Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość frdsfcwas

W jakim wieku sadzać dziecko na nocnik ????

Polecane posty

Gość frdsfcwas

Komu udało się szybko nauczyc korzystania z niego ??

Gość przyszla matka chrzestnaaaaa
kolo 2 roku zycia najlepiej

Ja zaczęłam zasadzać jak miał 1,5 roku. W tydzień załapał tak, że już mu się żadna wpadka nie zdarzała, po miesiącu zrezygnowaliśmy z pieluch też w nocy, albo budził się i wołał siusiu raz w nocy albo przesypiał całą bez pobudki. Wszystko zależy od dziecka, moje wydaje mi się ogólnie kumate ;) W rodzinie mamy dziewczynką starszą o 4 msc od mojego i gdy mój już wołał ona cały czas zasuwała w pampersach. Musisz wyczuć czy Twoje dziecko jest już gotowe.

Ja nauczyłam w kilka dni, około 2 urodzin. Córka już dużo wcześniej wiedziała, do czego służy nocnik, ale nie bardzo chciała na nim siadać. Jak skończyła 2 lata, odbyłyśmy poważną rozmowę odnośnie nocnika i obyło się praktycznie bez wpadek. Najważniejsza jest konsekwencja, jak już raz pozbędziemy się pampersa, nie zakładajmy go (wyjątkiem jest wyjście na dwór, tym bardziej przy takiej pogodzie jak teraz). I najważniejsze - nie stresujmy siebie i dziecka, bo KAŻDE dziecko w końcu nauczy się korzystać z nocnika.

Gość gość
Ja posadziłam syna jak miał 10 miesięcy w sumie prawie 11 :) Nadal korzystamy konsekwentnie z nocnika Mały nie boi się i chętnie siada Rozumowanie jakieś ma ale wiadomo że nie takie jak my odnośnie potrzeb fizjologicznych :)

Gość dqdededededddd
moje umiało w tydzień po urodzeniu

Gość probowalam od ok 14-15 miesiec
miesiecy ale bala sie wiec odpuscilam, jak miala 19 miesiecy nauczyla sie w pare dni robic na nakladke i nocnik, sporadycznie zdarzy sie jakas wpadka, ale tak to wola i siku i kupke. mysle ze musisz obserwowac cxzy dziecko jest gotowe. moja siadala duzo wczesniej w pampersie i robila siku i rzeczywiscie to siku bylo wiec kontrolowala potrzebe tylko nie pozwalala zdjac pampersa. i po dluzszym czasie zaczelam od nakladki bo na nocnik nie chciala i poprzez zabawe i wyglupy przestala sie bac i nakladki i nocnika. pieluchy zakladam do spania i na spacery.

Gość mamama27
mój ma 15 m-cy i jesteśmy na etapie że jak siądzie na nocnik to sika odrazu ale sam jeszcze nie przychodzi znam dwoje 3 latków którzy nie sikają do teraz a mają 2,5 i prawie 3 latka.. wiec jak wole zacząć wczesniej

mój ma 13msc , sadzam przy każdej zmianie pieluszki - nie boi się i wie, że tam się robi siku. Sam jeszcze nie woła póki co staram się Go tylko oswoić, nic na siłe.

Ja posadziłam synka jak miał 10 mies,. ale glównie dl ażartu, bo akurat kupilśmy nocnik. Jakei było moje ogromne zdziwienie jak w środku po chwili leżała kupka. Od tego czasu sadzamy go codziennie kilka razy - prawie zawsze robi siusiu, a po śniadaniu i czasem wieczorem także kupkę. Oczywiście zdarzy się, że w pieluchę też walnie, ale w sumie najczęściej kupki robi juz na nocnik. No, ale oczywiście sam jeszcze nie woła :-)

Gość b.e.a.t.a
Ja sadzalam corke od 12 m-ca jakos. Po 15 m-cu juz nie wkladalam jej pieluszek, ale jeszcze przez jakis czas zdarzaly sie wpadki.

Gość witajcieeeee
poradziłam się pewnej pielęgniarki i zaczełam sadzać na nocnik jak syn tylko zaczął siedzieć,czyli w wieku 6 miesięcy,kilka razy dziennie,zawsze po wstaniu,zaczął chodzić w wieku 9 miesięcy i sam czasem w formie zabawy przynosił nocnik,zrozumiał o co chodzi w wieku około 13-14m,potem zaczął wołać,z pieluch zrezygnowaliśmy w wieku 18m a od 22m nie dawaliśmy już na noc,ta metoda się sprawdziła tylko i wyłącznie dlatego,że nocnik dla dziecka był czymś normalnym na co dzień:)polecam

Pierwsza próba jak miał 1,5 roku. Z goła pupą nie chciał siadać,jak już to tylko w ciuchach :) Za to najchętniej by wolał wkłądac do nocnika klocki i autka i mieszkać łyżką :D :P Więc stwierdziłam nic na siłę i schowałam nocnik. Druga próba była miesiąc przed 2 urodzinami.I już był postęp bo siadał z gołą pupą. Pierwszy tydzień był o tyle ciężki że często majtki i podłogi były mokre,synek nie komunikował że chcę siku więc sama musiałam dojść do tego kiedy chcę :D Po 2 tygodniach w końcu zaczął mówić że chcę siku a z kupą czekaliśy dłużej bo 4 tygodnie zanim sam powiedział że chcę zrobić. Dodam że nauka trwała w zimę więc w domu bez pieluchy.Spacer w pampersie ,ale jak przychodziliśmy do kogoś w gości lub od razu do domu to ściągałam pieluchę. Ja w każdym razie super wspominam ten czas :)