Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Edypkrol

Reforma emerytalna. Jesteś za czy przeciw?

Polecane posty

bo to nie jest dyskusja o konsekwencjach , o jakiś sprawach wątpliwych to jest pewne i niepodważalna oczywista oczywistość że trzeba pdnieśc iwek emerytalny minimum do 65 kobiet i mężczyzn żeby nie upadł system emerytalny!!!!! to jest oczywiste nie rozumiem czemu nie rozumiecie tego.... bunt przed perspektywą pracy jak 99% europy wywołuje odruchktóry nie pozwala logicznie myśleć czy jak? pozatym wyjansij mi czemu skro to kobiety żyją dłużej od mężczyzn wczesniej dostają emeryturę????? to skansen, wek musi być wyrównany. tak zrobiła lub lada chwile zrobi CAŁA UE> w której ejsteśmy bądz co bądz z własnej woli;) eu nie będzie dopłacać do naszego zusu bo polkomnie chce sie pracować do 65 życia a kobiety w calej ue muszą lub będa musialy na dniach.

a nie ma innego sposobu by rzy stażejącym się społeczeństwie uratować system emerytalny. bogate kraje mogłyby pompować w ichni zus kase , i penwie by wyrobili ale i tak podnoszą lub już podniesli wiek i dla kobiet i mezczyzn do 67! a polska to już w ogóle nie ma wyjścia bo nie stać jej na wieczne dokładanie do zusu!!!!!!! myslisz ze mi sie chce i podoba taka perspektywa? że jakby była inna opcja to bym tu cokolwiek pisal???

"Z roku na rok społeczeństwo polskie staje się coraz starsze. Zmniejsza się liczba osób młodych, wchodzących na rynek pracy. Przybywa natomiast tych, którzy stają się nieaktywni zawodowo z powodu osiągnięcia wieku emerytalnego bądź w wyniku przejścia na wcześniejsze świadczenia emerytalne. 56 lat - to przeciętny wiek przechodzenia na emeryturę w Polsce. POD TYM WZGLĘDEM JEST TO NAJNIŻSZY WSKAŹNIK W CAŁEJ EUROPIE. Możliwość uzyskania wcześniejszych świadczeń emerytalnych odbija się na niskiej aktywności zawodowej ludności w przedziale 55-64 lata.

Już teraz nie ma pracy dla młodych. A co dopiero kiedy zmiany w emeryturach wejdą w życie.

Gość hahahhaha dobre sobieeeee
wiesz co facet, jak już sięgasz po taki argument, ze kobiety ida wcześniej na emeryturę to nie mamy o czym gadać. Ja rodzić nie zamierzam pzrez właśnie takie podjeście dzisiejszych facetów, którzy kobiety mają za nic. Poczytaj trochę niedouku, jakie wielkie spustoszenie w organizmie kobiety robi ciąza. Popatrza jak żyje więszkosć rodzin, kobiety zapiuerniczają na dwóch etatach, mąż, dzieci, pranie , sprzatanie , latanie po lekarzach, gotowanie i co miesięczne obciążenia, wydalanie dużej ilosci krwi... to wszystko ma wpływa na to, ze organizm kobiety jest po rpostu słabszy, ale wiesz co, w dupe sobie wsadź te 2-3 lata krótszej pracy. naprawdę aż tak ci tego zal? Moim zdaniem tylko idiotki dzisiaj decyzują się na dziecko, bo nie mają znikąd wsparcia, anwet swoich facetów, którzy najchętniej dorzuciliby im jeszcze trochę obowiązkó i rpacy, a wszystko, wszystkie obciążenia organizmu pzreciez wychodza dopiero po latach :-O nie wyjaśniłeś mi kiedy moje dziecko miałoby szanse dostać pracę skoro miejsca pracy będa zajęte przez starszych ludzi? Masz na to jakieś wykresy i tabelki?

Właśnie. Szowinistwczne wypowiedzi w niczym nie pomagają. A co więcej nie dają odpowiedzi na pytania i nie rozwiewają wątpliwości.

łóżmy że moje dziecko ma 20 lat, chce isc do pracy, ale jego potencjalne miejsce pracy jest zajęte pzrez osobę w wieku 55 lat. Ta osoba zatem będzie pracowac NA PEWNO GOZREJ I MNIEJ EFEKTYWNIE na tym stanowisku jeszcze 12 lat. Czyli moje dziecko przy dobrych wiatrach dostanię te prace w wieku 32 lat. Czy państwu nie żal tych straconych skłądek mojego dziecka, który bimbał sobie 12 lat, bo nie mógł dostać pracy. Albo dojdzie do tego, ze ludzie po rpostru będą się DOSŁOWNIE ZABIJAĆ, zeby dostać pracę.

no wyjaśnij mi to, a mozesz uciekasz bo pytania niewygodne? :-O :-D jak to wcześniej komuś sam zarzuciłeś

ja uważam że kobieta powinna przechodzić wczesniej ale ekonomia mówi co innego. jakoś w innych krajach o podobnym rozowju i gospodarce do naszej podniesienie wieku emerytalnego nie spowodowalo nagle podwojenia sie bezrbocia ani żadnych innych drastycznych zmian na rynku pracy. skoro poradzili sobie litwini, estonczycy, to czemu uważasz że polacy, polki nie dadza rady?????????? no? mas zjakieś kompleksy/ bo ja nie u uważam że polacy nie sa gorsi niz maltańczycy hiszpanie, węgrzy, słowacy, bułgarzy i dadzą radę . wy niepotrzebnie mieszacie tu jakie kwestie światopoglądowe i moralne!!1 a ekonomia nie zna takich pojęc:O zrównanie wieku emerytalnego kobiet i mężczyzn jako plan minimum i stopniowe podnoszenie do 67 to nie jet idzimisie polityków, tylko konieczność ... i trzeba się z tym pogodzić!!! :/ jesli tusk nie podniesie wieku emerytalnego to będzie zdrajca i janwie przycyzni się do upadku zusu i zagrożenia dla milionów emerytów że nie zobaczą wiecej swojej emeryturki albo przez pewien czas... i nie musze dodawac że dostaniemy od ue hm rozkaz:D zrównania wieku emerytalnego?

Właśnie. Szowinistyczne wypowiedzi w niczym nie pomagają. A co więcej nie dają odpowiedzi na pytania i nie rozwiewają wątpliwości.

jakoś w innych krajach o podobnym rozowju :-O kurwa idę stąd! narazie! nie bede nawet dalje czytać, bo jesteś jak zdarta płyta! nara!

Ja osobiście mogłabym pracować do takiego wieku, ponieważ najprawdopodobniej nie będę wykonywała pracy fizycznej. Natomiast zupełnie sobie nie wyobrażam jak można sądzić że ktoś kto wykonuje pracę fizyczna da radę pracować do siedemdziesiątki na równi z dwudziestolatkami :o Trzeba chyba być idiotą żeby wymyślić coś takiego. Ludzie powinni mieć wybór czy chcą dłużej pracować i mieć wyższą emeryturę czy wolą mniejszą a za to prędzej.

zapewniam cie pomarańczo że każdy polityk wprowadził by tak jak całą ue reforme zrównującą wiek emerytalny dla kobiet i mężczyzn minimum do 65r. i jakbys ty została premierem to zapenwiam cie ze po zerknięciu w sytuacje zusu od środka to byś z miejsca reforme podpisala!!!!:)

problem w tym że danie wyboru nie rozwiąze problemu w pelni:/ tylko naprawde bogate panstwo ktore ma miliardy na zbyciu moze sobie pozwolic na niski próg emerytalny i pompowanie i utrzymywanie zusu na nogach....ale i tak tylko do cxzzasu jak niz zacznie i najbogatrze panstwa cisnąć... to prosta matematyka. o co sie obrazacie:O. to matematyka plus i minus, dzielenie itd a nie sentymenty i sprawiedliwość społeczna.... popdniesienie wieku emerytalnego, reforma taka jaką wprowadza cała europa zgodna z biała czy tam zieilona księgą ke i dyrektywą jest KONIECZNA!!! jak ktoś zna inny sposób prosze, niech biegnie do tuska i wyjawi...albo najlepiej od razu do np brukseli... bo może jest ale jakoś nie wymyslno lepszego rozwiązania

Gość yyyyyyyyyyyyyyyyyyy
To państwo żyje z moich pieniędzy a ja nie mam ochoty na utrzymywanie go do 67 roku życia. Z resztą.... Mój ojciec jest kierowcą ciężarówki. Teraz ma 63 lata. I już teraz ma problemy z koncentracją, słaby wzrok itp. Ciekawe czy jak potrąci takiego TYM RAZEM TO ZNOWU JA... dotrze coś do tej pustej mózgownicy rządzących. Zaraz usłyszę, żeby nie pracował. A co ma robić? Iść na bezrobocie? Ludzie ogarnijcie się trochę i pomyślcie. A skoro cześć z was m ochotę to niech pracuje i do 70. Jak dla mnie może pracować i do osranej śmierci...

Człowiek to nie jest matematyka. A pytanie brzmiało 'Jesteś za czy przeciw'. A nie 'Co sądzisz na temat ekonomicznych wykresów odnośnie wieku pracy europejczyków'

Moim zdaniem pracownik fizyczny nie wytrzyma tyle lat do emerytury. Takie uregulowania są dobre dla intelektualistów

Gość TXt84r
myślę że w naszym Tuskolandzie to niedługo wydłużą nam wiek do 100 - w końcu ludzie żyją coraz dłużej i coraz lepiej

Politycy nie martwią się o portfele przeciętnych polaków ale o swoje własne.

Gość powiało kulturą
NIE ZGADZAM SIE NA PRZEDLUZENIE WIEKU PRZEJSCIA NA EMERYTURE!! ale wpisy i tak nic nie pomogą bo rząd ma nas tam gdzie plecy tracą swą szlachetną nazwę

Mam dosc glupich pomyslow glupich politykow. Trzeba stad spierdalac. Bo tu sie nie da zyc

Chcieliście Irlandię i zieloną wyspę to macie.Oni by chcieli zebyś pracował całe życie placił składki a potem zdechł, bo oni potrzebują kaskę na utrzymanie chord urzędasów pierdzących w stołek ,a reszta ciemniaków niech tyra i płaci podatki bo oni tak chcą.Nie trzeba być wcale zbytnio rozgarniętym żeby się zorientować o co tu chodzi.Gospodarka rozszabrowana zrujnowana.Przy następnych wyborach ciemniakom najwyżej pociśnie się kit ,a oni znowu na nas zagłosują.Polak przed szkodą i po szkodzie głupi.

Wznawiam temat ponieważ uważam że jest ważny odnośnie społeczeństwa. Czekam na dalsze wypowiedzi

Gość arkadiusz00000
wydrukowac kase ,obnizyc podatki ,ulatwic i zachecac mlodych ludzi do zakladania dzialalnosci gospodarczych,wypierniczyc z polski real,carrefure i ty podobne nie polskie gowna i umozliwic polakom zalozenie takich sieci.POLSKA DLA POLAKOW