Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wiktoria!2344

jak sie mają udziały w działce przed ślubem ja 75% narzeczony 25 %

Polecane posty

Gość Wiktoria!2344

witam mam pytanie bo kupilismy z narzeczonym działke ja dysponuje wiekszymi srodkami wiec mam 75% udziałów w działce narzeczony ma 25% i moje pytanie czy dom postawiony na tej działce bedzie w stosunku 75% do 25%>?? czy jezeli zaczelibysmy budowe po ślubie czy nadal wrazie rozwodu bedzie stosunek 75% do 25%?? bardzo prosze o odpowiedź

Gość Wiktoria!2344
a jeśli dom bedzie wybudowany przed ślubem???

nie jestem pewien na 100 % ale jezeli nie będzie rozdzielności majątkowej to wchodzi do wspólnego majątku. Czyli w przypadku rozwodu to 50 na 50 podził

Gość Wiktoria!2344
nawet jesli byłby wybudowany przed ślubem>>? moze ktoś inny sie wypowie?

Gość u6uu6u6u67
oczywiście. jak sama wybudujesz chałupę, a mąż wprowadza się do ciebie i nie mam intercyzy to majątek jest wspólny. równie dobrze mogłabyś wyjść za bezdomnego

dokładnie, więc jezeli nie będzie intercyzy to jest Was wspólny majatek po slubie.Czyli jeżeli Ty mialabyś:-dom-5 samochdów-firme z 10 sklepami-itpto bez intercyzy po ślubie to jest Was wspólny majątek Twój i męża

Gość Wiktoria!2344
nie macie racji, bo dorobek sprzed slubu nie wchodzi w wspólnośc obojgu np mam samochód sprzed ślubu to mąz nie ma do niego prawa dopiero jak go sprzedam i zainwestuje kase w cos to jest wspólne ale niewiem jak sie ma to do tej działki..

Gość u6uu6u6u67
skoro sama jesteś taka mądra to idż i nie truj dupy. nara 🖐️

Niestety znam przypadek gdzie kolega miał 3 auta na fiebie i firme pobrali sie z narzeczoną ale niestety nie układalo im sie podczas rozwodu sędzia stwierdziła że jest to ich wspólnośc majątkowo bo nie bylo intercyzy i 1 auto musial jej oddac pół firmy i 1/2 2 pojazdu i niestety kolega musiał spłacic była żonę.....

Gość działka na pewno będzie
w takim udziale, jak przed ślubem - jeśli macie akt własności i wpisany taki udział 1/4 do 3/4 to nie zmieni się to nawet po ślubie. Co do domu - to zależy kiedy wybudujecie dom, jak prawo własności będzie w akcie wyglądało i czy będziecie małżeństwem. Intercyza nie chroni tego, co przed ślubem, bo to zostaje na zawsze wasze, ale to, co wspólnie zarobicie po ślubie - więc jeśli po ślubie chcecie wybudować dom, i chcecie zachować te proporcje, to wtedy intercyza, jeśli natomiast wybudujecie dom przed ślubem, to udział Wasz będzie taki, jaki wpisany w akcie :) To nie jest tak, że wchodząc w małżeństwo Twoje środki na lokacie osobistej posiadane wcześniej składane przez lat 10 oraz każda para majtek staje się majątkiem współmałżonka automatycznie. To, co masz przed ślubem, jest własne dla Ciebie i 20 lat po ślubie - jeśli oczywiście masz na to papier :) Intercyza generalnie chroni to, czego dorobicie się po ślubie.

Gość takaPrawda
dzialka to dzialka a wybudowanie domu to co innego. Tez bedzie w proporcji 75 do 25? Poza tym trzeba to jakos przed sadem udowodnic i to tez zalezy od tego czy bedzie rozwod z orzeczeniem o winie czy nie i jak sie bedzie zachowywal ex. Bo on moze chciec swoje 25 i juz.

Gość shanizzee
trzeba w ogóle być totalnie pierrdolniętym, żeby przed ślubem kupować coś na spółę. to po pierwsze :D

Gość Oczywiście że
majątek osobisty wniesiony do małżeństwa jest majątkiem odrębnym należącym do wnoszącego.Jeśli chodzi o zapytanie autorki topiku to w razie cwartości udziałów w nieruchomości nie ustala się na podstawie udziałów w gruncie ale na podstawie udziałów w kosztach całej inwestycji.

Gość Wiktoria!2344
no ale jezeli tak jest juz zrobione ... no ale jakby ten dom byl wybudowany na tej działce przed ślubem to wlasnie czy ten dom bedzie w takich proporciach jak w akcie notarialnym

Gość kafeprawnik
dom zgodnie z zasadą "superficies solo cedit" stanowi część składową gruntu, więc dzieli jego los. nie ma czegoś takiego jak odrębna własność domu (chyba że ziemia nie jest przedmiotem własności tylko użytkowania wieczystego, ale to inna bajka) skoro więc jesteście przed slubem współwłaścicielami gruntu w stosunku 75 do 25 to w takim samym stosunku będziecie współwłaścicielami domu, który jest częścią składową gruntu. czy przed slubem czy po slubie, bo rzeczy nabyte przed powstaniem wspolnosci majątkowej małżeńskiej wchodzą w skłąd majątkow osobistych pozostaje jedynie ewentualnie kwetsia rozliczenia nakładów dokonanych z majątku wspolnego na majatki osobiste - gdybyscie juz po slubie budowali dom za srodki z majatku wspolnego - ale o tym sie rozstrzyga przy ustaniu wspolnosci majatkowej, czyli najczesciej przy rozwodzie i smierci jednego z małżonków.

Gość wiosenka aa23a
mam nadzieję, że skoro jesteś taka cwana to również koszty utrzymania domu i działki bedziecie dzielić w stosunku 75:25 :D :D :D

Gość Wiktoria!2344
nie chodzi o to ze pozniej w takim stosunku... ale ja chcialam byc uczciwa wobec narzeczonego bo spokojnie moglam kupic na siebie wszytsko ale... on tez bedzie zarabiał i dokladal do domu chcacy mieszkac w nim a w przypadku rozwodu nie mialby nic...

Gość takakulturalna
będziesz uczciwa, jak koszty utrzymania podzielisz 75:25 🖐️

Gość komonlivmii
75% twoje to płać później 75%kosztów utrzymania. przelicz to sobie na przyszłe lata to zobaczysz, czy się opłaca. no chyba, że masz zamiar kopnąć go w dupe za dwa lata :D