Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bolii mnie glowa

Indywidualny tok nauczania w przedszkolu czy ktoras coś takiego zalatwiała?

Polecane posty

Gość bolii mnie glowa

Dziecko z powodu ciągłych infekcji nie będzie miało zaliczonej frekwencji w przedszkolu 70% wymagają. Ma lat 5 wiec ma obowiązek od września iść do przedszkola. W kuratorium mi kazali starać się o indywidualny tok nauczania w przedszkolu. Czy ktoś to załatwiał? Jak to wyglądało? Dzwoniłam do przedszkola ale nie ma dziś dyrekcji.

Gość bolii mnie glowa
uch nikt nie starał się o indywidualny tok?

Gość znów podniosę
bo bardzo mi zalezy na odpowiedzi.

Nie ma obowiązku szkolnego dla 5-latków,a dokładnie rocznikowo 6-latków. Do 2014 rodzić decyduje, czy chce puścić dziecko do szkoły czy nie. Na razie przymusu nie ma. Daj dziecko od września do zerówki i po sprawie.

O indywidualnym toku w przedszkolu nie słyszałam. Może i jest coś takiego. Musisz zdaje się napisać pismo do dyrektorki. Tylko nie wiem, jak to ma wyglądać, bo pani przychodziłaby w godzinach pracy 7-16, uczyła piosenek, literek, cyferek.

w przedszkolu indywidualny tok nauczania :/ pierwsze słyszę :/ co do obowiązku szkolnego a właściwie przedszkolnego to koleżanka dobrze napisała że to się przesunęło w czasie więc nie panikuj

Gość wlasnie ze jest!
Też żyłam w przekonaniu ze nie ma ale dziecko ma obowiązek być przez rok albo w przedszkolu albo w zerówce. Dziecko z rocznika 2007. Specjalnie dzwoniłam do kuratorium. Musze zapisać swoje dziecko do przedszkola lub do szkoły do oddziału przedszkolnego.

Co do toku, to nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, że to nie są codzienne wizyty, ale najczęściej jest to około 8-10 godzin tygodniowo. Program jest skomasowany. Nie odradzam, ale po prostu nie słyszałam o czymś takim.

Gość też nie slyszałam ale w
kuratorium mnie poinformowano ze mam o to w przedszkolu lub zerówce pytać. Rozmawialam z dyrektorką jednej z podstawówek i stwierdzila ze nie ma pieniedzy an coś takiego. Ewentualnie dziecko bedzie chodzilo kiedy będzie moglo a resztę będe z nim uzupelniać sama. Dostanę wytyczne od nauczycielki i będe pracowac z dziekciem w domu zeby nadrobilo program i przyniose zaświadczenie od lekarza o stanie zdrowia dziecka takie jakby usprawiedliwienie i to rozwiaze sprawę. Chyba sie na to zdecyduje bo nie mam innego wyjścia, choc przeraza mnie wizja mojego malego dziecka w szkole. Wolałabym rpzedszkole ale dyrekcja w przedszkolu nie ma bladego pojecia jak problem rozwiazać.

Gość kasbis
oczywiście, że jest coś takiego, ja stoję przed podobnym problemem, dziecko ma 5 lat i ze względu na leczenie raczej nie będzie mogło uczęszczać do przedszkola. Dzisiaj dowiadywałam się u pani dyrektor przedszkola, to powiedziała mi że dziecko (rocznik2007) jest objęte obowiązkiem przygotowania przedszkolnego, muszę zebrać dokumenty i z nimi udać się do Burmistrza i on wyznacza przedszkole które będzie uczyć moje dziecko, przeważnie jest to wg rejonu. do burmistrza bo to on płaci nauczycielowi za przychodzenie do mojego dziecka. wszystko zależy od tego w jakim stanie jest dziecko bo może być również taka możliwość że dziecko może uczestniczyć w niektórych zajęciach razem z grupą, wszystko zależy od orzeczenia lekarskiego. Proszę dowiadywać się również w poradni pedagogicznej, tam też mają różne gotowe wnioski.

Gość łukaszqweb
Aby mieć możliwość indywidualnego nauczania potrzebne jest odpowiednie zaświadczenie od specjalisty. W celu uzyskania takiego dokumentu mogę polecić klinikę psychomedic.pl . Mają bardzo dobrych specjalistów, do tego szybkie terminy i dostępność 7 dni w tygodniu. nam udało się to tam załatwić bez problemu :) https://psychomedic.pl/nauczanie-indywidualne-zaswiadczenia-lekarskie/