Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anna C.

ciąża bez ślubu.

Polecane posty

Gość Anna C.

Witam. tydzień temu dowiedziałam się, że jestem w ciąży. ze swoim partnerem, a zarazem tatą Malucha jesteśmy razem dosyć krótko, mieszkamy razem, ale nie myśleliśmy jeszcze o ślubie i póki co nie mamy jeszcze potrzeby go brać. i teraz moje pytanie. jak wygląda sprawa z nadaniem ojcostwa jeśli nie jesteśmy małżeństwem? z góry dziękuję za odpowiedź.

Idziecie razem do urzedu miasta w ktorym urodzilo sie dziecko i sie urzednik pyta czy jest pan ojcem dziecka itp i podpisujecie swistki i odbieracie akty urodzenia i po wszystkim

Gość Ztego co wiem
po po urodzeniu musicie razem pójść do urzędu i partner musi potwierdzić ojcostwo.Ile jesteście ze sobą?Ja też po krótkim czasie bycia razem zaszłam.8 miesięcy byliśmy.Tylko to nie była wpadka.Ślub wzięliśmy jak byłam w ciąży.Mały ma teraz 4 lata planujemy drugie:)

możecie przed rozwiązaniem iść do USC i zrobić Uznanie dziecka poczętego. wtedy od razu po porodzie maluszek będzie nosił nazwisko partnera (jeśli tak chcecie), albo dwa nazwiska. będzie on pełnoprawnym ojcem dziecka i będzie mógł sam załatwiać np sprawy poporodowe, jak zarejestrowanie dziecka w urzędzie. aby to zrobić potrzebne są dowody osobiste, wasza wspólna obecnośc przed urzędnikiem i akty urodzenia, jeśli nie ma ich w danym urzędzie. jak nie przed rozwiązaniem to po nim można przy okazji rejestrowania dziecka ustalić kto jest ojcem (podać nazwisko) i ustalić nazwisko dziecka.

Gość Anna C.
Dziękuję za odpowiedzi. Pójdziemy jeszcze przed narodzinami, żeby później się nie bujać po urzędach tylko zająć tym kim trzeba ;)

Gość kikikiki,,,,
ja zrobiłam tak jak wyżej. tzn bylyśmy w USC jeszcze przed porodem. Potem ja już nic nie musiałam jeździć załatwiać. Teraz też jestem w ciąży i nadal bez ślubu :-)

Gość mordkopotam
Akt urodzenia potrzebny jest jeden: matki. Potrzebne jest jeszcze zaświadczenie od ginekologa, w którym tygodniu ciąży jesteś - może wystawić ci na zwykłej kartce, nie na specjalnym druku. Cała procedura nic nie kosztuje, a do ręki dostaje się oficjalny akt uznania dziecka poczętego, ale nienarodzonego.

Gość mamama27
a potem ten facet kopnie was w 4 litery i zostaniesz sama z dzieckiem - niestety rozwieść się trudniej niż poprostu wyprowadzić do kochanki

Gość mordkopotam
Jakby nie było: temat o czym innym, a nie o "kopaniu w dupę przez faceta".

Gość Anna C.
jak facet będzie chciał uciekać to i ślub go nie zatrzyma.