Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Niewidoczny dla innych

NIEMIECKA MAIZENA - czy ktoś dawał dziecku do mleka ?

Polecane posty

Gość Niewidoczny dla innych

Dostałam dzisiaj od znajomych niemiecką MAZENE. Mówili, że można dodawać dziecku do mleka i innych potraw. Sama nie wiem. W Niemczech podobno tylko do dają niemowlętom do mleka zamiast jakiś kaszek czy kleików. Slyszałm ktoś coś o tym ? Podawałyście ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chlochloe
Ehhhh, mieszkam w niemczech, wlasnie teraz po praz pierwszy przeczytalam ta nazwe, w google podaje ze od 4 miesiaca mozna dziecku podawac. Nie bede probowala, zadna moja znajoma tego nie robi, wiec nie wiem czy Twoje informacje sa wiarygodne. Krzywdy dziecku nie zrobisz. Forum matek podaje, ze najlepiej z normalnym, albo sojowym mlekiem to zagotowac, lyzeczka na butelke mleka. Powodzenia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Maizena to nic innego jak skrobia kukurydziana, wiec nic zlego; moze zastapic kaszke kukurydziana;

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość xoxoxoxoxxx
Przecież to zwykła mąka kukurydziana. Możesz zagęszczać nią mleko jak dziecko się nie najada, a nie dlatego, że gdzieś ktoś tam poleca. Jak dziecko będzie większe to możesz zagęszczać zwykłą kaszką ryżową albo kukurydzianą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Witam. Dodaje do mleka niemiecką Maizene i jest pyszna. Bez obaw

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A to się gotuje w MM? Albo kleiki też się normalnie gotuje na MM? Nie straci MM tych swoich właściwości jak się je zagotuje? (Pytam bo KP więc o MM nie mam za bardzo pojęcia)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 18.02.2012 o 19:35, Gość xoxoxoxoxxx napisał:

Przecież to zwykła mąka kukurydziana. Możesz zagęszczać nią mleko jak dziecko się nie najada, a nie dlatego, że gdzieś ktoś tam poleca. Jak dziecko będzie większe to możesz zagęszczać zwykłą kaszką ryżową albo kukurydzianą.

Post z 2012 roku, ale sprostuję. Mazeina to nie mąka kukurydziana, a skrobia uzyskiwana z tych białych czubków ziarna kukurydzy i jest biała. Natomiast mąka kukurydziana jest wytwarzana z ziarna i posiada kolor żółty.

Dnia 16.05.2020 o 10:52, Qość napisał:

A to się gotuje w MM? Albo kleiki też się normalnie gotuje na MM? Nie straci MM tych swoich właściwości jak się je zagotuje? (Pytam bo KP więc o MM nie mam za bardzo pojęcia)

Mazeina działa na tej samej zasadzie co skrobia ziemniaczana. Zrobi ci z mleka kisiel, budyń. Jak chcesz zrobić kleik na MM, albo budyń na MM, to zagotuj wodę, dodaj mazeiny, ostudź do temperatury w jakiej robisz MM czyli ok 40 stopni i dodaj dopiero wtedy MM. Kleiku takiego dla niemowląt nie musisz zalewać wrzątkiem. Wystarczy woda o takiej temperaturze jak do MM i mieszać razem z MM.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, Unlan napisał:

Post z 2012 roku, ale sprostuję. Mazeina to nie mąka kukurydziana, a skrobia uzyskiwana z tych białych czubków ziarna kukurydzy i jest biała. Natomiast mąka kukurydziana jest wytwarzana z ziarna i posiada kolor żółty.

Mazeina działa na tej samej zasadzie co skrobia ziemniaczana. Zrobi ci z mleka kisiel, budyń. Jak chcesz zrobić kleik na MM, albo budyń na MM, to zagotuj wodę, dodaj mazeiny, ostudź do temperatury w jakiej robisz MM czyli ok 40 stopni i dodaj dopiero wtedy MM. Kleiku takiego dla niemowląt nie musisz zalewać wrzątkiem. Wystarczy woda o takiej temperaturze jak do MM i mieszać razem z MM.

Dzięki!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, Qość napisał:

Dzięki!

Nie ma za co.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×