupy wiekowe.

autorko, mój synek jest dokładnie w wieku Twojego, oto co mówi - mama - nie mówi.... - tata - tata - papa - tata - hau, hau - ta ta - kwa kwa kwa -ta ta ta -papa -tatata... a pokazując obrazki w książeczkach mówi "a to? " i ja się zupełnie nie przejmuję :) wszystko rozumie, wie co to lampa, kotek , miś, gdzie mają zwierzątka ( w tym rodzice) oczka, nosek itp

Gość TZD
Moje dziecko zaczęło mówić jak skonczylo 2,5 roku.A teraz ma 3 i zna wszystkie piosenki i wiersze dla dzieci na pamięć.

Gość TZD
Moje dziecko zaczęło mówić jak skonczylo 2,5 roku.A teraz ma 3 i zna wszystkie piosenki i wiersze dla dzieci na pamięć.