Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Edypkrol

Reforma emerytalna. Jesteś za czy przeciw?

Polecane posty

Co myślisz o planach premiera co do wieku emerytalnego? Czy zgadzasz się z tym aby pracować do sześćdziesiątego-siódmego roku życia na emeryturę? Wypowiedz się w tej sprawie.

Gość normandia utęskniona
za

Gość jjj7
nie zgadzam sie

Gość gdgdjk
pewnie!! ja bede pracowala do 67 roku i grzala stolek zamiast odstapic mlodym prace ten kraj nie wyjdzie z bezrobocia!! zamiast mni starej juz powolnej pracownicy powinien pracowac ktos mlody i sprytny 67 to zbyt zaawansowany wiek ludzie!!

Gość to ja, Krzyżak z Malborka
jestem za, każdy dostanie po kg rydzyków halucygennych, i będzie zaperdalał, aż mu szum na JAJKACH, ALBO PICZCE STANIE. Amen. Ulryk von Jungingen, wielki mistrz.

Gość to ja, Krzyżak z Malborka
chyba będą brać ze sobą robotę do hospicjum.

Gość jestem stanowczo przeciw
Moje argumenty 1. Zwiększy się bezrobocie, bo młodzi po szkole będą bez pracy a stara ledwo ruszające dupe dziadki będą zapieprzać zamiast odpoczywać w zaciszu domowym. 2. Mało kto dożyje emerytury 3. pogorszy się jakość usług, Ledwo kto w wieku 67 lat ma stan zdrowia pozwalający na wykonywanie pracy. Przykład Wyobraża sobie ktoś 67 górnika? Albo chciałby być obsługiwany przez 67 letnią pielęgniarkę, której trzęsą się ręce, lub która ma zaniki pamięci? Albo panie w urzędach 67 lat, wątpie czy będzie im się chciało dokształcac, wkuwać nowe przepisy itp. Albo 67 letnia babcia zasuwająca na hali produkcyjnej przez 8 godzin? Dla mnie to jest chore. Ci co w rządzie pierdzą w stołki to mogą siedzieć, albo jacyś prezesi i do 100 ale nie zwykli pracownicy.

Gość bede was woził moim
autobusem :classic_cool: Dobre rozwiązanie :classic_cool:

Gość cvzczfa
Jestem za reformą.

ja sądzę, że jeśli chodzi o wiek emerytalny, liberalna frakcja PO ma na myśli, to, że jeśli ktoś będzie sie czuł na siłach, fizycznych i psychicznych, to może pracować nawet do 150 lat, a ci nie nie będą mogli , moga sobie wegetować i studiować sposoby na skuteczne i bezbolesne strzelenie samobója.

Gość bsivgrh
Zdecydowanie przeciw.

Na zachodzie to funkcjonuje ponieważ ludzie mają większy komfort życia, udogodnienia i co najważniejsze dużo większe zarobki. Więc jeśli ktoś podaje państwa zachodnie jako przykład to moim zdaniem powinien najpierw użyć metody porównania. A nie gadać bez sensu

im wyższy wiek przejścia na emeryturę, tym korzystniejsza sytuacja, dla wszelkiego rodzaju zusów. W Polsce ZUS korzystając z obliczeń statystycznych GUS, emerytura będzie wypłacana, przez 247,3 miesiąca. Więc im wyższy wiek przejścia na emeryturę tym lepiej dla ZUS. Ponadto, im wyzszy wiek, tym łatwiejsze zachorowanie na skutek stresów w pracy na choroby śmiertelne, i tym samym nie potrzeba wypłacać emerytury. Same korzysści dla ZUS, a wam sie nie podba, chcieli może jak w Niemczech, emeryci szwendać się po świecie i bawić sie resztką życia, a won do bachorów i bawić wnuki. Zachciewa sie polskim emerytom, luksusów, a każdemu po kg grzybków halucygennych, ryzyków i won na poranną msze. Darmozjady.

czemu uważasz że to porónanie jet bez sensu?;D:D: tacy sami ludzie jak polacy czemy my mielibyśmy pracować krócej?:D:D:D nie kumasz że skoro bogate kraje się zdecydowały to biedniejsz apolska tymbardziej musi? nawet bogatych nie stać w ue na serwowanie obywatelom wczesniejszych emerytur a w polsce mialyby byc???? mowi ci że tylko że to jedyny sposób na uratowanie takiego systemu emerytalnego jaki funkcjonuje w europie w starciu z niżem demograficznym.... wszystkie państwa europy musza !!!!! podnieśc wiek emerytlany, i wszedzie lubie sie buntują ale nie ma innej rady:D iec od razu wam mówię, i u nas będzie prób 65...ewentulnie z jakimiś bonusami np ze względu na ilość dzieci albo coś tam cośtam...ale z zasady będzie mężczyzni i kobiety 65 lat próg.

tylko nie zapominaj, że na zachodzie jest XXI wiek, a w Polsce średniowiecze.

Gość jestem za reformą
zdecydowanie!!!

Lepiej pracować całe życie na czarno i odkładać do tzw skarpety niż liczyć na niepewną państwowa kasę

Gość yyyyyyyyyyyyyyyyyyy
Jestem przeciw. We Francji będą pracować do 62 roku i to w dodatku od 2018 roku. Z resztą nie o to tutaj chodzi. Chciałbyś zeby Twój tyłek woził 67-letni kierowca autobusu, Żeby na poczcie wydawała ci przesyłkę babcia w wieku 65 lat. Babcia, która wlecze się nie miłosiernie? Nawet nie liczę na emeryturę od państwa, ale niestety wiele osób liczy. Osób z którymi pośrednio wiąze się moje dalsze funkcjonowanie.

Gość To gdzie mają pracować młodzi
ludzie? O nich to już nikt nie myśli.

bardzo dobrze, niech będzie do 67 lat, tylko kurna niech sie wezmą za służbę zdrowia, bo żeby dożyć i pracować do tego wieku, to trzeba byc zdrowym. A ja tu idę do miasta a tam przy kosciele wiszą klepsydry i wiek wykorkowania, a to 50 lat, a jak juz jest powyżej 70 lat to święto u proboszcza, taka starowinka wykitowała.....

Gość yyyyyyyyyyyyyyyyyyy
Ludzie mlodzi? Jak to gdzie? Pod zasiłkownią, pod mopsem. To co niby "zaoszczędzimy" na podniesieniu wieku emerytalnego, wydamy właśnie wspierając młodych w takich instytucjach.

Gość Armataaaaa
kurwa jestem przeciw a tusk moze sobie dupe wylizac i powyjadac skwary co najwyzej..ludzie sa przeciwko, psl jest przeciwko, parlament jest przeciwko...WIEC CO TO KURWA TOTALITARYZM NASTAL?:D nie martwcie sie, najwazniejsze ze sld, palicwel, kaczor i pawlak sa przeciwko. robili ankiete i 80%jest przeciwko. prawie milion podpisow zebrala solidarnosc przeciwko podwyzszeniu wieku emerytalnego:D widnial tam moj podpis, mojej rodziny, tesciow, szwagierki, znajomych, przyjaciol itp :D juz sobie wyobrazam siebie-pielegniarke co bedzie w wieku 65 lat dzwigac pacjenta tj podnosic go do pozycji siedzacej na metalowym lozku, gdzie dzis mam z tym problemy a co jak bede miec ponad 60lat:D albo lekarza, zgreda 66letniego co LECZY LUDZI I IM DIAGNOZY I RECEPTY WYPISUJE!:D dziadek co ma miazdzyce, zaniki pamieci i ON MA LECZYC??!!!! np onkolog czy kardiolog- gdzie jego diagnoza, w miare sprawna i szybka, ma zawalczyc o zycie ludzkie?! a w ogole juz sobie nie wyobrazam robotnikow ktorzy targaja po 20kg kartony w wieku 65, 66lat :-O :D tusk niech sie pierdolnie w kaczy beret i sam przyjdzie pozapierdalac. a tym razem to znowu ja- pogadamy jebany hipisie za te dziesiat lat jak w biedronce bedziesz zapizdzial z kartonami a mial na karku te 66lat

absolutnie nie , są takie zawody które wymagają sprawności i bystrości umysłu , 67 lat kpina , powinni zaprosić 67 latków i przedstawicieli pracodawców i skonfrontować zainteresowane strony czy chcieli by takich pracowników

jeżeli zrównają moją pensję z zachodnią to wówczas zgodzę się na pracę do 67 roku życia

Gość Armataaaaa
bmblondyn ja ci radze idz na przeswietlenie czaszki bo czytajac to co bredzisz mam wrazenie ze z tym guzem mozgu dlugo nie pociagniesz:D jestes pojebanym kretynem, lecz sie na pryszcze bo na ten piasek ktory masz we lbie to juz chyba za pozno, totalnie ci przesechl :D kim ty kurwa jestes?! ministrem czy psem niebieskim zeby tak sie cieszyc z tego wieku emerytalnego? nie, jestes zwyklym kmiotem, co najwyzej kims wyksztalconym co i tak nie bedzie sie cieszyc kiedy z takim wiekiem na karku bedzie mial kogos leczyc, wybraniac w sadzie, dzwigac czy ratowac zycie..MAJAC 66LAT. mlodzi ludzie pracy miec nie beda bo stare grzyby beda gnic do 70, w innych sytuacjach stare grzyby beda umierac z glodu bo nikt ich nie zatrudni w wieku ponad 65lat. slyszalam kiedys o czyms takim jak plan Bismarcka, zakladajacy ze ludzie maja przechodzic na emeryture w wieku 70lat i dzieki temu panstwo ma zaoszczedzic :D ale zaoszczedzic w taki sposob ze rzadko kto dozyje tyrajac tej 70 wiec procenty, male procenty beda odchodzic na emeryture i malo kto ja bedzie pobieral. to kurwa tusk i UE chca zrobic i dzis!