Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Edypkrol

Reforma emerytalna. Jesteś za czy przeciw?

Polecane posty

wykres jest z 2010 roku http://g.gazetaprawna.pl/p/_wspolne/pliki/230000/i02_2010_136_183_005a_001_230985.jpg teraz już prakrycznie wszędzie grnatowo tylko w polsce nadl wiek emerytalny od lat bez zmian bo polacy wolą być biedni ale pracować najmniej w europie... cóż...spadek po komunie, czy sie stoi czy sie lezy 2000 sie nalezy

Moze nie jestem obiektywna, ale też uwazam, że tzw. mundurówki to przegięcie. Skoro taka nam bieda, to dlaczego emerytury dostają 40 letni policjanci czy wojskowi? Uwazacie, że ich praca jest cięższa niż np. kierowcy tira?

Gość niektórzy naprawdę nie myślą
tym razem to znowu ja ok, ja rozumiem globalne podejście do tematu, ale wytłumacz mi np. mój przypadek. Jak ja mam w takim wieku pracować i brac odpowiedzialnosć za swoje zdrowie i życie i za zdrowie i życie dzieci, które mam pod opieką? Ja się boje samej siebie, że po prostu fizycznie nie dam rady, a nie chcę na stare lata wylądawać w więzieniu, bo nie dałam rady dogonić takiego 20-letniego dwumetrowego chłopaka z autyzmem, który mi wyleciał na ulicę i potrąciiło go auto.

http://static.presspublica.pl/red/rp/img/mojaemerytura/kraje_wiek_emerytalny.jpg polacy pracują najmniej w europie praktycznie za dwa lata bedziemy mieli najniższy jesli nie wprowadzimy reform i zbaczycie ze caly system emerytalny sie w polsce posypie... nie ma innej opcji. skoro bogate kraje podnosza wiek emerytalny narażając się wyborcom do znaczy ze TAK TRZEBA i nie ma innego wyjścia. wiec nie plakac bo polacy to największe lenie w europie. jedynie z francuzami mozemy sie równać w unikaniu pracy. le im statystyki znaiżają arabusy i murzyni...czyli kolonizatorzy z afryki z prawami obywatela... wstyd polacy. mowie również o sobie .

Tym razem to znowu ja Człowieku zastanów się nad swoimi porównaniami. Bo dajesz takie śmieszne przykłady różnych państw. A zobacz jakie oni mają warunki do pracy. Tam znikomy procent pracowników pracuje po godzinach. Nie muszą czekać miesiącami na wizytę do specjalisty. Nie potrzebują się martwić o rodzinę bo są różne ulgi prorodzinne, dodatki. U nas komfort jest inny.

Gość dupajasiaposzlasapc
taaa....ale z was marionetki manipulowane przez ten chory swiat. najlepiej zapieprzać do konca zycia i nic z tego zycia nie miec.

no nie wiem, ty mi wytlumacz jak na łotwie, finlandii, bułgarii węgrzech jakoś daje rade ta kobieta :D to czemu polak mialby nie dać mymy jakieś udokumentowane medycznie usprawiedliwienie wynikające ze słabszej niż pozostałe narody europy budowy fizycznej? jakis braków genetycznych któe upoważniałyby naród polski , mówie tu szczególnie o kobietach) do jako jedyne pracowania do 60 skoro w całej europie panie będą pracowac lub już pracują do 67? wyjasnisz mi to?

tak, wyjasnię ci. otóż te panie zapewnie po rpostu siedzą z takimi dziećmi w jednej sali zamkniętej na klucz i taki ośrodek to tylko przechowalnia od -do i do domu. My chcemy coś naszym dzieciom dać, nauczyć czgeoś, jakiegoś funkcjonowania w społeczeństwie, zeby nauczyć kupowania sobie chleba trzeba z takim dzieckiem iśc do sklepu, żeby nauczyć wysyłania listu trzeba iśc na pocztę itp. Jak będę miała 50 lat to na pewno nie będ e się wysilać tylko całymi dniami przesiedzę sobie z kawką a dzieci będą leżały w kącie cały dzień. Można? można ! tylko czy o to tu chodzi?

11:54 [zgłoś do usunięcia] Edypkrol Tym razem to znowu ja Człowieku zastanów się nad swoimi porównaniami. Bo dajesz takie śmieszne przykłady różnych państw. A zobacz jakie oni mają warunki do pracy. Tam znikomy procent pracowników pracuje po godzinach. Nie muszą czekać miesiącami na wizytę do specjalisty. Nie potrzebują się martwić o rodzinę bo są różne ulgi prorodzinne, dodatki. U nas komfort jest inny. ośmieszasz isię specjalnie czy niechcacy:D bo jak widać wyżej porónuje polskę do takich potęg gospodarczych , krezusów jak: rumunia, estonia, łotwa, bułgaria - średnio 3-5 lat dłużej praca:D zobacz wykresy, pracujemy mniej niż biedniejsze od nas państwa...wyjasnisz mi to??? np rumunia...pracujemy mniej i od biedniejszych i od bogatszych od polski...pracujemy praktycznie najmniej w europie...

A problem demograficzny wynika z tego że nasze państwo nie jest przyjazne rodzinie. Stawia tylko kłody pod nogi.

edypkrol wyjasnij nam zatem podaj tu uzasadnienie jakim prawem i w ogóle jakim kosztem polacy mieliby pracować najmniej w europie? mniej niż najbogatsi w ue i najbiedniejsi w ue? nie wiem moż emasz n to jakiś dobry argument, tak dobry ze reszta świata będzie wpłacać polskiemu zusowi rekompensate z tytułu nie wprowadzenia reformy bo polacy przeciez mają prawo pracowac najmniej w europie !!! t ich świete prawo:D:D:D:D

acha czyli ogólnie chodzi o ilość i długość pracy a nie o jej jakość, tak? to w takim razie juz współczuję przyszłym pokoleniom, które będę wychowywane i uczone pzrez 67 lettnich nauczycieli, któym już bedzie wszystko jedno czy dane dziecko zda czy nie zda, będą mieli w dupie czy coś nauczą czy nie, po rpostu będa przychodzić fizycznie do pracy i tyle, przebimbają od dzwonka do dzwonka i juz.

Gość hguoifhkj
A gdzie nidy mają pracować ci staruszkowie jak ludzie już w wieku 45 lat mają kłopoty ze znalezieniem pracy .Pracodawcy b.niechętnie zatrudniają starszych .Więc jak dopracowac do 65 czy 67 . Do takiego wieku pracują tylko posłowie

nie unikaj odpowiedzi, zadałem konkretne pytanie, problem demograficzny ma cała europa...dawaj odpowiedz na moje pytanie jakim prawem i czyim kosztem polak ma praować najmneij w europie...mniej od bogatego niemca ale też biedniejszego rumuna czy bułgara czy wegra?] bo nie bardzo ciebie rozumiem:D

Akurat te państwa podałeś jako przykładowe z niższym wiekiem emerytalnym niż Polska. Więc zastanów się co piszesz. Bo raz piszesz tak a za chwilę zaprzeczasz sam sobie. Totalny nonsens

Jeśli będą mieli identyczne świadczenia jak Niemcy których przywołałeś wcześniej to mogą pracować dłużej.

Gość barbara96655
ludzie będą załatwiac sobie wczesniej renty i pracowac bedą na pol etatu lub wcale wiec i tak beda pobierac kase od zusu.

jak niższym????????? czytac umiesz, wkleilem ci dane...porwonawcze, tabelkie. nie widzisz że polska ma 60 kobiety 65 mężczyźni a inne kraje praktycznie wszystkie wiecej!!! np kraje ktore wymienielem kobiety pracuja wiecej o nawet 5 lat. ale to nie wazn ile na papierku! bo to że np kraj ma na papierze 63/65 czyli niby kobieta o 3 lata dluzej pracuje ....ale chodzi o to że polska jest w ogonie jeśli chodzi o FAKTYCZNY CZAS PRACY!!!!!

Gość barbara96655
a zresztą kto teraz nie jest na rencie???u mnie w rodzinie wiekszosc mają przyznane renty a zdrowi jak rydze.

edypkrol udajesz glupiego serio pytam? co ty z tymi neimcami! patrz na tabelke bo mnei juz wkurwiasz :D:D:D http://static.presspublica.pl/red/rp/img/mojaemerytura/kraje_wiek_emerytalny.jpg ak widzis zirlandczyzy wlasnie wprowadzają wiek emerytalny równy dla kobiet i męczyzn 68 lat!!! a przykladowa polka pracuje 8 lat mniej! 8 lat mniej niż irlandczyk! 5 lat mneij niż litwinka!!!!! - 5 lat mniej niż estonka...a ltwa estonia, łotwa to super bogate kraje co ? ludzie tam na socjalu pływają w luksusach:D:D:D

Gość hahahhaha dobre sobieeeee
i tym włąśnie się powinni zająć!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! fałszywymi rentami! a nie ludziom kazac zapierdalać na takich skurwieli fałszerzy!

tym razem coś ty się przypierdolił do tych wykresów itp. po cholerę PORÓWNUJESZ KRAJE? :-O :-O :-O zajmij się tym, co jest w polsce i realiami polskimi a nie jakieś głupie tabelki i porównania. A gówno mnie obchodzi ile pracuje estonka czy litwinka, no weź sie zastanwów! jakoś składkmi opłącam w polsce a nie na litwie! i wex przestań się już wymądrzać i innych traktoiwą cjak śmieci! jak ja nie cierpię takich zadufanych w sobie typów grrrr :-O

pytanie edykpol nie uciekaj jak sie robi niewygodnie:D odpowiedz mi: czemu jakim prawem polacy mają pracowac najkrócej??? w europie? bo wszystkie kraje już albo mają yższy wiek emerytalny niż polka albo właśnie wprowadzają reformy podwyższjaące i zrównujące wiek emerytalny kobiet i mężczyzn... no czekam geniuszu ekonomiczny...

Nie 'tabelkie' tylko tabelkę. Z kim ja dyskutuję Bez komentarza. Przeanalizuj jeszcze raz to wszystko co napisałeś odnośnie tematu. Bo to są zaprzeczenia samemu sobie

co cię obchodzi co się dzieje w europie??? :-O czemu ciągle się prównujesz???? jakieś kompleksy masz czy co? :-D niedowartościowany jesteś co jak?

nie wymądrzam się bo nie ja to wymyślilem, nie moe tabelki nie moj pomysl reformy i cale te obliczenia ze za 100 lat nie dostanie rttwój wnuk emerytury bo nie będzie miał kto na nie pracować... poprostu mowie jak jest, polak pracuje praktycznie najmniej FAKTYCZNIE w ue !!! to uważasz że jest ok?:D że polacy moga pracować najmniej...tak? bo jelsi nie wrpowadzimy reformy będziemy pracować o ok 5-7 lat mniej niż CAŁA europa bez wyjątku... uważasz że to bedzie prawidłowe:D

wymądrzasz się, bo przeciez można normlanie rozmawiać a nie wszystkich traktować z góry jak niedorozwinietych :-O tylko Ty jeden wszechwiedzący i znający prawdę jedyną i nieznoszący sprzeciwu

poprowstu staram się wymusić na tu piszących odrobinę zrozumienia ekonomii minimum związku pomiędzy niżem demograficznym a emeryturami. i logicznie skoro cala europa podnosi wiek emerytalny mimo protestów obywateli i ryzyka przegranych wyborów to o czymś to świadcyz prawda???? ale rozumiem że wyw wolicie pracowac jak najmniej albo wcale... kurwa dobrze ze polska nie ejst bogatym krajem i nie ma socjala jak np francja bo by u nas było 50% bezrobocia...

no mój wnuk moze i nie doastanie emerytury, a uważasz, ze będzie miał szansę w ogóle popracowac na emerytury swoich dzieci, skoro być moze dpouszczą go do pracy w wieku 60 lat, bo wcześniej miejsca pracy będą blokowane przez takich co musza pracowac do 67 roku życia. Kiedy ten młody zacznie pracowac i odkładac na składki swoich dzieci, no kiedy?