Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zabijesie;(

Gdzie idzie dusza po samobojstwie?

Polecane posty

Gość młody...:)
licencja ... poczytaj o "apokatastazie"

tak , żeby nie być zbawionym trzeba się wyrzec Boga

zdaje sie ,zę twój kościół odrzuca tą naukę jako min niebiblijną ,ale i tach chyba bardziej wierzysz różnym Ojcom Kościoła niż Biblii ,więc mne nie dziwisz . Ale na pytanie o piekło nie odpowiedizałeś.dlaczego ?

Gość lubiefiolet
Jak wiec wytłumaczyć dziecku, że cierpi skoro inni rówieśnicy są zdrowi?

tak , żeby nie być zbawionym trzeba się wyrzec Boga czyli - będąc ateistą otwarcie głoszacym ,zę Boga nie ma ,ale ani sie Go wyrzekającym ani w ogóle sie nim nie zjamując bo Go przecież nie ma - jesteś zbawiony ? Zdaje sie ,zę nie bardzo wiesz o czym piszesz .

apokatastaza jako pewnośc jest odrzucana jako niebiblijna ale jako nadzieja na powszechne zbawieni nie jest ... przepraszam ale mam słaby internet więc proszę o cierpliwość :)

Gość lubiefiolet
wg teori wolnej woli Hitler nie skorzystał skoro mordował ludzi do końca swoich dni i prawdopodobnie popełnił samobójstwo więc powinien być w piekle.

to trudne i niejednokrotnie niemożliwe zadanie ,szczególnie w przypadku dzieci świadomych swojej choroby i jej nieuleczlności . Nie potrafię odowiedzieć na to pytanie ogólnie , kazde dziecko jest inne , z każdym trzeba rozmawiać inaczej .

wiem o czym piszę :)

Gość szaloony pirat drogowy
trzeba podać drogówkę do sadu ze nas stresują znakami drogowymi ograniczają musimy sie wlec a to jest stresujące tam zakaz tam nakaz a tam nie wolno , nerwicy można dostać

własnie każdy człowek jest inny i każdy nawet ateista ma swój sposób na wyrzeknięcie lub przyjębie Boga nawet jesli w niego nie wierzy

ale ateiści Boga sie nie wyrzekają bo w Niego po prostu nie wierzęą , rozumiesz ? Czyli twoim zdaniem skoro siego nie wyrzekają to też są zbawieni ? na jakiej podstawie ?

Gość lubiefiolet
Jak więc powiedzieć dorosłemu rodzicowi?

Gość lubiefiolet
Druga kwestia mówiąca o tym, że człowiek ma niewielka wole jest tekst, iż płacimy za grzechy naszych ojców. Może to być prawda skro umarli grzesznicy nic już nie mogą dla siebie zrobić, żyjący cierpią by ich odkupić. Osobiście mam na to dowód.

przeceniasz mnie . Nie potrafię takiej rozmowy przeprowadzić " zaocznie " :) Ale zachęcałabym do zwrócenia sie do Boga , powierzeniu Mu swojego smutku i troski , swoich ciężarów i rozpaczy . Bóg jest Ojcem , zna serca rodziców i chętnie działa tam gdzie ludzie Go kochają i wołają o pomoc .

osobiście w to nie wierzę , a jęsli nawet coś takiego sie dizeje nie ma to podłoża Bozęgo a wręcz przeciwnie .

licencja a mogę zapytać jakiego jestes wyznania ????

oczywiście ,ze mozesz , to nie jest tajemnica . Należę do protestantów :) i w moim kościele kładziemy duży nacisk na wszelkie odstępstwa od Pisma :)

a konkretny "odłam" protestantyzmu ????

Gość lubiefiolet
W Bibli jest taki fragment mówiący że za grzechy płaca ojcowie synowie itd ale musiałabym poszukać cytat. Jak wytłumaczyć fakt gdy podczas śmierci klinicznej dziecko nie mające pojęcia o tym,że takie zjawisko istnieje. Opowiada, że było w jasnym tunelu i było mu b dobrze, ciepło i bardzo chciało tam iść, ale pojawiła się nieżyjąca już osoba z jego rodziny i go wypchnęła i powiedziała jeszcze nie teraz?. Jak wytłumaczyć, że nie była to inna osoba z jego rodziny nieżyjąca tylko ta, która za życia była niedobra dla wielu ludzi?? Dziecko oczywiście o tym nie miało pojęcia.?

hm ... a doktryna Trójcy Świętej... jak to u was jest tylko w skrucie tak czy nie

nie wiecie gdzie dusza idzie po samobójstwie? Oczywiście ,że do Raju, gdzie dostaje w nagrodę 77 dziewic i ludzie , których samobójca zabije przy okazji, będą mu przez wiecznosć służyć w Raju.

Gość licencja dobrze gadasz
;)

to o czym piszesz o karze ze wzgleu na grzechy ojców to Ks Liczb i ksiega Jeremiasza .

licencja ... conieco poczytałem przed chwilą na wiki :) ja tez raz miałem coś takiego że mówiłem innymi jezykami ... było to rok temu podczas modlitwy we wspólnocie odnowy w Duchu Świetym :)