Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaczynam hodowle kielkow

kielki rzodkiewki

Polecane posty

usuneli mi na ogolnym wiec pisze tu. czymozna je hodowac tak jak rzezuche na wacie lub liglinie? i potem obcinac te czesc ktora wykielkowala czy trzeba je hodowac tak jak np nasiona brokul i zjadac w calosci?

Ale masz problem - uprawiaj je jak ci wygodniej i jedz w takiej postaci jak lubisz. Ja nawet w kielkowniku trzymam ją do tej pory aż da się scinac nożyczkami, bo mnie te korzonki wkurzaja a jeszcze bardziej luski z nasionek :P

to nie chodzi jak mi wygodnie tylko jak jest zdrowiej

Weź nie przesadzaj :D myślisz, że ile tych witamin jest w korzonkach? :D Jeżeli uprawiasz je w miejscu słonecznym możesz uprawiać je aż będą miały z 5 cm długości i ścinac, jeżeli nie masz słonecznego miejsca uprawiaj jak kielki - bez słońca powoli tracą wartości poodczas wzrostu.

no nie wiem toc poczatkujaca jestem w tej dziedziie:-)

No to rzodkiew jest akurat bardzo uniwersalna, bo możesz ja tylko kielkować, podhodowac do siewek, albo nawet posiać na centymetrową warstewkę ziemi i uhodować do młodych listkow (też sa wartościowe i pikantne) Miłej zabawy ;)

nie mam narazie kielkownicy.czy moge hodowac kielki na sitku czy lepiej w sloiku?

Gość gość
można w słoiku, na sitku nie próbowałam. Rzeżucha tylko na ligninie, w kiełkownicy się nie sprawdza, resztę kiełków najlepiej w słoiku lub kiełkownicy.