Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Teczynka87

Wydluzona przerwa podczas przyjmowania tabletek Yasminelle. Prosze o porade.

Polecane posty

Gość Teczynka87

Dzien dobry. Od paru miesiecy biore juz tabletki Yasminelle. Teraz niedawno zakonczylam opakowanie i powinnam miec 7-dniowa przerwe i 8 dnia wziasc tabletke... Gdzie na smierc zapomnialam o tabletkach poniewaz wyjechalam na weekend i powinnam wziasc tabletke w sobote a wzielam dopiero dzis rano czyli 10 dnia, gdzie dnia 8 i 9 wspolzylam z narzeczonym i zakonczyl we mnie. Jaka jest mozliwosc ze moge zajsc w ciaze? Co powinnam zrobic? Czy moge nadal przyjmowac normalnie tabletki antykoncepcyjne?? Nadmienie ze poki co nie mam mozliwosci udac sie do lekarza,poniewaz znajduje sie po za krajem. Dziekuje za odp i pozdrawiam.

Gość Teczynka87
up.

Gość musze to powiedzieć
w tej sytuacji powinnaś tylko i wyłącznie udac sie do lekarza, bo nawet jęsli weżmiesz teraz tabletkę-to i tak nie bedziesz zabezpieczona

Gość ANTYFIEL NO1
ty wydluzasz przerwy a ja ich nie robie:) jw powinnas sie udac do lekarza

Gość Teczynka87
Tabletke juz wzielam rano. Wspolzylam juz wiec nic to nie zmieni nawet jesli teraz powstrzymam sie od stosunjkow. Do lekarza moge sie dopiero udac pod koniec kwietnia kiedy bede w kraju. Ale dziekuje za odp i pozdrawiam.

Gość tak sie pytam
wiec musisz liczyc sie z tym ze zajdziesz w ciaze

Gość Teczynka87
Agdybym teraz nie wspolzyla przez pierwsze 7-dni badz sie zabezpieczala dodatkowo? Chyba na samym poczatku nie moge zajsc w ciaze,mam na mysli te stosunki 8i9dnia?

Gość Teczynka87
???

Gość tak sie pytam
to 8 i 9 dzien przerwy a 1 i 2 brania tabletek a w I tygodniu chyba jest duze prawdopodobienstwo zajscia ja biore ponad rok tabletki jeszcze nigdy nie zapomnialam

Gość tak sie pytam
Jeżeli minęło więcej niż 12 godzin od pominięcia tabletki, ochrona przed ciążą może być zmniejszona. Im więcej tabletek zapomniało się przyjąć, tym większe jest ryzyko zmniejszenia ochrony przed ciążą. Ryzyko niepełnej ochrony przed ciążą jest największe, jeżeli zapomni się tabletki na początku lub na końcu blistra. Dlatego należy przestrzegać poniższych zasad (patrz także wykres poniżej): Pominięto więcej niż jedną tabletkę w tym blistrze Skontaktować się z lekarzem. Pominięto jedną tabletkę w tygodniu 1 zobacz sobie to z ulotki yasminelle

Gość Teczynka87
Ja biore od kilku lat i tez mi sie nie zdazylo zapomniec co najwyzej spoznic z tabletka. Teraz poprostu zapomnialam ich wzisac na weeken i jak juz nawet o nich sobie przypomnialam to bylo juz za pozno. Ale przeciez na samym poczatku po okresie przeciez kobieta nie ma dni plodnych,wiec raczej nie wydaje mi sie abym mogla zajsc w ciaze. Chyba ze poprostu biorac tabletki inaczej wszystko dziala,juz sama nie wiem...

Gość tak sie pytam
generalnie nie wiem jak jest ale wkleilam tylko czesc ulotki

Gość Teczynka87
Wiem,wiem... Czytalam... Ale mnie raczej interesuje jak to jest w praktyce... I czy jest mozliwa ciaza...? Poniewaz nie biorac tabletek,kobieta nie ma dni plodnych zaraz po zakonczeniu okresu tylko gdzis tak w polowie cyklu.

Gość tak sie pytam
no ale widzisz pisza o tym ze najwieksze ryzyko zajscia w ciaze jest jesli nie przyjmie sie tabletek w pierwszym badz ostatnim tygodniu wiec cos w tym musi byc ja bym sie na twoim miejscu obawiala

Gość Teczynka87
Nie ma co plakac nad rozlanym mlekiem,jak to sie mowi. Za glupote trzeba placic i wziasc odpowiedzialnosc za wlasne czyny. Najwazniejsze zeby w razie czego tabletki nie zaszkodzily ciazy. Chociaz w moim przypadku zajscie w ciaze jest znikome poniewaz pierwsza ciaze usunelam(czego teraz bardzo zaluje) i wiem jakie moga byc tego konsekwencje.

Jak bierzesz tabsy to nie ma dni płodnych. Ryzyko jest najwieksze w 1 i 3 tygodniu, bo owulacja odblokwywuje sie ok. 7 dni. Dlatego po przerwie jest ryzyko, bo trwa 7 dni i jesli nie weźmiesz 8 dnia tabsa to owu może sieodblokować, a w 3 tygodniu bo przerwa jest potem. Wszystko dlatego najbezpieczniejszy jest 2 tydzień.

Gość Teczynka87
No to teraz przez najblizszy miesiac pewnie bede zyla z mysla "w ciazy czy nie w ciazy?" i przy tym sie stresujac.... :/

Gość Teczynka87
...

Nic nie poradzisz, musisz poczekac, teraz pamietaj,żeby sie zabezpieczać dodatkowo, przez 7 dni.Powodzenia.

Gość Teczynka87
Dziekuje i pozdrawiam. :)

Gość Teczynka87
A ktora zaszla w ten sposob lub podobny w ciaze??

Gość Teczynka87
???

Gość tak sie pytam
ja zawsze mam pzypomnienie ustawione i codziennie o 20 alarm mi dzwoni w tel i wtedy mi sie przypomnia o tabletce któegos dnia tak mialam ze zapomnialam ale o 23 mi sie przypomnialo i wzielam

Gość Teczynka87
ja biore zawsze rano i nie zapominam. Ale teraz tak jak mowie tabletek nie mialam przy sobie przez caly weekend.

Gość tak sie pytam
tez dlatego ja nosze je w torebce bo czasem sie trafi niezapowiedziany wyjazd to wole je miec

Gość Teczynka87
No wlasnie... A ja wtedy zapomnialam je zabrac.

Gość tak sie pytam
nie przejmuj sie az tak mocno moze nie jestes w ciazy musisz cierpliwie czekac :)

Gość Teczynka87
No troszke sie przejmuje. Nie powiem ze bym nie chciala dziecka,bo bardzo mym chciala,ale moj narzeczony nie chce i nie chcialabym mu zrobic niespodzianki bo nie wiem jak by mogl na nia zareagowac... :(

Gość tak sie pytam
no tak ale jak bedziesz sie stresowala to tez nie bedzie dobrze wiec naprawde zrelaksuj sie bedzie dobrze :)

Gość nie rozumiem takich ludzi
Skoro Twój narzeczony tak bardzo nie chce dziecka, to czemu skończył w Tobie :O Już nie wspomnę o tym, że mogliście skoczyć gdzieś po prezerwatywy! Myślę, że prawdopodobieństwo ciąży w tym przypadku jest i to chyba spore. W ciągu 10 dni mogło dojść do ''odblokowania'' owulacji.