Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Edypkrol

Reforma emerytalna. Jesteś za czy przeciw?

Polecane posty

Gość warszawski hrabia
każdy umiejący liczyć i myśleć człowiek powie że jest ZA - ja jestem :)

no ale jako masz np w norwegii i innych krajach takich pracowników w tym wieku!!!! bo tam się gługo pracuje...wklejam kilka ciekawostek "Czy Europejczycy są leniwi? A może to Amerykanie są szaleni?. Taki tytuł nosi artykuł wyrażający opinię angielskiego Banku Centralnego z 2006 r. Artykuł był doskonałym streszczeniem poglądu, że Europejczycy pracują generalnie mniej niż Amerykanie, biorą więcej wolnego, częściej idą na chorobowe i wcześniej przechodzą na emeryturę."

Podwyższenie wieku emerytalnego w UE jest nieuniknione, ale w starzejącej się Europie potrzeba także głębokich reform większości systemów emerytalnych - uważa Jorgen Mortensen, ekspert ds. polityki społecznej, Centre for European Policy Studies z Brukseli. Obserwator Finansowy: Na jednego emeryta pracuje obecnie w Europie czterech młodych ludzi, za 50 lat, z powodu dramatycznej sytuacji demograficznej i wydłużenia się życia, na jednego emeryta będą już pracować tylko dwie osoby. Komisja Europejska zaprezentowała tzw. zieloną księgę, w której jako remedium na te pesymistyczne prognozy proponuje m.in. podwyższenie wieku emerytalnego, który będzie automatycznie dostosowywany w górę w miarę wydłużania się średniej długości życia. Czy to dobry pomysł?

Mam nadzieję, że Donald na starość będzie zapieprzał gdzieś na taśmie albo zbierał pieczarki na akord

A na zachodzie średnia długość życia jest dłuższa niż u nas

!!!!!!! - Na jednego emeryta pracuje obecnie w Europie czterech młodych ludzi, za 50 lat, z powodu dramatycznej sytuacji demograficznej i wydłużenia się życia, na jednego emeryta będą już pracować tylko dwie osoby. Komisja Europejska zaprezentowała tzw. zieloną księgę, w której jako remedium na te pesymistyczne prognozy proponuje m.in. podwyższenie wieku emerytalnego, który będzie automatycznie dostosowywany w górę w miarę wydłużania się średniej długości życia. Czy to dobry pomysł? - !!!!!!!! i co wy na to? przeciwnicy?

11:26 [zgłoś do usunięcia] kajka123 A na zachodzie średnia długość życia jest dłuższa niż u nas" taaaaaaaaak? powiedz mi o ile jest dłuższa średnia życia szweda i szwedki od polaka? bo nie wiem czy wiesz ale w szwecji zapierdalaja do 67 roku życia🖐️ wwiec czekam, z ciekawosci, na to aż mi podas zo ile oni tam średnio dłużej zyją od polaków

armataaaa, coś tak na mnie naskoczyła, przeczytaj dokładnie co napisałem, a drzesz się jak stare gacie.

Gość niektórzy naprawdę nie myślą
a mnie zadziwią i zaciekawia jak ja, w wieku 67 lat będę nadal pracować z dziećmi upośledzonymi, które tzreba podnosić, wkładać do wózków, wyciągac z wózków, zeby przebrać, przebierać pampersy. Często takie dzieci sa agresywne, gryzą i uciekają (jednego dogoniłam dopiero na ulicy), szczypią, biją, plują. Człowiek codziennie musi się bronić, zeby mu się krzywda nie stała i jednoczesnie dbać o bezpieczeństwo dzieci i młodziezy, którzy nie czują swojego bólu i walą głowami w ściany az do krwi. Ciekjawe czy ja będę miała tyle sił na taka pracę, tym bardziej, ze teraz w wieku 30 lat już mi kręgosłup nawala od noszenia ciężkich dzieci.

Nie wiem dokładnie, ale jest to na pewno w dzisiejszej prasie

Za reformą są tylko Ci którzy całe życie za przeproszeniem pierdzą w stołek i piją kawę. Bo żaden pracownik fizyczny tyle nie wytrzyma.

no ale jako w szwecji pracują i jak mi to wyjasnisz? Finowie też reformują Debata o konieczności podwyższenia wieku emerytalnego trwa w Finlandii. Dziś Finowie mogą przejść na emeryturę w wieku 63 lat, politycy chcą, aby było to możliwe dopiero w wieku 65 lat. Jak pokazuje styczniowy sondaż opinii publicznej, 61 proc. społeczeństwa akceptuje te plany.

Francuzi pracują najkrócej Francuski parlament przyjął jesienią 2010 roku ustawę, która zakłada, że stopniowo, do 2018 roku, minimalny wiek emerytalny wzrośnie z 60 do 62 lat. Jednocześnie podwyższono także o dwa lata - z 65 do 67 lat - wiek, od którego można będzie otrzymać emeryturę w pełnej wysokości, nawet jeśli nie posiada się pełnego okresu płacenia składek. Ustawa przewiduje oprócz tego wydłużenie okresu płacenia obowiązkowych składek emerytalnych: z 40,5 roku obecnie do 41 lat w 2012 roku i do 41,5 lat w 2020 roku. Zmiany te obejmują sektor publiczny i prywatny, poza pewnymi kategoriami zawodowymi, które korzystają z przywilejów emerytalnych (jak np. kolejarze czy funkcjonariusze mundurowi). Reforma emerytur wywołała lawinę protestów związkowców i największą we Francji falę manifestacji i strajków za kadencji obecnego prezydenta Nicolasa Sarkozy'ego.

Niemcy popracują dłużej W 2012 r. w Niemczech rozpoczęto wdrażanie reformy emerytalnej, która zakłada stopniowe podnoszenie wieku emerytalnego z 65 lat do 67 lat. Budząca wiele kontrowersji reforma, uchwalona jeszcze przez rząd socjaldemokratów i Zielonych pod kierunkiem ówczesnego kanclerza Gerharda Schroedera, to reakcja na zmiany demograficzne: niemieckie społeczeństwo starzeje się, co pociąga za sobą m.in. wzrost obciążeń dla systemu emerytalnego. Wiek emerytalny ma wzrastać o jeden miesiąc przez najbliższe 12 lat, a przez kolejne sześć lat - o dwa miesiące rocznie. W 2029 r. ustawowy wiek emerytalny w Niemczech będzie wynosić 67 lat.

Tym razem to znowu ja + ban x2 -- porównaj pensje system opieki zdrowotnej renty dodatki i refundację i dopiero pisz że w UE pracują ...

jak widzicie zhodnie z zaleceniami a niedługo poleceniem kraje ue ale nie tylko będą reformować system emerytalny bo w całej ue ma być do 67 roku inaczej caly system emerytalny sie rozleci i wasze dzieci ogole emerytury nie dostaną

oczywiście , że za reformą są ci co maja prace, lekką, łatwą i przyjemna, czyli bardzo niewielu. Oczywiście, takie panie posłanki to do śmierci moga sobie pracować. Ale chyba do takiego wieku będzie można pracować, jak na nowo będzie niewolnictwo i panowie będą sobie w białych rękawiczkach poganiać roboli od czarnej roboty.

11:35 [zgłoś do usunięcia] laura c. ale co to ma do rzeczy/D: maja tak samo jak w polsce spadek urodzeń, spadek młodych ludzi pracujących na jednego emeryta wiec tak sao polska jak i wszystkei kraje europy musza podniesc wiek emerytalny !11 nie ma innego wyjścia :D chyba że je znasz to nobel z ekonomii murowany.

Ja uważam,że ustalając wiek emerytalny, powinno wziąć się pod uwagę lata pracy.

Reforma nie jest dla nas. Jest dla ludzi rządzących. Ponieważ im dłużej będzie trzeba czekać na emeryturę tym krócej będzie się ją pobierać. A to jest na rękę rządzącym bo wtedy więcej zostanie w kasie państwa.

Ja też jestem za naliczaniem emerytury według stażu pracy a nie według wieku

Gość missza
Hmmm generalnie reforma emerytalna jest konieczna, bo mamy niż demograficzny i za max kilkanaście|kilkadziesiąt lat system w obecnej formie się rozsypie (zresztą już są tego objawy jak ZUS zgarnął rok temu te 5% z OFE). Pytanie tylko jak ma wyglądać ta reforma? Rzeczywiście podwyższenie wieku emerytalnego wydaje się chyba najmniej dolegliwe (przynajmniej w porównaniu w drastycznym obniżeniem emerytur). W każdym razie moim zdaniem powinna być zasada, że Ci którym obiecano wcześniej emerytury powinni je dostawać ze składek, tym niemniej powinno się stopniowo wprowadzać zasadę że każdy oszczędza na siebie i stopniowo zmniejszać obowiązkowe składki emerytalne i przechodzić na zasadę, że na emeryturze żyjesz z tego co zaoszczędziłeś. http://lucjanwojcik.pl

Gość jestem stanowczo przeciw
zamiast podwyższać wiek emerytalny, niech dadzą prace młodym, a nie dziadki zapieprzają a młodzi bezrobotni. Nosz kurde to najlepiej niech tusk każe otworzyć zakłady pogrzebowe każdemu pracodawcy to pracownika który padnie mu na hali od razu na cmentarz wywiozą, a zus będzie zacierał dalej ręce, bo rzadko kto doczeka emerytury. U mnie w pracy księgowa w wieku 57 lat już ledwo co pracuje bo jej się w głowie miesza, błędy robi straszne, a co jak by miała do 67 roku pracować? Sama mówi że już teraz z niej pożytku nie ma.

Gość niektórzy naprawdę nie myślą
ale niektórzy fizycznie po prostu nie dadzą rady. U mnie w pracy są kobiety po 40 , które od miesięcy sa na zwolnieniach i 2x dziennie dostają zastrzyki w kręgosłup, bo juz prawie chodzić nie mogą :-O to jak one mają pracować? Ludzie będa przechodzić na renty o ile w ogóle im przyznaja jakąkolwiek rentę... jakie to jest wszystko chore. A najbardziej mnie wkurza, ze taki 34letni kuzyn-były policjant siedzi na dupie i nie wie co zrobic z wolnymczasem i lezy na kanapie całymi dniami

najbardziej porządani dla kraju i oby było takich jak najwięcej , to moi rodzice. Ojciec, pobrał dwie emerytury i po zawodniku, Matka nawet jednej nie zdążyła pobrać. Ale przez całe swoje życie płacili, jak oni to nazywali składki emerytalne i o to własnie chodzi. to byli prawdziwi "patrioci".

Gość jestem stanowczo przeciw
to że jest niż niech nie dziwi nikogo. Jak w tym kraju rodzić dzieci, jak pracodawcy nie chcą zatrudniać młodych kobiet bo zaraz ba zajdzie w ciążę, dają umowy śmieciowe typu zlecenia, po macierzyńskim czeka zaraz wypowiedzenie, państwo daje 1000 zł i ma wszystko w dupie, opieka zdrowotna jest tragiczna, poród to masakra, gdzie do ostatniej chwili czekają z cesarką bo dla nfz jest tańszy poród naturalny, a potem jak dziecko niedoltlenione się rodzi to niczyja wina. Niech się zajmą służbą zdrowia, złodziejskim zusem, i bezrobociem.

http://g.gazetaprawna.pl/p/_wspolne/pliki/230000/i02_2010_136_183_005a_001_230985.jpg kliknij w te wykresy, czemu jakoś kbieta na łowteie, estonii, bułgarii, słowacji, wegrech wytrzymuje fizycznie prace o 3 lata dłużej niż polka???? zarabia srednio tyle samo albo mniej. .... wiec? slucham? polacy w europie to najwięksi lenie, pracują niemal najkrócej, najmniej, najwiecej urlopów, zwoknień, świąt , przechodzic na emerture moze 134234524324 wyjątków , i sie dziwicie ze w polsce bida jak inni w europie zapierdalaja srednio o 3-4 lata dluzej niz polacy