Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sy-NOWA

Znacie ten przepis?

Polecane posty

Gość Sy-NOWA

Moja teściowa to często robi, jest pyszne, prosiłam ją o przepis to nie napisała mi tylko powiedziała jak robić a wiadomo że jak ktoś nie ma pojęcia jak takie coś się robi to nie zapamięta. Mianowicie chodzi o przepis staropolski chyba. Są to placki drożdżowe na słono duszone na parze powstałej z duszenia mięsa z królika i kapusty. Wiem tylko tyle że układa się mięso i kapustę w wysokim garnku, w jakiej kolejności to nie wiem, a ma to znaczenie, to się smaży, potem dusi i na to kładzie się kawałki ciasta drożdżowego. Słyszał ktoś może o takim czymś? Może ma ktoś przepis?

Gość GFFFFSDGSFD
Teściowa wychodzi z domu i bierze rower. Zię sie pyta: Gdzie mamusia jedzie ? Teściowa: Na cmentarz. Zieć: A kto przyprowadzi rower ?

Gość tur kotek
Zapytaj teściową o przepis.

Gość Sy-N0WA
nie chce przeszkadzać teraz teściowej bo sie bzykają z teściem

Gość GFFFFSDGSFD
Teściowa wychodzi z domu i bierze rower. Zięć sie pyta: Gdzie mamusia jedzie ? Teściowa: Na cmentarz. Zieć: A kto przyprowadzi rower ?

Nie prawik, nie jestem nowa. Ale dawno mnie nie było bo nie miałam czasu na takie coś.

Gość Nie unoś się.
Chcesz w końcu ten przepis czy nie?

Gość Ładni i szczęśliwi
autorko rozumiemy Cie,jesteś nerwowa bo masz okres

Gość Nie unoś się.
KRÓLIK W CIEŚCIE ZAPIEKANY Przygotowanie: 1 godz. 20 min. Zapiekanie: ok. 1,5 godz. 1 królik ok. 1,30 kg, 200 g słoniny, 100 g szynki lub niezbyt tłustego boczku, 2 cebule, 2 łyżki zielonej pietruszki, 1 ząbek czosnku roztarty z solą, 1 jajo S o s: marchew, cebula, szczypta ziół, 1 szklanka białego wina Ciasto francuskie z 300 g mąki Królika wytrybować z kości. Na kościach ugotować wywar z dodatkiem marchwi, cebuli i ziół oraz szklanki wina i wody. Gotować ok. 1 godz. tak, aby mięso odchodziło od kości, a płynu zostało nie mniej niż szklanka. Wywar odcedzić przez sito. Mięso królika podzielone na małe kawałki przesmażyć na łyżce drobno posiekanej słoniny. Nie rumienić. Następnie wymieszać z przygotowanym sosem i dusić ok. 30 min. na wolnym ogniu tak, aby całość tworzyła gęstą masę. Odstawić i ostudzić. Resztę słoniny rozgnieść z czosnkiem, cebulą, pietruszką i szynką lub boczkiem pokrajanym.w cienkie paseczki. Wymieszać razem z przygotowanym królikiem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Formę do zapiekania (średnicy 24 cm) wysmarować masłem i posypać mąką, wyłożyć ciastem i podwinąć brzegi na wysokości 3 cm. Napełnić przygotowanym farszem. Brzegi ciasta wysmarować rozbitym jajkiem i przykryć krążkiem ciasta, lekko przyciskając brzegi, aby się skleiły, posmarować jajkiem i naciąć nożem ukośnie szachownicę. Wstawić do gorącego piekarnika o tsmper.jturze 250"C na 20 min., następnie zmniejszyć do 220C i trzymać potrawę kolejne 20 min. Potem przez dalsze 40 min. piec w temperaturze nie wyższej niż 180200C. Jeśli ciasto wcześniej się z rumieni przykryć papierem lub folią aluminiową.

Mam zaczernionego podszywa. Ja mam więcej postów, on 1. Nie unoś się ------> dzięki serdeczne chociaż to nie ten przepis ale równie ciekawy, pozdrawiam.

Gość Myślałam,że chleb staropolski
a to przepis staropolski. Będzie ciężko. To jakaś potrawa regionalna. Na wsi takie rzeczy robią bo hodują króliki.

No dokładnie, myslałam że jest ktoś kto słyszał o czymś takim. Ja sama poznałam tą potrawę dopiero u teściowej. I znam tylko dwie osoby które takie coś gotują.

Gość Poproś męża niech on
zagada z mamą i wszystko zapisze. Musisz przekazać kolejnym pokoleniom skoro to taki rarytas.

Nol byłoby coś z tego o ile mąż się za szybko nie zdenerwuje i nie rzuci wszystkim :) Spróbuje tak zrobić, dzięki.