Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama___chudzielca

jak podtuczyc 3 latka

Polecane posty

Gość mama___chudzielca

moj synek ma niedowage, wazy ok 15 kg i ma jakies 98cm wzrostu. ma 2 latka i 9 miesiecy. lekarka ostatnio powiedziala ze przy takim wzroscie powieniam go podtuczyc,. niestety nie powiedziala jak... wydaje mi sie ze maly je normalnie. jego wczorajsze menu: sniadanie 2 jogurty II sniadanie 2 kanapki z wedlina i ogorkiem obiad talerzyk rosolu z makaronem ziemniaki z golabkiem i sosem pomidorowym jablko podwieczorek talerzyk rosolu z ziemniakami, miesem i marchewka kolacja 2 kanapki z wedlina i pomidorem. Co powinnam dawac jeszcze dziecku? kazdego dnia zjada prawie tyle samo, tyle ze inne potrawy.

Gość ojezuno
no daj trochę słodyczy to się podtuczy taka jego widać uroda, po co ci podtuczone dziecko, później tylko same kłopoty z wagą i rozpasanym apetytem, jesli nie ma anemii, trzyma sie w siatkach centylowych to nie widze takiej potrzeby

normalnie je! matko ile bym dała za to zeby mój tyle jadł!!! mój ma 107 cm i waży 17,5 kg. wczoraj przez cały dzień zjadł: śniadanie: - pół kromki ciemnego chleba z serem białym 2 śniadanie: -1/2 banana i kawałeczek jabłka obiad: - 3 łyżki zupy pomidorowej z makaronem 2 danie: - odrobina ziemniaków i malutki kawałeczek mięsa (może z 3 widelce) i 2 łyżki buraków kolacja: - jogurt (200 ml)

Gość ojezuno
no moze owowce, bo tu nie widzę, ale pewnie je jakieś banany, kiwi, mandarynki, jakbłka

Gość mama sama w domu...
mój ma 2 lata i 8 miesięcy i waży 14,1 kg przy wzroście 98 cm i lekarka która badała go w piątek i ważyła (byliśmy na kontroli i poprosiłam ja o to bo mój synek bardzo mało je) powiedziała że waży idealni i mierzy również dobrze w swoim wieku Jak patrzyłam na siatkach centylowych też mierzył i ważył dobrze więc lepiej zmień lekarza bo coś ci gada głupoty

Gość mama sama w domu...
mój synek nie je połowy tego co twoje dziecko ( z tego co wymienilaś w jadłospisie)

Gość mama___chudzielca
zawsze po obiedzie zajada jakis owoc. Zeby on chociaz na chwile usiadl...caly czas biega i skacze-wszystko spala.

Ja też bym wiele dała, żeby moje dziecko tyle jadło, do tego jest anemikiem, mięso ukradkiem mogę gdzieś wcisnąć. Lekarka mówi, że w siatkach centylowych wzrost do wagi, jest wszystko ok, ma 3,5 roku ma około 98 wzrostu i około 14 kg wagi. Absolutnie nikt nie mówił mi o podtuczaniu go, po co? Jego wczorajsze menu. Śniadanie kaszka na mleku wielozbożowa, mała miseczka, II śniadanie kromka chleba ciemnego taka mała z plastrem sera zołtego Zupa pół miseczki zupy krem I danie, miseczka marchewki do tego 4 leniwe pierogi kolacja 1 kromka ciemnego chleba z serem białym. Do tego tylko i wyłącznie woda niegazowana, czasem z miodem. mandarynki, liczi i banan. I to był wczoraj sukces, normalnie nawet połowy z tego nie zjada.

Gość oczywwwiściee
O matko on je więcej ode mnie!! on chyba wstaje o 6 i kładzie się spać o 22 skoro to wszystko zdązy jeść. Przepraszam że tak powiem ale Twoja lekarka ma chyba nie równo pod sufitem, ciesz sie że dziecko ma dobrą przemianę i jest szczupłe. Jak dziecko zgrubnie w takim wieku to potem bardzo ciężko jest schudnąć. On teraz rośnie szybko więc dlatego jest szczupły. Olej tą lekarkę i rób po swojemu nic na siłę!!

Gość mama___chudzielca
w domu sprawdzilam na siatkach centylowych jego wzrost i wage i faktycznie do swojego wzrostu powinien wazyc wiecej. nie ma wielkiej niedowagi, poprostu wzrost nie jest proporcjonalny do wagi.

Ale z drugiej strony bez sensu jest podtuczanie do wagi, siatki to tylko siatko, to jest uśrednione, tak mniej więcej, to nie jest odchylenie rzędu 10 centyl i 90 tylko jakieś niewielkie, nie ma ludzi idealnych. JA bym się aboslutnie nie przejmowała i tak też robię.

Gość mama___chudzielca
moze dawaj jedzienie podczas zabawy. moj maly zawsze po chorobie nie ma apetytu, ostatio dawalam mu jesc malowaniu farbami, zjadl dwie parowki w mgnieniu oka. nawet nie zauwazyl kiedy. niestety tylko przy farbach jest tak zajety, ze nie widzi reszty swiata.

Gość mama___chudzielca
w sumie tez mam niedowage i jakos zyje.

Bez sensu jest na siłę pchać jedzenie w dziecko. Mój syn jest wzrostowo na 90 centylu, wagowo na 25 i co? Taki jego urok, lepszy chudzielec niz grubas.

Gość mama___chudzielca
wczesniej jakas mama pisala, ze duzo by dawa aby jej dziecko jadlo wiecej

Gość rdjncjyt
moj syn ma lata i 2 mce a wazy 18 kg przy wzroscie 110. jest byczek, ja uwazam ze za duzo wazy choc jak chce jesc to nie je... nie wiem po co chcesz podtuczac dziecko... wazy idealnie...

ja pisałam ze chciałabym żeby więcej jadł. ale nie zamierzam dawać w czasie zabawy! nie pozwalam na jedzenie przy oglądaniu tv, bajek, czytaniu książek. jemy tylko przy stole i wtedy tylko jemy. nie biegamy po domu z jedzeniem! na dworze jemy tylko podczas pikników, albo długich wycieczek. u nas w domu są stosowane odpowiednie rytuały w czasie jedzenia, nie ma podjadania między posiłkami, nie ma biegania za dzieckiem z łyżką, zmuszania, wmuszania, krzyków czy obrażania sie podczas jedzenia. takie przyjęłam zasady i tego się trzymam :) stwierdzam ze skoro nie choruje, nie ma anemii, nie jest apatyczny, to nie potrzebuje więcej jeść. bardziej chodzi mi o urozmaicenie posiłków, bo ostatnio (tzn od jakiś 10 miesięcy) zafiksował sie na określonych potrawach i najchętniej tylko to by jadł. jeszcze rok temu jadł wszystko, pięknie,a teraz tego nie, tamtego nie. ale jak mówię wyniki w normie, dziecko bardzo aktywne, zadowolone, dobrze się rozwija, a więc chyba taka dieta mu na ten moment odpowiada :)

Gość mama___chudzielca
jakie wysokie te Wasze dzieci :)

Mała_agatka, ja też uważam, że bieganie za dzieckiem z łyżką, robienie z tego problemu może przynieść odwrotny skutek, dzieci się fiksują na różnym jedzeniu w różnym wieku :D, jak nie jajka to kanapka z powidłem lub miodem, jak nie to to kaszka itd :D. Luz, przeprowadzali badania na dzieciach, które miały na celu sprawdzenie, czy dziecko samo potrafi dbać o swoją dietę. Dawali dzieciom do wyboru co chcą jeść i o dziwo okazało się, że nie miały one żadnych problemów. Z tą zabawą w czasie jedzenia, ehhh u nas tak było póki nie poszedł do żłoba i przedszkola, tam panie namiętnie zabawiały i zabawiają w czasie jedzenia, oby tylko wepchnąć jeszcze kawałek czegoś :D. Co na moje dziecię nie działa, bo nawet najlepsza zabawa nie zmusi go do mięsa pod żadną postacią :D.

Gość trybikowik40
wedlug mnei twoje dziecko spooro je, moze ma mala wage ale je w sam raz,aby nie napisac ze ponad norme:)

oko - u nas na szczęście w przedszkolu żadnego zmuszania nie ma. mały jak przychodzi do przedszkola ze swoim śniadankiem (bo tu to rodzice dają śniadanie do przedszkola), tak wychodzi zwykle z nienaruszonym jedzeniem :) czasem widzę że ugryzł raz czy dwa razy, ale zwykle wraca w takim stanie jak dałam. tylko picie znika :P obiadu nie je w przedszkolu wcale bo jest odbierany przed nim.

U nas teraz już też się poddały, mówiłam im od początku :D. Ale się nie słuchały, to miały z nim przejścia :D. Np jest problem rano, bo on jest przyzwyczajony do jedzenia rano mlecznych posiłków, płatki, musli z jogurtem, kaszka itd. A teraz w przedszkolu coraz rzadziej takie rzeczy dają. Co do mięsa, to też mówiłam na początku, poddały się również, dostaje więcej surówek :D.

Myślę, że przesadzasz. Twój syn je tyle, co moja córka przez 3 dni :) Ma 3 lata, 104 cm i waży 13,9 kg a i tak nie jest już takim chudzielcem jak kiedyś. Moja zjada: śniadanie: kromka z masłem i żółtym serem (częściej z samym masłem) Obiad: przeważnie kotlet drobiowy panierowany, troszeczkę ziemniaków, czasami zje trochę sznycla lub gotowanego mięsnego pulpeta, czasami makaron (sam), ewentualnie żurek z jajkiem Kolacja: kajzerka (bez masła, bez niczego) Międzyczasie nieraz zje jakiś serek lub kawałek jabłka. W przedszkolu ponoć zjada trochę więcej. Ale bywały dni, że cały dzień biegała o suchej kromce..

Gość przeciez twoj syn ma wage
na 50 centylu a wzrost na 75 wiec wszytko ok je bardzo duzo wg mnie. Nie rozpychaj muzoladka i niech je wg swojego apetytu Mozesz tez zmienic pediatre

Gość przeciez twoj syn ma wage
moja corka ma 28 miesiecy i wazy 13 kg przy 90 cm Je ladnie i wcale nie wyglada na zabiedzona? nawet powiedzalabym, ze nozki ma pluchne. powinnas sie martwic jesli syn mialby no wzrost na 90 centylu a wage na 25.

Gość ;lrkmgjnkrlbfmdikr
nie wiem po co piszecie ile dziecko zjadlo itp. moj je duzo i jest szczuply, ale zjada prawie same gotowane i chude rzeczy. inne dzieci jedza kanapke z tlustym serem, zawiesiste sosy i beda grube, mimo, ze na oko zjadly malo. wazne tez jest ile dziecko sie rusza, itp.

Gość Lidzia...
mój syn ma 5 lat i waży 20 kg.mi lekarz powiedział,że w normie... owszem jest chudziutki(po tacie) mój syn jak ma "zły" dzień to zjada nawet mniej niż twój-a niekiedy potrafi zjeść dość dużo...