Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość staraczka 86

wyprawka kto przez to przechodzil lub kompletuje

Polecane posty

Gość przyszla mama nie majaca pojec
gdzie sa wszystki przyszle mamusie?? u mnie pomalu przygotowania. zastanawiam sie tylko jakie pieluszki kupic z rossmana czy z dm. kupilam juz 1 paczke z rossmana kupie jeszcze z dm i zobacze ktore beda mi odpowiadac. dizewczyny co kupic jesli chodzi o srodki kosmetyczne oliwki i te sprawy co jest niezbedne a na co nie wydawac niepotrzebnie pieniasze> jakie firmy polecacie>

ja cały czas jestem :-) cicho więc się nie odzywam. U mnie cały czas w lesie. Zamówiłam na razie po jednej pieluszce wielorazowej: minky, pul i pul bambus no i po wkładzie z mikrofibry i bambusa, żeby zobaczyć różnice przed zakupem pozostałych 20-tu.

Gość staraczka 86
no ja tez jestem.. u mnie pomalu przygotowania. wlasnie kupilam pieluszki dla porownania ktore beda lepsze. nie wiem jeszcze jaki kupic kosmetyki

Ja na razie nie będę kupować kosmetyków. Niby w szkole rodzenia zalecali emolienty ale poczytałam i stwierdziłam, że nie będę pakować się od razu w specjalistyczne środki. Na początek woda plus waciki plus coś do przemywania pępuszka i ewentualnie oliwa z oliwek jak skóra będzie sucha. Potem wyjdzie w praniu :-). Jak dzidzia będzie miała jakieś problemy skórne to przetestuję próbki ze szkoły rodzenia ;-).

Gość staraczka 86
a ja dzis kupilam te wkladki na pieluszki po przecenie zobaczymy jak sie sprawdza

Ja już 2 m-ce temu przywitałam swoją Córeczkę:) Co do kosmetyków to do pupy mam Linomag, bo słynny Sudocrem jest za ciężki, balsam do ciałka Bubchen bardzo ekologiczny, a do kąpieli płyn by Kinga Rusin- bardzo delikatny i ekologiczny, cena zawrotna, ale dostałam na szkole rodzenia:)kiedy Mała zrobi kupę to najpierw podcieram 1-2 chuseczkami z babydream- maja ekologiczny skład, a tak to ciepła przegotowana woda i większe waciki. Oczka przemywam gazikiem i solą fizjologiczną a do noska mam wodę morską w sprayu- córa czasem ulewa przez nos. Nie szalałam z kosmetykami, bo na szkole rodzenia mnie tak nauczyli, a pępek najlepiej i najszybciej goi się po przemywaniu patyczkiem do uszu rozcieńczonym spirytusem z monopolowego. W szpitalu, a byłyśmy 10 dni, przemywali Octanoseptem wg najnowszych zaleceń i kikut nie odpadł, a w domu po spirytusie 2 razy dziennie odpadł w ciągu 3 dni:) ale jeszcze profilaktycznie przez 3 dni przemywałam po wieczornej kąpieli. Co do pieluch to wygodna jestem, bo jednorazówki rossmannowe , ale kupuję eko nie wybielane chlorem.

Gość staraczka 86
gratuluje coreczki. ja jak pisalam kupilam 1 op w DM pieluszek a jedno w Rossmanie nie wiem ktore mi podpasuja. poza tym mysle kupic kosmetyki z Penatem cos do mycia oliwka i puder. tez nie mam zamiaru szalec z tymi kosmetykami

Gość lawendowe
No dobra to teraz cala prawda o wyprawce skoro dziecko juz na swiecie i teraz naprawde mogę powiedziec co sie przydaje a co nie. Prosze bardzo absolutne Must have: 1. Laktator Nie wyobrazam sobie zeby nie zakupic przed porodem nawet najprostszego i najtanszego. Moze byc tak, ze nie bedzie pokarmu, ale zwykle ten pokarm jest o laktator pomaga w bardzo wielu sytuacjach. Poniewaz problemy z karmieniem moga wystapic juz od pierwszego dnia raczej nie liczyłabym na partnera i to ze bedzie latal po aptekach i szukal laktatora i owszem kupi ale nie taki jakbysmy same sobie wybraly i oczywiscie przeplaci, bo w internecie jest duzo taniej. Do tego proponuję dokupic jeszcze kapturki na piersi do karmienia najlepiej w rozmiarze mini. 2. Pampersy 2 (lub inne pieluchy w rozmiarze wiekszym niz 1) Kochane jedynki to są na dziecie ktore urodzą sie bardzo malutkie lub na wczesniaki, wiec proponuje sobie ten rozmiar odpuscic jezeli dziecko urodzi sie z waga powiedzmy powyzej 3,5 kg. 3. Przewijak Jezeli porod skonczy sie cesarką przewijak bedzie wybawieniem. Po cesarce ciezko sie schylac, w zasadzie jest to niemowliwe. 4. Mama/ tesciowa/ siostra/kolezanka / zaradny maż do pomocy. Nie ma sily, kobieta po porodzie to nie cyborg, nie da rady sama wszystkiego ogarnąć. 5. Kolyska lub lozeczko dostawiane do lozka rodzicow. Zwlaszcza przy pierwszy dziecku kiedy zeschizowana mama chce miec swoja pocieche caly czas na oku. Przydatne bo do karmienia nie trzeba wstawac, tylko wystarczy sie podniesc i wyciagnac dziecko. Korzysc - dziecko nie nauczy się spac w lozku rodzicow. 6. Sterylizator najlepiej z cyklem 24 h Wrzucacsz butle i wyciagasz jak potrzebne. Rewelacja. Po co komplikowac sobie zycie z jakims wygotowywaniem w garnkach i wyparzaniem? Poza tym maleje prawdopodobienstwo spalenia chalupy, bo nic nie stoi na gazie :) 7. Spirytus do odkazania pepka. Niestety ale prawda jest taka ze tym octeniseptem to za wiele sie nie zdziala. W szpitalu mowią swoje, a poźniej i tak przyjdzie polozna kaze kupic spirytus i kikut szybko odpadnie. 8. Reczniki papierowe Do osuszania krocza po kapieli, osuszania rany po cesarskim cieciu. 9. Dobre wkladki laktacyjne z wkladem zelowym np. Lovi , Canpol Reszta to badziew i nie warto na to wydawac pieniędzy. 10. Bawelniane proste ubranka niemowlece, spiochy, kaftaniki, body. Zadnych dzinsow, sukieneczek, ogrodniczek i jakis innych nie wiadomo jak wymyslnych ciuszkow. Na strojenie dziecka jeszcze przyjdzie pora. U noworodka wazne zeby sie szybko wkladalo i zdejmowalo, bo tak male dzieci zwykle bardzo nie lubią sie przebierac. U mnie przez pierwsze 2 tyg. byl dziki wrzask przy rozbieraniu.

Gość lawendowe
Co do kosmetykow. Wybor jest ogromny wiec napisze co ja stosuję i co u mnie sie sprawdzilo. Do kapieli oliwka myjaca z La Roche Posay Lipikar. Wlewamy do wanienki i dodatkowo jeszcze daje na reke i myję dokladnie wszystkie faldki. Do smarowania cialka Lipikar Baume. Zapewnia ochronę skory przez 2 doby, wiec dla tych ktorzy kapią dziecko co 2 dzien jest idealny. Poza tym dziecko sie nie luszczy i nic go nie swedzi. Na pupę Mustela Krem przeciw odparzeniom, nie przesusza skory dziecka i latwo sie rozprowadza, tubka spokojnie wystarczy na 4 miesiace. Na nagle wypadki Sudocrem. Buzka - krem nawilzajacy Nivea - bardzo latwo sie rozprowadza. Dla zakatarzonych maluchow, przeziebiony i z infekcja oraz na dobry sen polecam Mustela Balsam kojacy. IChusteczki nawilzane - najbardziej odpowiadaja nam Nivea Soft and Cream i Bambino. Sa bardzo delikatne i nie moczą za bardzo skory dziecka. Idealne dla noworodka. Najgorsze jakie mielismy to huggisy. Dziecko dostalo po nich zapalenia skory.

Gość kamilla15
Wyprawka to temat rzeka, na pewno warto dokładnie przemyśleć jej zakup i nie kupować wszystkiego na zapas ponieważ potem może leżeć bezużyteczne. Ja praktycznie wszystko kupiłam w sklepach internetowych, głównie w markano.pl

Gość przyszla mama 86
odswiezam

Gość juz nie staraczka 86
u mnie juz 36+3 pomalu przygotowywujw sie do porodu. wyprawka prawie gotowa zostalo jeszcz kupienielaktatora pare ciuszkow malego rozmiaru no i malusich pieluszek z 1 2 opakowania

Gość Carmen0310
Ja kupowałam wyprawkę przez internet w sklepiewww.bumbelek.pl. Tam są gotowe zestawy i taniej. Można sobie taki zestaw zmodyfikować, coś dołożyć, albo coś wymienić. wszystko ładnie zapakowane i przysłane. Trochę rzeczy oczywiście dostałam od znajomych i rodziny no ale niektóre rzeczy trzeba kupić samemu

Gość upppppppn
up