Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KarolinaaaG

Jakie znieczulenie do porodu wybrać ??

Polecane posty

Gość KarolinaaaG

Dziewczyny doradźcie - co jest najbardziej skuteczne ? w Ogóle nie mam pojęcia jakie znieczulenia się stosuje. W szpitalu w którym będę rodzić jest możliwość wybrania gazu- ale czy on jest w stanie uśmierzyć ból ? Czy można wybrać gaz oraz jeszcze jedno znieczulenie ?

Gość ticketpro
ja mialam ZZO i polecam kazdemu po podaniu tego nie czulam nic,moglam sie przespac,zrelaksowac az do pelnego rozwarcia ,a pozniej tylko przec:P jedyny minus to to ,ze przez kilka godzin po ..nie masz pelnego czucia w nogach i nie mozesz sie poruszac,ale to mala cena do zaplacenia za pelen komfort podczas porodu

Gość do masakra zzzz
To zależy jaka dawka zzo. Jeśli jest podane prawidłowo to można się poruszać. Ja miałam cały czas czucie w nogach i jako, że dobrze się czułam, nie byłam nacinana przy drugim porodzie, to nawet na ten wczesny połóg nie zostałam przewieziona, tylko przeszłam piechotą do sali obok i odbyłam te obowiązkowe 2 godziny leżenia... a później nawet więcej, bo urodziłam o 19.00 Również polecam zzo

Gość na testach ciążowych
to co to miałyście za zzo? Ja też miałam, leżałam po tym tylko pół godziny, a potem spacer po korytarzu prawie do pełnego rozwarcia ( 2 godziny z mężem dreptaliśmy w tę i z powrotem) . Wszystkie rodzące wtedy też tak łaziły. Oczywiście polecam, normalnie ulga niesamowita :)

Gaz nie usmierzy bolu ale jest pomocny, mnie w kazdym razie pomogl skoncentrowac sie na prawidlowym oddychaniu. Jesli masz mozliwosc skorzystania z niego to polecam ale nie traktuj tego jako srodka przeciwbolowego a raczej jako srodek wspomagajacy.

Gość KarolinaaaG
Jaka jest cena takiego znieczulenia ? i kiedy się go podaje w jakiej fazie porodu- ile godzin się utrzymuje ?

Gość tez jestem ciekawa...
a czy trzeba robić jakieś dodatkowe badania do zzo? slyszalam ze na krzepnięcie krwi i elektrolity ale czy to prawda?

jesli o gaz to mozesz go wdychac w kazdej fazie porodu, kiedy tylko masz taka potrzebe, najlepiej w czasie skorczow oczywiscie, gaz zaczyyna dzialac juz po kilku wdechach, przestaje po kilku wwdechach swiezego powietrza...ceny nie znam, ja rodzila w Uk a tutaj wszystkie rodzaje znieczulenia sa darmowe

Gość phiii
ja rodziłam bez znieczulenia ,tylko z gazem. Dałam radę,Ty też dasz radę i bez znieczulenia.

Ja rodziłam w Irlandii, 36 godzin i dane mi było wypróbować różne znieczulenia :-) W kolejności podawania: - 2 Panadole + lek nasenny (nic nie działało) - pierwszy zatrzyk w tyłek (pochodna morfiny, odpowiednik polskiego Dolorganu) - pięknie złagodził ból i badzo mi się pomógł wyluzować - drugi zastrzyk w tyłek (ten sam lek co wyżej) - nic nie działał, ból nie zmniejszył się ani trochę - gaz - z jednej strony pomaga oddychać i się wyżyć w momencie skurczu ale powoduje takie uczucie jakby się zaliczyło pół litra czystej wódki (mi się to uczucie nie podobało), robi i plecie sie głupoty, nie ma sie kontroli nad swoim zachowaniem, bardzo wysusza gardło (tak że aż nie można przełykać), w zbut dużej ilości powoduje mdłości i wymioty. - ZZO - najlepsze ze wszystkich. Zaliczyłam 4 godziny spania. Cudowne uczucie i dobrze podane naprawdę pomaga. Polecam.

Gość KarolinaaaG
Chodziło mi o cene znieczulenia ZOO :)

Gość KarolinaaaG
ZZO oczywiście

Słyszałam że w niektórych szpitalach jest za darmo a w wiekszośći cena od 300 do 600zł.

Gość wszystko robisz dobrze
200zł zzo u nas dają taką dawkę zeby można było chodzić, a w razie potrzeby np. po 3 godzinach mogą dać drugi raz. mi wystarczył raz.

Gość wszystko robisz dobrze
nie wiem czy się wtedy drugi raz płaci

Gość mireczkaa
ja miałam podpajęczynówkowe- polecam :) Cena- 490zł!

Gość Olelele//
Płaci się raz.

U nas w szpitalu dają na życzenie (tak ładnie maja napisane na stronie internetowej) z opinii wiem, ze wszystko zalezy od tego czy niby jest lekarz...a i tak jak sie trafi połozna najmadrzejsza na swiecie to moze stwierdzic, ze bez tego tez sie urodzi i w dupie miec. Jak moge nawet zapłacic ale chce znieczulenie...

Gość euda
oj a u nas dają magiczne tabletki i zastrzyk ... fest kop nie wiem jak to sie nazywa na wypisie nie było .. ale nie można wypowiedzieć słowa ... świat wiruje wszystko sie kręci i wszystko jest fajne .. nie czuć tak skurczów ! :) ale pomaga na pół godzinki potem mija ... i trzeba rodzić !

Gość grzenia
Pewnie ze da rade ale po co sie katowac jak można na luzie urodzić:) ja tez dałam rade z pierwszym dzieckiem, kobieta obokmnie tez dala rade a rodziła 24 godziny w pełnych bulach! Teraz mam zamiar zdecydowac sie na ZZO u mnie w szpitalu jest za friko:) Pytałam mojej gin o to brak czucia w nogach itd. to sie uśmiała ze jaki brak czucia jak po podaniu tego trzeba chodzic bo jest lepiej wtedy:) I ze tego czucia w nogach to nie ma ale przy znieczuleniu podpajęczykowym anie ZZO czyli Zewnątrz Oponowym!:) także teraz rodze na luzaka:)

Gość euda
dolargan i oksytocyna :)

Gość KarolinaaaGDz
Dziewczyny do znieczulenia ZZO potrzebne są badania typu: Krzepliwośc krwi, morfologia i płytyki krwi. Jutro idę po skierowanie na badania, w piątek robię wyniki a w poniedziałek jadę z wynikami do szpitala w Katowicach - do anestezjologa który mnie zakwalifikuje do znieczulenia, które potem okaże przy przyjęciu na oddział położniczy. W Katowicach znieczulenie te jest bezpłatne :)

Gość laura 79
W katowicach w CSK Ligota czy ktoras miała znieczulenie ZO??? jaki koszt? słyszałam, ze nie podają zadego :-(

Gość ja miałam ZZO
ale nie mogłam się ruszać chyba pół dnia, ale bólu nie czułam, dostałam dwa zastrzyki najpierw miejscowe znieczulenie w kręgosłupie potem już ZZO, zresztą miałam cały czas taką rurkę, która dawkowała znieczulenie.