Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamaszczerbatki.

Mojej córeczce łamią sie zabki .Co mam robic ? dentystka

Polecane posty

Gość mamaszczerbatki.

kaze czekac az same do konca wypadna ale ja widze ze one sa pełne prochnicy ,Mala ma 3 latka i 6 zabkow ukruszonych.Juz nie mam pojecia dlaczego jej sie akurat cos takiego przytrafiło. Pomozcie jesli umiecie

Gość a dbasz o jej ząbki jak należy
myjesz jej dwa razy dziennie? i po każdym posiłku jeśli ma takie słabe?

Jak moglas doprowadzic do takiej prochnicy???? Czy ty masz pojecie, ze stale zeby rosna ok. 6 roku zycia?

Gość mamaszczerbatki.
Myjemy codzienie 3 razy jak była malutka zawsze przecierałam jej gazikiem dziasełka .Słodyczy prawie wogole nie jada a jezeli juz to raz na tydzien jakies ciastko po ktorym i tak myje zabki.Miała 2 razy anemie.

Gość mimus mamus
witaj, moja córka jest ciut młodsza od Twojej i również mamy problem z ząbkami. Myje jej często nie daje dużo słodyczy zero napojów gazowanych i nic. na to niestety nie ma rady, sama spotkałam się z komentarzami że nie dbam o jej higienę jamy ustnej ale najlepiej jest tak powiedzieć. wczoraj np się wywaliła i ukruszyła się jedynka ehh

Gość sdcfg
I dalej jej kupuj lizaki i inne badziewia glupia krowo

Gość mamaszczerbatki.
mojej tez dzisiaj poszła gorna jedynka i zastanawiam sie czy to nie jest objaw jakies powazniejszej choroby .Lizakow moje dziecko na oczy nie widziało.Niektorzy ludzie nie zrozumieja chyba tego problemu..Ech szkoda ze wogole tu napisałam .

Gość to najwyzsza pora wybrac sie
do stomatologa,pedodonty,albo takiego kto Wam poleci ze potrafi poswiecic czas dla dziecka i wogole 1wsza wizyta powinna byc adaptacyjna,zeby dziecko sie nie balo prawdopodobnie ząbki sa do lapisowania,zeby nie postepowala próchnica,

nie wiem jak to się dokładnie nazywa ale chyba lakowanie troszkę opóźni próchnicę ząbków. n Co do tej głupiej krowy . jeżeli się nie znasz tonie udzielaj się. Natomiast wychowana jesteś jak świnia w oborze. Niektóre dzieci mają śliczne ząbki do 6roku inne dzieci już w wieku 2 latek mają czarne niczym smoła innym zaś się kruszą i wcale nie jest to przez lizaka, lecz przez słabe zęby i takie geny. Moje córcie chrupią cukierki - landrynki niczym chrupki i nic im nie jest a inne dzieci łamią zęby na tic taku. Ale nie jest to wina zaniedbania higieny w jamie ustnej.

Gość mimus mamus
no nikt tego nie zrozumie do póki nie spotka go to samo. ja jako dziecko też miałam słabe ząbki a teraz mam silne i mocne które w ogóle się nie psują. mojej też wypadła górna 1 byłam u pediatry ale ona to zbagatelizowała. jak poszłam do dentysty to był taki ryk i atak złości że trudno było coś zrobić.

Gość mamaszczerbatki.
Ale ona miała lapisowane i lakirowane zabki juz w listopadzie pedodonty tuaj nawet nie znajde.Dodam ze ona ma problemy z nerkami.Nie wiem czy to ma cos do tego ale wspomne.

OK. Moja kolezanka miala taki problem przez dlugie lata- zeby jej sie lamaly podczas jedzenia bulek i w podobnych codziennych sytuacjach. Nie znaleziono na to sposobu i po osignieciu pelnoletnosci wstawila sobie implantaty. Tobie polecam zas szybki kontakt ze specjalista- nie z jakims osiedlowym dentyscina, tylko z fachowcem, ktory sie zna na rzeczy.

Gość byłoniebyłoaqle siezmyło
Dziewczyny a może wasze pociech moją za mało wapnia w diecie, bo w tym wieku dzieci szybko rosną. Jedzą lub piją mleko zwykłe?sery żółte i inne produkty w to bogate? co na to mówi wasz pediatra? bo to nie jest normalne? a co na to dentysta? byłyście?

Gość mamaszczerbatki.
No jasne że je żólty ser pije zwykłe mleko jogurty i serki topione tez wcina.Wapn ?podaje jej calcium ale chyba zrobie jej badania w srode .

Gość mama rafiego
A czy przy tej anemi podawalas córce doustnie żelazo? Mojej znajomej synek miał właśnie anemie ona dawała mu żelazo z łyżeczki zamiast ze strzykawki , później mały miał bardzo wrażliwe ząbki zaczęły się kruszyc a te beztrzonowe wypadły.. miał wtedy4 lata.

Gość mamaszczerbatki.
Matko! jak ja mogłam przegabic szerech innych objawóew dołaczonych do braku wapnia :nadmierna pobudliwosc skurczów mięśni u niej to sa raczki i nozki mowi ze bola - ubytkami w uzębieniu; zaburzeniami snu; - stany lękowe; - wypadanie zębów i zaburzenia wzrostu u dzieci; kurcze ale ze nikt tego nie zauwazyl ani kardiolog,nefrolog,endokrynolog .Dziekuje za pomoc w rozwiazniu tego problemu a jednak mimo wszystko ma za malo wapnia .

Gość mamaszczerbatki.
tak nawet 2 razy .Raz miala 4 miesiace 2 razem prawie 2 latka nazywało sie hemofer i podawałam je ze strzykawi takiej dołaczonej do ktoregos z syropów.

a czy wasze dzieci jedzą duzo owoców i warzyw? wapń zawarty w mleku nie wpłynie na zęby, tylko łatwo przyswajalny wapń z owoców i warzyw surowych oraz magnez, który mineralizuje czyli utwardza zęby i kości

i jeżeli ma popsutych 6 zębów, to musisz je wyleczyć, bo inaczej zanim pójdzie do szkoły, nie będzie miała czym gryźć a próchnica rozniesie się jej na zęby stałe przy tej ilości zębów warto już chyba pod narkozą to zrobić, koszt spory, ale pół godziny i sprawa zębów bezboleśnie załatwiona