Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jagoda26

ja pierdziele,moja koleżanka(26lat)już z trzecim w ciąży

Polecane posty

Gość Shineonme
teraz ludzie maja w tylku religie . tez mam sasiadke co jej sie wlasnie urodzilo 3 dziecko , z 3 facetem ... niestety takie czasy , nie obchodzi mnie to ; ) skoro ona tak chciala to niech tak bedzie .

Gość ide spac
nikt tutaj nie napisal i ja tez nie napisalam, ze kazda wielodzietna rodzina to margines spoleczny, czytajcie prosze ze zrozumieniem.

Gość problem w tym ze wy macie
Chodze od lat w tych samych ciuchach bo je lubie. Moje dziecko ma ubrania z nowych kolekcji a ja mam stare bo uwielbiam te ubrania i ciężko mi się z nimi rozstać. Mamy dom, dwa samochody, jeździmy na wakacje. Nie klepiemy biedy. Po prostu uwielbiam moje stare ciuchy i nic nikomu do tego. Nie są brudne, nie śmierci ode mnie, nie są podarte, nawet tak bardzo zniszczone nie są bo to raczej rzeczy z lepszych materiałów wiec nie wiem dlaczego mam sobie kupować co roku nową kurtkę czy płaszcz jak mój stary ma już 4 lata i jest świetny. Nie mam zamiaru go zmieniać.

Ale o co Ci chodzi...Widocznie chcieli lub liczyli się z 3 dzieci! Faktycznie bardzo dobwy wiek na rodzenie dziecici i mmniejsza różnica wieku między dziećmi to i dla rodziców i dla dzieci lepiej. 26 to nie mało...Tak samo jak nie za mało jest 22...Patologia to by było gdyby miała 19 lat i 3 ciazę - bez szkoły, itp...ale tak? Pogratulować:)

Gość ide spac
Asilma autorce chodzi o to, (*o ile to nie prowo) ze matka sprowadzila na swiat kolejne dziecko podczas gdy pozostala dwojka zyla juz w biedzie.

Gość malinowe usteczka
A Autorka pewnie jest starą panną...I próbuje nawet przed soba udawać, że woli być singelką...

Gdyby to była prawda to co innego... Czegoś takiego też nie mogę ścierpieć..a niestety znam takie przypadki...

Gość ide spac
autorka w drugim poscie napisala, ze ma juz jedno dziecko i bedzie planowac kolejne jak jej sytuacja finansowa na to pozwoli. Rozsadnie wg mnie.

Nigdzie nie doczytałam że rodzina żyła w skrajnej biedzie. Autorka napisała tylko ze matka nie kupuje sobie nowych ubrań. Nie napisała ze dzieci są zabiedzone, nie starcza na rachunki i żywność. Napisała ze autorka chodzi od liceum w tym samym płaszczu. To przecież żaden grzech prawda? Podziwiam ze ma świetną figurę i przy 3 ciążach mieści się nadal w rzeczy z liceum!

Gość jjjaakkakakak
nie czytałam całego tematu ale napiszę że moja koleżanka 24 lata ma już 4 dzieci:) dla mnie to dopiero kosmos:)

Gość ide spac
ja uwazam ze wielodzietne rodziny sa super, ale tylko w odpowiednich warunkach. Jezeli nie zyja w biedzie i jezeli rodzice sa madrymi, odpowiedzialnymi ludzmi, ktorzy otaczaja swoje dzieci miloscia i maja energie by wszystko sprawnie funkcjonowalo to czemu nie miec nawet 5?

A jedyna wina koleżanki autorki jest taka ze powinna przylecieć do autorki z testem ciążowym i ją poinformować ze starali się o trzecie i jest w ciąży wtedy autorka byłaby szczęśliwa bo teraz jest zniesmaczona ze koleżanka jej nie powiedziała i o tym cały temat. Nie o tym ze ma 26 lat i jest w 3 ciąży, ze to patologia (bo ma płaszcz z liceum to przecież oznacza patologię, prawda?) tylko cały hałas o to ze koleżanka swoją ciążę zachowała dla siebie według płytkiej autorki na pewno ze wstydu, a może nie zw wstydu? tylko z chęci pokazania ze ma takie pseudo znajome jak autorka głęboko w jelicie grubym?

Gość ide spac
nie wiem, moze dla was fakt iz matka od lat chodzi w tych samych ciuchach to nie bieda. Dla mnie to bieda i w tym przypadku nie decydowalabym sie na 3 dziecko.

Ale co Cie to obchodzi? Boli cie to, ze bedzie miala trzecie dziecko? Chodzi po ludziach i biadoli? Utrzymujesz jej rodzine? Nie? No to odczep sie od niej. To jej zycie, jej maz i jej dzieci.

Gość ide spac
mylisz sie, to nie tylko jej zycie i jej meza. bezmyslne sprowadzanie dzieci na swiat nie umiejac zapewnic im jakosciowo dobrego zycia i przykladu to jest problem. Mnostwo takich rodzin w gettach, biednych dzielnicach miast calego swiata. Bardzo widoczne to jest w gettach murzynskich. Kobiety zaczynaja rodzic juz w wieku 17 lat i srednio maja po kilka dzieci. Nie grzesza inteligencja. Zazwyczaj nie pracuja i ciagna pieniadze od panstwa.

Gość najpierw sprawdź czy ty
grzeszysz inteligencją bo jak ktoś pisze "mają po kilka dzieci" to mam co do tego wątpliwości.

Gość ide spac
maja po kilka dzieci jest perfekcyjnie gramatyczne. ta kafeteria, jak nie masz do powiedzenia nic merytorycznego to nagle zamieniasz sie w puryste jezykowego :D

Gość wiesz, żeby kogoś pouczać
na temat jego niskiej inteligencji to trzeba samemu ją posiadać. Inaczej wychodzi żenująco, tak jak w Twoim przypadku. Normanie błędy mi nie przeszkadzają jeśli wypowiedź jest spójna i rozumiem jej sens, ale Ty krytykujesz innych sama popełniając błędy. To razi.

Gość ide spac
widze, ze ktos poczul sie urazony. Powtarzam, ze nie uwazam wszystkich rodzin wielodzietnych za margines spoleczny. ale fakty sa takie, ze biedne dzielnice miast calego swiata zaludnione sa wielodzietnymi rodzinami, ktore zyja na skraju ubostwa i nie umieja zapewnic swoim dzieciom godnego zycia. Z reguly rodzice nie sa zbyt swiatli i nie umieja przewidziec konsekwencji wlasnych decyzji.

Gość ide spac
poza tym to co napisze jest kontrowersyjne , ale to fakt: demograficzne badania wskazuja, ze u ludzi wystepuje negatywna korelacja pomiedzy posiadaniem liczby potomstwa a wspolczynnikiem inteligencji tzn. im inteligentniejsza osoba tym mniej ma potomstwa. I zanim sie na mnie rzucicie - wezcie pod uwage, ze to statystyka, nikt nie twierdzi ze kazda wielodzietna rodzina to margines spoleczny. Ale te korelacja nakresla pewne trendy w spoleczenstwie.

Gość ide spac
Czynniki przyczynajace sie do posiadania mniejszej ilosci potomstwa: 1. wiek kobiety w momencie slubu, im mlodsza tym wiecej bedzie miala potomstwa 2. poziom wyksztalcenia: im wyzszy poziom wyksztalcenia kobiety tym mniejsza liczba potomstwa 3.smiertelnosc noworodkow/dzieci - im wyzsza tym wieksza tendecnja do posiadania licznego potomstwa 4.niezaleznosc finansowa kobiety lub jej udzial jakiekolwiek formie ekonomcznej aktywnosci - im wyzszy tym nizszy wspolczynnik urodzen. 5. dostep do antykoncepcji to sa miedzynarodowe badania pokazujace ogolne/ srednie statystycznie trendy. Im biedniejsze, mniej wyksztalcone spoleczenstwo z mniej wyksztalconymi i biednymi kobietami, ktore wczesnie staja sie zonami tym wieksze rodziny.

do autorki: jak ja się cieszę że nie mam takiej koleżanki jak ty Ja mam w tym roku 28 lat w maju rodzę, dziecko było planowane ( jestem z moim księciem 12 lat i wiem jak robić żeby dzieci nie narobić jak się nie chce) ale planujemy jeszcze 2 dzieci i to co 2 latka więc pewnie jakaś moja sąsiadka lub taka jak ty walnie taki komentarz że ludzie nie wiedzą co robić żeby dzieci nie narobić. A pomyślałaś może tym swoim najmądrzejszym rozumem na świecie że MOŻE ONI TAK CHCIELI? widać że nie jesteś szczęśliwa i spełniona bo wciskasz nos w nie swoje sprawy !!!

Gość ide spac
fajny nick

Gość Na pohybel
taka zacofana zahukana katoliczka Bo ma więcej, niż jedno dziecko, jak większość egoistów? Bo nie stosuje typowej antykoncepcji od 14 roku życia? Bo nigdy nie usunęła ciąży? Gratulacje, wybitnie postępowa bezwyznaniowa :D Nie zapomnij się pochwalić swoimi "nowoczesnymi" odhukanymi pseudopoglądami :P

Gość ja sie w ogole ciesze, ze nie
mam zadnych kolezanek bow iekszosc kobiet jest niestety pokroju autorki :( niby kolezanka a potem obgada calemu swiatu. Ale taka chyba babska natura.

Gość mkkiforra
Czytam i oczom nie wierzę. Wypowiada się chyba przeważnie Polska C a nawet D, gdzie wychowywanie więcej niż dwójki dzieci oznacza niższe wykształcenie, ubóstwo i nędzę społeczną. To ci dopiero patologia, takie przekonania.. Jedno z największych miast wojewódzkich, znajomi po studiach wyższych (nie kupionych na prywatnej uczelni ani wieczorowych), na ogół mieszkający we własnych domach i zmotoryzowani. Dzieci w liczbie od 3 do nawet 4. I taki trend rodzinny wszędzie w środowisku :D

Gość Podobnie
Oj ja też nie lubię bab, są zawistne. Zresztą sama taka jestem :D A co do tematu to moja kuzynka miała troje dzieci w wieku 23 lat :D pierwsze w wieku 16. Nawet jej 15 letnia siostra skomentowała to: "czy oni nie wiedzą co to antykoncepcja". Żal mi jej bo mają bardzo ciężką sytuację.

Gość ide spac 1
mkkifora malo wiesz o staystyce i trendach. Kazdy kto chodz troche kuma statystyke wie, ze grono jego znajomych nie jest reprezentatywna probka ukazujaca ogolne trendy ;)

Gość ide spac 1
*choc troche

Gość wiesz jak to jest ze statystyk
to jest tak ze jak idziesz z psem na spacer to statystycznie macie po 3 nogi. Nie sugerowałabym się zbytnio statystycznymi danymi i nie podpinała wszystkich do jednego worka. Weź pod uwagę fakt ze Polska nie ma aż takich podziałów społecznych jak np Indie, więc u nas nawet rodziny wielodzietne nie są aż na tak niskim poziomie. Ponadto teraz gwiazdy lansują nowe trendy właśnie na duże rodziny. Zobacz sobie zagraniczne gwiazdki, często mają po kilkoro dzieci.