Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MAMCIAWIKI

piszący 6,5 latek porada

Polecane posty

Gość MAMCIAWIKI

Witam moja córka chodzi do zerówki. Zaczeła od paru miesięcy pisać, pisze zdaniami wszystko napisze, ale jest problem ponieważ robi błędy ort. i pisze tak jak mówi np. 'lodufka' itp. poprawiam ją i tłumaczę dlaczego tak, a nie inaczej sie piszę, obawiam się że będzie miała problemy w szkole, bo nauczy się pisać z błędami i tak jak słyszy.Mamy jak wasze zerówkowe dzieci piszą? też macie taki problem ? podzielcie się jak to rozwiązujecie.

to jest normalne:) dzieci w tym wieku jeszcze nie mają wykształconych wszystkich ośrodków w mózgu ciesz się że w ogóle pisze, bo większość dzieci tego jeszcze nie potrafi :)

Gość lena #
Podobno umiejętność stosowania zasad ortograficznych w praktyce związane jest z dojrzałością dziecka; dziecko w którymś momencie przestaje pisać "odruchowo" słowa, tak jak je słyszy lub jak mu wygodniej, ale zaczyna łączyć zasady gramatyki, ortografii z praktyką. To wymaga czasu.

Gość MAMCIAWIKI
no tak radość jest, ale czy napewno będzie umiała przestawić się na prawidłową pisownie w szkole? oby tak było jak napisałaś, dziękuje

Gość MAMCIAWIKI
Dziękuje lena za odp.

Gość taka jedna trochę roztargniona
jeśli chce pisać, to niech na razie przepisuje. Błędy potrafią się utrwalać - niestety :(

Moja siostra ma synka,ktory rowniez chodzi do zerowki. Tez napisze wszystko i rowniez pisze tak jak slyszy,a wydaje mi sie,ze to wynika z tego,ze dziecko dopiero sie uczy pisac,nie zna zasad orografii, ani nic podobnego. Przypuszczam,ze niejedno dziecko w tym wieku pisze po prostu tak jak slyszy.. Ale nie zaszkodzi wpajac dzieciom juz w tym wieku jak nalezy poprawnie pisac.. :) Na pewno sie naucza

Gość ale jesteście wstrętni
przeciętnie dzieciaki przestają pisać z błędami około 3/4klasy. To, że ktoś opanował to wcześniej a ktoś inny później (lub wcale :P) to sprawa indywidualna. Poprawiaj ją ale nie zamartwiaj się z tego powodu bo ma jeszcze czas :)

Gość mama 5latki, która też pisze
ale TY głupia jesteś. Wymagasz aby dziecko 6,5 letnie pisało bez błędów??? A czy nauczyłaś go zasad ortografii?????? Ludzie Wy byście chcieli, aby najlepiej już 4-latek pisał, czytał , znał angielski itp. MYŚLCIE TROCHĘ

Nie przejmuj się. Mój syn robił takie błędy, ze szok - ó na początku lub końcu słowa wcale nie wydawało mu się dziwne. :o Nawet pytałam wychowawczynię, co z tym zrobić, ale powiedziała, ze jak na swój wiek pisze całkiem dobrze. Teraz syn jest w 3 klasie, błędy mu się jeszcze trafiają, ale ogólnie pisze poprawnie.

Gość ale jesteście wstrętni
Dokładnie. Nie powinnaś się przejmować, bo ja pamiętam, że nawet w 4klasie robi się obrazki które mają przypominać o poprawnej ortografii :) Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi - np. w wyrazie "ogórek" "ó" rysowało się jak słoik z wyskakującym ogórkiem :P By nauczyć się ortografii na zasadzie kojarzenia :) Więc spokojnie :)

Gość MAMCIAWIKI
mama 5latki, która też pisze ale TY głupia jesteś. Wymagasz aby dziecko 6,5 letnie pisało bez błędów??? A czy nauczyłaś go zasad ortografii?????? Ludzie Wy byście chcieli, aby najlepiej już 4-latek pisał, czytał , znał angielski itp. MYŚLCIE Nie uczę pisać, tylko dziecko samo pisze i przychodzi do mnie pytając się, czy dobrze napisała więc ja poprawiam i tłumaczę. A Tobie gratuluję kultury piękny przykład dajesz swojemu dziecku wyzywając innych. BRAWO!

Gość MAMCIAWIKI
Dziękuje Wam za odp. i pozdrawiam :)

Gość moje dziecko tez juz
pisalo w wieku 6 lat, teraz ma 7,5 jest w 1 klasie i błędy ortograficzne nadal robi, czasami muszę się skupić, żeby zrozumieć, co autorka ma na myśli :) Myli, np. w-f, ć- ci, ś- si, ó- u.. itd. Póki co to porawiam, tłumaczę i szukam słownika ilustrowanego dla dzieci, ale właśnie wczoraj widziałąm reklamę w TV jakiejś gazety z ortografią - zapomniałam nazwę, w każdym razie kupię i zobaczę co z tego wyniknie, bo poprzez zabawę będzie się podświadomie uczyć.