Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość allegroallegro

no to koniec handlu na allegro

Polecane posty

Gość allegroallegro

http://finanse.wp.pl/kat,104124,title,Allegro-walczy-z-fiskusem-o-dane-internautow,wid,14207465,wiadomosc.html

No straszne :D ludzie którzy sprzedają sobie stare ubrania, albo ksiażki na pewno nie mają takich dochodów zeby bać sie opodatkowania, a jak ktoś chce mieć firmę oczywiście że powinien płacić i tyle :) niczego to nie zmieni.

Gość kasma
Lisabet S- orientujesz się jak to jest ze sprzedażą przez allegro? Do jakiej kwoty nie trzeba się bać opodatkowania?

Gość kazdy jest zwolniuony
do kwoty ok 3100 albo jesli sprzedaje rzeczy w których posiadaniu był co najmniej 6 miesięcy...

Gość Nieprawda. Ta kwota to
1000zl rocznie jesli sprzedajesz rzeczy uzyawane ktorw masz co najmniej 6 miesiecy i jestes to w stanie udowodnic WSZYSTKIE inne bulisz podatek

Gość mou
"Dla sprzedającego prywatnie najistotniejsze pozostaje, że przy sprzedaży towaru po 6 miesiącach licząc od końca miesiąca nabycia towaru, nie zapłaci on podatku dochodowego. Jeżeli sprzeda wcześniej musi złożyć deklarację dla podatku PIT z tego tytułu i rozliczyć ten podatek, co jednak nie zawsze będzie jednoznaczne z obowiązkiem zapłaty tego podatku."

Gość oboje nie macie racji
kwota wolna od podatku dotyczy legalnej pracy i dochodu z niej. sprzedaz ciagla niezaleznie od dochodu jest przestepstwem. mozesz miec same straty i zaplacic kare. nie ma sumy za ktora mozna sprzedac bez konsekwencji. sprzedac bez konsekwencji mozna towar ktory sie posiadalo ponad pol roku i nie zostal on zakupiony w celu odsprzedazy po tymze czasie. do tego towar ktory mialo sie ponad pol roku a zostal sprzedany za sume wyzsza jak 900 lub 1000zl nie pamietam dokladnie trzeba ujscic podatek. przykladem jest sprzedaz samochodu jak wiadomo placi sie od tego podatek 2%(kupujacy).

Gość kasma
Czyli jeśli bym chciała kupić trochę towaru i sprzedać,żeby się przekonać czy w ogóle się to opłaca i dopiero założyć firmę to i tak zapłacę podatek?

to jedna strona medalu ten pit przy braku rejestracji dzialnosci mimo wyszczegolnienia teog w picie narazy sie na kare za brak jej rejestracji dodatkowo czesc towarow musi miec obowiazkowa kase fiskalna a po przekroczeniu pewnego progu nalezy byc platnikiem podatku vat. wyszczegolniajac w picie taka sprzedaz mamy murowana kontrole i szereg kar za rzeczy ktore sprytnie w tym artykule zostaly pominiete :D kary w kodeksie karno skarbowym siegaja ponad 7 milionow :D

Tak, z cala pewnoscia zaplacisz!

To zależy :) mozesz zapłacić sama jesli zauważysz że w miesiąc zarobiłaś już 3000, zakładasz firmę i jednocześnie mówisz co i jak i najwyżej odciągną :) a jeśli uznasz ze sienie opłaca a mimo to sie doczepią mówisz że myslałaś że do 3000 wolno sprzedawać i tyle, raczej jest mała szansa żeby poważnie sie przyczepili o jednorazową sprzedaż czegoś.

Oczywiści nikt nie da ci kary za sprzedanie np 10 kompletów pościeli. Nie mozesz tylko wystawiać na raz 1000 sztuk bo wiadomo :p

Czyli jeśli bym chciała kupić trochę towaru i sprzedać,żeby się przekonać czy w ogóle się to opłaca i dopiero założyć firmę to i tak zapłacę podatek? - to jest przestepstwo. najpierw rejestrujesz dizalnosc dopiero sprzedajesz inaczej sie nie da. w polsce sam brak rejestracji dzialalnosci podlega karze podatki to oddzielna kwestia i oddzielna kara. trzeba rozdzielic odpowiedzilnosc karna za brak rejestracji od skarbowej podatki. znowu ktos wyzej myli kwote wolna od podatku z nielegalna sprzedaza. kwota wolna od podatku dotyczy LEGALNEJ pracy a nie szarej strefy. jesli w legalnej pracy osiagniemy dochod nizszy niz te 3 tysiace z hakiem to jestesmy z podatku zwolnieni. jesli sprzedajemy nielegalnie pietruszke na straganie to ta kwota nas nie dotyczy aby dotyczyla trzeba zarejestrowac dzialnosc placic skladke zdrowotna i ew. zus i jak z naszej sprzedazy osiagniemy zysk nizszy niz kwota wolna to podatku nie zaplacimy. kazdy kto wykaze w picie nielegalna sprzedaz jest debilem do potegi entej. albo sprzedaje nielegalnie i licze na szczescie albo sprzedaje legalnie i wykazuje w picie. wykazywanei w picie i brak rejestracji to pierwszy krok do bankructwa.

Gość pracownik US
Lisabet S. No straszne ludzie którzy sprzedają sobie stare ubrania, albo ksiażki na pewno nie mają takich dochodów zeby bać sie opodatkowania, a jak ktoś chce mieć firmę oczywiście że powinien płacić i tyle niczego to nie zmieni. Nawet jeśli sprzedasz za 10 zł używaną rzecz to i tak musisz zapłacić podatek.Chyba,że udowodnisz, iż przez 6 mcy daną używaną rzecz używałaś.Niestety Allegro, butik i tym podobne portale są pod lupą US.Za wszelką cenę chcą zniszczyć ,,szarą strefę".

lisabet jak jestes idiotka to zachowaj swoje madrosci dla siebie bo ktos naiwny cie poslucha i slono za to zaplaci. jak sie nie znam to nie udzielam rad wbij sobie to do glowy.

Gość pracownik US
oboje nie macie racji kwota wolna od podatku dotyczy legalnej pracy i dochodu z niej. sprzedaz ciagla niezaleznie od dochodu jest przestepstwem. mozesz miec same straty i zaplacic kare. nie ma sumy za ktora mozna sprzedac bez konsekwencji. sprzedac bez konsekwencji mozna towar ktory sie posiadalo ponad pol roku i nie zostal on zakupiony w celu odsprzedazy po tymze czasie. do tego towar ktory mialo sie ponad pol roku a zostal sprzedany za sume wyzsza jak 900 lub 1000zl nie pamietam dokladnie trzeba ujscic podatek. przykladem jest sprzedaz samochodu jak wiadomo placi sie od tego podatek 2%(kupujacy). Dokładnie.Sprzedaż ciągła i zorganizowana wymaga założenia działalności gospodarczej.

Gość pracownik US
Kto ma ochotę łamać prawo niech je łamie, ale przez 5 lat spokojnie nie może spać.

Gość kasma
Ale jeśli póki co nic nie sprzedaję, to nie można mówić o sprzedaży ciągłej? Czyli nie mogę kupić 20 sztuk bluzek i sprzedać,bez zakładania firmy? A dopiero po tym firmę założyć?

Jakoś jak na razie nikt sie do mnie ani do żadnego z moich znajomych nie przyczepił. Poza tym ja sie dowiadywałam u źródła jak to jest. A Wy siejecie panikę i wymądrzacie sie zamiast iść i sie dowiedzieć co i jak.

Mozesz kupic i sprzedac. I tutaj albo masz fuksa, albo nie, albo zaplacisz kare albo nie. I tyle. Ale to jest nielegalne i sprawdzic Cie moga.

Nie wiem, ja dowiadywałam sie kiedy zamierzałam sprzedać własnoręcznie robione kartki świąteczne w ilości 50 sztuk z kwotę 400 zł tzn tyle bym dostała gdyby wszystkie zeszły. I dowiedziałam sieże mogę je sprzedać bo to jednorazowa sprzedaż a nie stały biznes. Stała sprzedaż byłaby gdybym np robiła zaproszenia slubne i nieprzerwanie przez dłuższy czas wystawiała 50 sztuk, chociaż te wyjściowe 50 juz dawno sprzedałam.

Gość pracownik US
Lisabet S. Jakoś jak na razie nikt sie do mnie ani do żadnego z moich znajomych nie przyczepił. Poza tym ja sie dowiadywałam u źródła jak to jest. A Wy siejecie panikę i wymądrzacie sie zamiast iść i sie dowiedzieć co i jak. Nie dowiadywałaś się u źródła.Nie kłam i nie wprowadzaj ludzi w błąd. Jeszcze się nie doczepił...a to różnica.Pamiętaj,że US ma 5 lat na skontrolowanie twoich dochodów.Jeśli liczysz na szczęście to ci go życzę.

Gość pracownik US
Lisabet S. Ale ty mówisz o jednorazowej sprzedaży( jednej aukcji), a nie ciągłej.To różnica.

Ale też o to właśnie było pytanie :) czy dziewczyna moze na próbę sprzedać kolka bluzek...nie wiem czy to to samo, ale moim zdaniem nie ma różnicy czy to kilka bluzek czy kartki świąteczne. Byle by nie wystawiała kilku bluzek przez dlugi czas skoro poprzednie sie sprzedały.

Ale jeśli póki co nic nie sprzedaję, to nie można mówić o sprzedaży ciągłej? Czyli nie mogę kupić 20 sztuk bluzek i sprzedać,bez zakładania firmy? A dopiero po tym firmę założyć? - nie nie możesz bez rejestracji działalnosci za calymi tego konsekwencjami. pracowniku us nie 5 a 6 lat.deklaracje za rok poprzedni sklada sie w tym roku i od konca tego roku liczy sie 5 lat do przedawanienia wiec od zaistnienia sprzedazy w roku xxxx nalezy liczyc 6 lat. do teog moge powiedziec ze urzad skarbowy to taka menda ze oni wiedza o wielu transakcjach i celowo ich nie kontroluja robia to dopiero w tym "szostym roku" aby odsetki byly jak najwyzsze. bardzo czesto dziwnym zbiegiem okolicznosci kary nakladane sa wlasnie toz przed okresem kiedy mogloby nastapic przedawanienie. lisabet nie masz sie co cieszyc bo byc moze twoja sprawa tam u nich lezy i czekaja az odsetki wielokrotnie przewyzsza sam podatek. teraz mamy wysoka inflacje odsetki ustawowe beda rosly.

Gość pracownik US
Lisabet S. Pracownikiem do walki z ,,szarą strefą.Właśnie przeglądam aukcje z zestawami odzieży użytkowników u których jest sprzedaż powyżej 50 aukcji, a nie mają podanych danych firmy. 50 aukcji x 200zł daje nam kwotę 10 000zł. Ok wracam do pracy, bo ta dyskusja nie ma sensu.