Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aniaaa Aniaaa23!tt

Robiłam moim dzieciom zdjęcia na placu zabaw i w pewnej chwili...

Polecane posty

Gość Cóż30...
Bez zgody rodziców nie można żadnemu dziecku robić zdjęć. W dzisiejszej globalnej wiosce takie zdjęcie może oglądać cały świat po kilku kliknięciach. Stąd obwarowania prawne. My umieszczając zdjęcia musimy mieć zgodę ludzi na fotografii. Nawet jeśli jest to zdjęcie zbiorowe.

Gość ja bym na ich miejscu
Ja na przyklad nie zycze sobie aby obce babska robiac zdjecia swoim dzieciakom przypadkowo fotografowaly moje dziecko. Gdybym miala podejrzenie, ze podobizna mojego dziecka znajduje sie w obcym aparcie, telefonie, zadzwonilabym na policje czy straz miejska z prosba o sprawdzenie i skaowanie wszystkich zdjec na ktorych jest moje dziecko. Twoje prawo do robienia zdjec twojemu dzieciakowi, moje prawo do przestrzegania wlasnej prywatnosci.

Gość Aniaaa Aniaaa23!tt
najbrzydsze sa golfy.. no wlasnie. z checia zobaczylabym synka cichopek do kogo bardziej podobny itd dziene tez ze mała Harper beckham pozwolili rodzice fotografowac..

Gość Cóż30...
Owe dzieci nie są osobami publicznymi - dlatego bez zgody umieszczenie ich zdjęć jest bezprawne. Można nawet za to iść siedzieć.

Gość naneczka__
Gdy urodziłam dziecko i byliśmy jeszcze w szpitalu z lokalnej gazyety przychodził fotograf i pytał każdą mamę, czy ZGADZA SIĘ na zrobienie zdjęć jej dziecku (fotka z imieniem i nazwiskiem) . Jeśli się zgodziła, zdjęcie malucha ukazywało się w gazecie na ostatniej stronie pod hasłem "Nowi obywatele naszego miasta".

Gość Aniaaa Aniaaa23!tt
ja bym na ich miejscu otóż to, wtedy byc wezwala policje i na ICH prosbe a nie twoja pokazalabym zdjecia :) to samao juz pisalam ze sama to moglabym mi naskoczyc.. chyba ze zabralabys aparat, a wtedy to do ciebie by pałki jechaly :)

Gość Aniaaa Aniaaa23!tt
* mogłabyś mi naskoczyc :D

Gość najbrzydsze sa golfy
no w sumie nie chodzi mi o to ze chciałabym je zobaczyć ale o sama zasadę. Moj kolega fotograf robił kiedys jakies zdjęcia w pobliżu szkoły w UK i ta sie złozylo że nieopodal byla policja, zdjęcia musial pokazać i wyjaśnić dlaczego je tu robi. Ale w Polsce to czymś takim nie słyszałam...

Gość Cóż30...
To nie jest nowy temat. Dzisiaj prywatność jest w cenie.

Gość Aniaaa Aniaaa23!tt
cóż30 no tak, ale ja nie pokazalabym zdjec nawet na prośbe cichopek bo takiego obowiazku poprostu nie mam.

Gość Cóż30...
Co nie zmienia faktu, że nie miałaś prawa robić zdjęć w miejscu gdzie twoje dzieci nie były same. Było to naruszenie prawne.

Gość kkkkkooolllaaa
sory, ale uważam, że mieli rację. ja też sobie nie życzę, żeby ktoś bez mojej zgody robił zdjęcia mnie czy mojemu dziecku.

Gość Aniaaa Aniaaa23!tt
dowiem sie o jakis paraf=grafach na temat robienia zdjec? chetnie poczytam

Gość 9wi29wi29
ten świat jest coraz bardziej pojebany... współczuję... Jakby mi ktos wyjachał z czymś takim, to bym go chyba o terroryzm oskarzyłą.. a nie byli Arabusami? Oni wierza, że jak sie robi zdjęcia to zabieram im się dusze

Gość Aniaaa Aniaaa23!tt
kkkkkooolllaaa życzyc czy nie życzyc to ty sobie mozesz wiele rzeczy :) chodzi o to ze nie masz prawa by kogokolwiek prosic o pokazanie ci zdjec

Gość kkkkkooolllaaa
a musisz mieć koniecznie jakiś paragraf? nie przyjujesz do wiadomości że ktoś może sobie po prostu nie życzyć? poza tym jest coś takiego jak wykorzystanie wizerunku, ale nie znam się na tym, więc się nie będę wymądrzać.

myślę że ludziom dzisiaj na mózg padło. Zrobią aferę o to, że ich dzieci są w tle na jakimś zdjęciu , a na naszej klasie wstawiają setki fotek swoich dzieci od pierwszych dni ich życia

Gość Aniaaa Aniaaa23!tt
9wi29wi29 he hehe :) Nie to byli zwykli polacy wydawało by sie ludzie na poziomie

Gość Cóż30...
fotografowanie osób bez ich zgody może naruszać ich dobra osobiste chronione przez art. 23 kc

Życie życiem, ale zgody na fotografowanie cudzych dzieci, a następnie dalszego publikowania tychże zdjęć od rodziców dzieci nie uzyskałaś. I na nic nie zdadzą ci się tłumaczenia, że robiłaś zdjęcia swoim dzieciom, a tło stanowią cudze. Tak to wygląda od strony prawnej. Jeśli opublikujesz te zdjęcia w internecie, rodzice mogą zażądać usunięcia zdjęć lub zamazania swoich pociech. Nie martw się, nikt cie po sądach ciągać nie będzie, to zbyt błahe. Sama pożegnałabym się w kancelarii z kobietą, która chciałaby cię za tak coś śmiesznego pozwać :D

jeśli rodzice nie chcieli żeby ich dzieci były na tych zdjęciach nawet w tle, mogli je po prostu zabrać z tego placu zabaw

Gość Aniaaa Aniaaa23!tt
kkkkkooolllaaa tak musze mieć, tak na przyszlosc by szybciej taka rozmowe zakonczyc, odeslac ludzi do paragrafu i tyle. a nie ja sie jeszcze jej mezowi tłumaczylam czy pokaze czy nie pokaze zdjecia ehh

Gość przreklamowane
reakcja rodziców była normalna i nie ma im sie czemu dziwic moze sposób podejscia do ciebie niezbyt kulturalny ale ja bym tez nie chciała zeby ktos fotografował moje dziecko

Gość wesele tuz za rogiem
o czym wogole mowa, deptak jak i plac zabaw to miejsce publiczne w ktorym mozesz robić zdjęcia. Nie musisz absolutnie ich nikomu pokazywac. Nie od dzis wiadomo ze debile chodza po tym swiecie i autorko na takich wlasnie trafilas.Nic nie poradzisz.

Gość stawberrycreaaaam
bzdury piszecie - zdjęcia grupowe, tez jak w tym przypadku zdjęcia otoczenia z dziecmi swoimi i gdy w tle są inne osoby - bodajże minimum sztuk 4 - to ABSOLUTNIE NIE JEST PRZESTĘPSTWO. :) i nie podlega żadnej karze. Swojego czasu miałam to na studiach odnośnie takich przypadków i to nie jest łamanie prawa, nawet upublicznianie takich zdjęć. nie tamte dzieci były tematem zdjęć, a dzieci autorki, tamte stanowiły tło, bądź było zdjęciem grupowym, które również nie podlega przepisom o ochronie wizerunku itp.. :)

Gość Cóż30...
ciburaszka jeśli rodzice nie chcieli żeby ich dzieci były na tych zdjęciach nawet w tle, mogli je po prostu zabrać z tego placu zabaw" Plac zabaw jest dla wszystkich - dla tych niełamiących prawo także. Nie rozumiem dlaczego akurat korzystający z placu mieliby uciekać.

Gość kkkkkooolllaaa
rozumiem że jak np leżysz na plaży i ktoś ci centralnie robi fotki to też nie masz nic przeciwko? :)

Gość wesele tuz za rogiem
jesli nie podoba Wam się ze ktos sie patrzy na Was i wasze dzieci, jesli nie podoba Wam sie ze złapało sie na zdjęciu, to trzymajcie je w domu albo wyprowadzcie sie na odludzie. Widze ze nowoczesnym mamusiom odwalac zaczyna.

Gość 9wi29wi29
"a musisz mieć koniecznie jakiś paragraf? nie przyjujesz do wiadomości że ktoś może sobie po prostu nie życzyć? poza tym jest coś takiego jak wykorzystanie wizerunku, ale nie znam się na tym, więc się nie będę wymądrzać." ale to wszystko przeciez dotyczy upubliczniania zdjęc. Ja mam dziecko w szkole, oni czesto robia zdjecia, wieszają je na gazetce szkolnej, nawet robia własny kalendarz z dziecmi ze szkoły. Na tę okolicznosc oczywiscie prosza o zgodę na upublicznianie... Ale co to znaczy, jeśli chodzi o zwykłe robienie zdjeć i przypadkowe ujęcie kogoś na nich, że ktos sobie moze nie zyczyc? Przeciez to nie ma sensu, równie dobrze, mogłby ktos do ciebie podejsc i awanturowac się że na niego się spojrzało, bo on sobie nie zyczy??

Gość dsalflsd
To niestety nie jest takie proste, teraz coraz więcej idiotek zakłada publiczne blogi ze zdjęciami swoich dzieci. Istnieją w sieci pedofile, istnieją też pedofile, którzy porywają dzieci. To nie jest jakaś tam bajeczka. Wiadomo, że to możliwość jedna na milion, ale istnieje taka możliwość, że jakiemuś pedofilowie spodoba się dziecko, które też jest na zdjęciu, można się zorientować, gdzie jest taki plac zabaw, może się zaczaić na to dziecko. Niestety takie straszne historie się zdarzają, choć na samo wspomnienie, tego co kiedyś przeczytałam, rozmów pedofili ..Na samo wspomnienie robi mi się naprawdę niedobrze i mam ochotę zwymiotować i zamordować tych ludzi. Za te porwania, co robią z porwanymi dziećmi. Chciałabym, żeby to nie istniało, mogłabym oddać za to swoje życie, byleby takich ludzi nei było na świecie. Sama pewnie będę nadopiekuńcza przez to dla swoich dzieci i może też tak zareaguję, jak tamta para... Nie był to atak na Ciebie, tutaj chodzi o strach o swoje dziecko... Ja to rozumiem.