Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aniaaa Aniaaa23!tt

Robiłam moim dzieciom zdjęcia na placu zabaw i w pewnej chwili...

Polecane posty

Gość mówisz-masz
zarówno tekst z forum prawnego jak i fotograficznego tylko potwierdzają,że autorka złamała prawo-jeżeli robiła zdjęcia dzieci na placu,to w momencie gdy jedno stało obok drugiego to po pierwsze istnieje możliwość rozpoznania tego obcego dziecka,a po drugie nie stanowi ono nieistotnego elementu-tak by było gdyby robiła zdjęcie np z odległości kilkudziesięciu metrów lub z lotu ptaka,a dziecko byłoby wielkości łebka od szpilki. Czytajcie ze zrozumieniem,bo same wklejacie coś co zaprzecza Waszym argumentom...

Gość ja bym na ich miejscu
Aniaaa Aniaaa23!tt " kkkkkooolllaaa życzyc czy nie życzyc to ty sobie mozesz wiele rzeczy chodzi o to ze nie masz prawa by kogokolwiek prosic o pokazanie ci zdjec" Ty natomaist NIE MASZ PRAWA fotografowac cudzych dzieci bez zgody ich rodzicow.

Gość streetretrythg
to nie było zgromadzenie, ale grupa (powyżej 3 osób) :) może robić zdjęcia komu chcesz, nie możeż upubliczniać. Jesli to jest grupa - nie musisz mieć niczyjej zgody na upublicznienie zdjęć. Tak - może zdarzyć się, że zdjęcia robi pedofil - nic z tym nie zrobisz. i tyle. Jesli zdjęcie zostanie wykorzystane w sposób nielegalny i DOJDZIE DO PRZESTĘPSTWA z wizerunkiem dziecka - wtedy mozesz rościć sobie zadośćuczynienie i wzywać policję. a nie na placu zabaw :o Tyle wzgl prawa. A co do "mówisz-masz "- coś ci brzęczy w głowie, ale nie wiesz z którym kościele :) doucz się! :) potem wypowiadaj.

Gość zarozumialaMamuska
autorka jest żałosna, chciała być tą na wierzchu, nawet nie starała się porozmawiać z rodzicami tego drugiego dziecka, zapewnić, że nie będzie publikować fotek, zobaczyła okazję do udowodnienia, ze ONA MA RACJĘ i teraz ma satysfakcję, że się nie dała. Nie chciałabym mieć takich ludzi w swoim otoczeniu. Z drugim człowiekiem, zawsze można się dogadać, poznać obawy, intencję, a nie o razu awantury i moje na wierzchu.

Gość fwfwefefe
Już wyjaśniam jak to wygląda od strony prawnej: jeżeli fotografowana osoba jest częścią grupy w miejscu publicznym, to nie musisz mieć jej pozwolenia (czy opiekuna, jak w tym przypadku), jeżeli natomiast fotografujesz jedną osobę musisz mieć od niej pozwolenie.

Gość Cóż30...
9wi29wi29 - może nie wiesz, ale nóż nie musi dbać o dobra osobiste, ani wizerunek. Utrwalenie cudzego dziecka na zdjęciu narusza jego dobra osobiste.

Gość Aniaaa Aniaaa23!tt
ja bym na ich miejscu przeczytaj co fefefwfefe napisał/a i zadnej zgody miec nie musialam :) i po co tak bez sensu chcesz mi dopiec, nie uda ci sie to bo ja robie zdjecia moim dzieciom a kto sie załapie to juz jego problem :)

Cóż30... gdyby ktoś chciał zrobić potajemnie zdjęcia obcych dzieci to by się gdzieś zaczaił i zrobił to tak żeby nikt go nie widział. myślisz że pedofile biegają po placach zabaw i pstrykają fotki dzieciom jak obok siedzą rodzice? I jeszcze biorą sobie na przykrywkę inne dzieci i udają że są matkami uwieczniającymi miłe chwile swoich dzieci na placu zabaw. Wszystko to po to żeby gdzieś w tle złapać czyjeś dzieciaki w kombinezonach i czapkach :o w dzisiejszych czasach ludzie dali już sobie wmówić takie paranoje, że najlepiej to nigdzie nie wychodzić, żaluzje antywłamaniowe w okna i różaniec w dłonie, bo wszędzie czai się zło!

Gość 9wi29wi29
Skąd taka tepota na tym forum... te jeszcze nic nie jarzą, już kilka osób wkleiło przepisy w wy jeszcze bijecie pianę... AUTORKA MA RACJĘ

Gość Cóż30...
Ja wiem jedno, że my zawsze mamy zgodę rodziców - szczególnie w przypadku dzieci. W dodatku mimo tego i tak nie upowszechniamy portretów, bowiem tylko zdjęcia grupowe.

Gość Aniaaa Aniaaa23!tt
Cóż30... a dokladnie jakie jesli moge spytac?

Gość streetretrythg
Zgoda na publikację wizerunku Jest wymagana, jeśli na zdjęciu rozpoznawalne są mniej niż trzy osoby. Prawa do swojego dzieła Jeżeli opublikujesz moje zdjęcie i zrobisz na tym fortunę, to ja mam prawo do tej fortuny wyjaśnia gość Czwórki.

Gość 9wi29wi29
Cóż30...= dokładnie, na jakiej zasadzie narusza dobra osobiste?

Gość Cóż30...
Z imprez masowych najczęściej, konkursów itd.

Gość 9wi29wi29
Cóż30...- to jakis nauczyciel chyba w szkole, wszystko się wyjaśniło, ona wie jedno... :p

Gość Aniaaa Aniaaa23!tt
9wi29wi29 tez juz o to zapytalam, bo tez jetsem ciekawa jakie to ja dobra osobiste jednegoc zy drugiego dziecka niby mialabym naruszyc jesli takie by sie znalazlo na moim zdjeciu? i nie mieszkajmy juz pojec, tu mowa tylko o zrobionym zdjeiu i ewentulanym ogladaniu go w domu a nie o zadnym upublicznianiu jak to juz niektórzy sie zagalopowali..

Gość Cóż30...
http://wiadomosci.wp.pl/title,Uwazaj-kto-robi-zdjecia-twoim-dzieciom,wid,10320433,wiadomosc.html?ticaid=1dff5 Tutaj sobie przeczytajcie. Alarmują aby nie pozwalać pstrykać dzieciom zdjęć na placach zabaw.

Gość Cóż30...
9wi29wi29 Cóż30...- to jakis nauczyciel chyba w szkole, wszystko się wyjaśniło, ona wie jedno..." Fotografuje dzieci na imprezach masowych. I zawsze pytam czy mają zgodę rodziców. Ale ty wiesz, że jestem nauczycielem. Skoro wszystko wiesz, to mało wiesz...

Gość nie wrócilabym
no ja tu widze apel ale żadnego prawa nie ma mamuśka może sobie krzyczeć, zabrać dziecko, wezwać policje a fotograf nie ma obowiązku pokazania JEJ zdjec

Gość 9wi29wi29
No i wyjsniło się: kretyńskie artykuły plus histeria mamusiek= problem autorki... Swoja drogą tam pisało: uwazajmy kto pstryka, czyli chyba nie nalezy wpadac w histerię jak przyjdzie rodzic w wlasnym dzieckiem i che mu zrobic fotkę, kurwa...

Gość pukpukktotam
zgadzam się. Artykuł napisany, żeby uczulić matki na OBCYCH ludzi przychodzących i fotografujacych dzieci, a nie na matki robiące zdjęcia swoim dzieciom.

Gość Cóż30...
9wi29wi29 - jeśli dla ciebie ochrona dziecka jest kretyńska. To jesteś zwykłą kretynką. To żadna histeria. Rodzic ma prawo reagować. A apele są właśnie w tym celu. A nie po to aby taki geniusz jak ty pisał o kretyństwie.

9wi29wi29 dokładnie ! a ważniejsza sprawa to nie publikowanie zdjęć dzieci w necie, ale tu jakoś myślenie siada i będą linczować biedną kobietę na placu zabaw, ale na blogach będą się chwalić swoimi dzieciakami jakie są piękne

Gość Cóż30...
pukpukktotam zgadzam się. Artykuł napisany, żeby uczulić matki na OBCYCH ludzi przychodzących i fotografujacych dzieci, a nie na matki robiące zdjęcia swoim dzieciom." Dla tamtej matki ta matka była właśnie OBCA!!!!!

Gość pukpukktotam
sygn. akt I ACa 957/01 "rozstrzygające znaczenie ma ustalenie w strukturze przedstawienia relacji między wizerunkiem osoby (lub osób) a pozostałymi elementami jego treści; rozpowszechnianie wizerunku nie wymaga zezwolenia, jeśli stanowi on jedynie element akcydentalny lub akcesoryjny przedstawionej całości, tzn. w razie usunięcia wizerunku nie zmieniłby się przedmiot i charakter przedstawienia".

Gość Cóż30...
Gdyby jednak był monitoring na tym placu, to także ktoś przyjechałby autorkę wylegitymować.

Gość 9wi29wi29
To żadna histeria. Rodzic ma prawo reagować. A apele są właśnie w tym celu. A nie po to aby taki geniusz jak ty pisał o kretyństwie. chyba totalnie nie zrozumiałas o co sa te apele... :( Ja juz pasuję...

"Dla tamtej matki ta matka była właśnie OBCA!!!!! " w sumie to mi trochę ręce opadły...

Gość Cóż30...
Cóż skoro robi się zdjęcia tam gdzie jest dużo dzieci, to nijak można sprawić aby tamte dzieci były w dalekim tle. Bo jeśli są obok i równie wyraźne, to przecież tłem nazwać tego nie można.

Gość 9wi29wi29
Dla tamtej matki ta matka była właśnie OBCA!!!!! Cóz- czy twoje IQ jest powyzej 85?