Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość garry

kiedy chrzestny przestaje byc katolikiem

Polecane posty

Gość garry

Kilka lat temu zostałem ojcem chrzestnym, rodzice dziecka nie mieli innego "kandydata", ja miałem dopiero co 18 lat, i byłem co najważniejsze wierzący i praktykujący. Choć tak naprawdę dopiero niedawno zacząłem się zastanawiac nad swoją wiarą, i najbliższy jest mi agnostycyzm, z KK się juz nie utozsamiam. Ale największy problem jest z tym, że zdązylem zostac chrzestnym i niejako odpowiadam i powinienem wziac odpowiedzialnosc za nie tyle wychowanie dziecka w wierze katolickiej bo to bardziej nalezy do rodzicow, co dawanie jakiegos przykladu zycia katolickiego itd...

ja przeszłam na ewangelicyzm w podobnej sytuacji jak Twoja. Ale nie uważam, że powinnam koniecznie być zagorzałą katoliczką, jak już to osobą wierzącą. A przede wszystkim pomocą dla dziecka, kimś, na kogo będzie mogło liczyć w życiu. Także jakoś nie łączę tego stricte z katolicyzmem. Zresztą podstawy wiary mamy w większości te same.

Gość garry
dziękuję za odpowiedz, w sumie masz racje, wazne zeby wspierac dziecko, a poza tym to i tak to jest głównie rola rodzicow, niekoniecznie chrzestnych tak sobie mysle