Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość staraczka 86

wyprawka kto przez to przechodzil lub kompletuje

Polecane posty

Ja używam teraz zimą owczej - dziękuję pięknie za porady. Chciałam powiedzieć, że Twoja wiedza i przede wszystkim chęć pomocy jest niesamowita. Dziękuję! Bardzo mi pomogą wszystkie informacje na temat wózka a i przy pieluchach też zmieniłam swoje pierwsze wybory. Teraz wiem, że najwygodniej będzie mi kupić kieszonek a tetrę i otulacz to może z parę sztuk na sytuacje gdy pranie z kieszonkami nie wyschnie ;-)

Gość staraczka 86
suselek 1 i jak u ciebie ida pryzgotowania

Staraczka - u mnie zerowe a jak u Ciebie? Wciąż nie znam płci, myślałam że dowiem się w zeszły czwartek ale wizyta była bez usg. Dopiero 26 kwietnia będę miała połówkowe i wtedy się dowiem co tam mam :-)

Gość staraczka 86
u mnie juz troszke ruszyly. wzrocam uwage na przeceny wiem co bede juz miala takze pomalutku zaczynam

Gość odswiezam
odswiezam bo temat byl ciekawy

Wyprawka dla mojej kruszynki: 1.CIUSZKI W ROZMIARZE 56: - kaftanik + śpiochy komplet 5x - body kopertowe długi rękaw 3x - body kopertowe krótki rękaw 3x - śpiochy 6x - body 4x - kaftanik 5x - koszulka 5x - pajacyk 6x - pajacyk piżamka 2x - półśpiochy 8x - czapeczka 2x 2.CIUSZKI W ROMIARZE 56/62: - czapeczka cieplejsza 3x - okrycie kąpielowe 3x - rajstopki 4x - rękawiczki niedrapki 3x - skarpetki bawełniane 5x skarpetki frotte 5x 3.CIUSZKI W ROZMIARZE 62: - śpiochy 9x - body długi rękaw 4x - body krótki rekaw 4x - body 4x - kaftanik 5x -koszulka kopertowa 5x - pajacyk 5x - pajacyk piżamka 2x - spodenki 3x - półśpiochy 4x - sweterek 2x - wiosenna czapeczka 3x - kombinezon 2x - śpiworek do spania 3x 3.AKCESORJA - wanienka 1x - stojak do wanienki 1x - bawełniane myjki 1x - płatki kosmetyczne 1x - szczoteczka + grzebyczek 1x - patyczki 1x - gaziki jałowe - gruszka 2x -proszek do prania białych ciuszków 1x - proszek do prania kolorowych ciuszków 1x - sudecrem 2x - mydło 1x - krem na każdą pogodę 1x - krem przeci odparzeniom 1x - puder 1x - oliwka 1x - szampon 1x - krem na słońce 1x - mleczko nawilżające 1x - chusteczki do pupy 2x - żel do mycia 1x - płyn do kąpieli 1x - bepanthen 1x - pampersy - woreczka na brudne pieluszki 2x - pieluchy flanela 10x - pieluchy tetra 30x - kosz na brudne pieluch + wkłady 1x - łóżeczko 1x - materac 1x - kołderka + poduszka 1x - moskitiera + stelaż 1x - pościel do łóżeczka 3x - pościel do wózka 3x - łóżeczko turystyczne 1x - komoda 2x - szafa 1x - przewijak 1x - wózek 1x - torba do wózka 1x - termometr 1x - wyparzacz 1x - laktator 1x - pojemniki na pokarm 10x - 3x butelka 125 ml - 3x butelka 250 ml - termoopakowanie podwójne 1x - termoopakowanie pojedyncze 2x - elektryczny podgrzewacz 1x - szczoteczka do mycia butelek 2x - pojemniki na smoczki 4x - łańcuszki do smoczków 4x - pokrowiec na przewijak 1x - becik 2x - pozytywka 1x - karuzela 1x - podkład od przewijania 1x - mata edukacyjna 1x - leżaczek bujaczek 1x - elektroniczna niania 1x - monitor oddechu 1x - moskietiera do wózka 1x - folia przeciw deszczowa do wózka 1x

Gość staraczka 86
do poprzedniczki wyprawka juz gotowa. duzo tego. powiedz na kiedy masz termin. ja jak narazie pomalutku kupuje to co trafi sie na przecenie nie wiem ile tego dokladnie tez kupic bo nie chce wkladac pieniedzy w bloto. ale jeszcze mam czas ja mam termin na sierpien. masz zamian uzywac mydełka czy zelu do mycia i na jakie firmy sie zdecydowalas

Staraczko jeśli chodzi o kosmetyki to NIVEA słyszała i czytałam że są najlepsze jeśli chodzi o butelki to AVENT Mleko wg wskazań lekarza niestety już odpoczątku ciąży wiem że nie będę mogła karmić piersią mam astme i zażywam takie leki które karmienie piersią wykluczają niestety. jeśli chodzi o pampersy to mam kupione Happy i Pampers i zobacze jak się będzie używało czy nie będzie jakiś kłopotów ze skórką Wożek x-lander XA tylko zastanawiam się nad kolorem musi to być jakiś neutralny bo nie chcieliśmy wiedzieć czy będzie córcia czy synuś sterylizator i podgrzewacz i laktator Avent wypatrzyłam taki fajny zestaw na allegro Smoczki uspokajające jeszcze nie wiem. Lista faktycznie wydaje się może być troche długa ale jest naprawde solidnie przemyślana ponieważ zanim założyłam swoją rodzine była 10 lat nianią i różnie rodzice podchodzili do wyprawek wiem czego mi brakowała a co było wg mnie zbędne. I dlatego np smoczków uspokajających jest 4 sztuki bo dwa będę mieć na górze w sypialni a dwa na dole. Też wg mnie bardzo przydatną rzeczą są łańcuszki do przyczepienia smoczka odpada problem zgubienia na spacerze i pojemniczki na smoczki też są bardzo porzyteczne. U mnie wyprawka tak powiedzmy w 50% gotowa. Ja te większe rzeczy zamówiłam na allegro ponieważ jestem już na końcówce nie wolno mi dzwigać a mój T będzie w Polsce za dwa tygodnie a ubranka kosmetyki i te drobiazgi kupuje na bierząco. Ale to jest frajda właśnie wczoraj kupiłam takie śliczne maleńkie bodziaki oj rany już bym chciała mieć moją ktuszynkę przy sobie a to jeszcze miesiąc termin mam na 11 maja. Ale zauważyłam że musze robić zakupy z listą bo jak nie mam listy to zabardzo się zapędzam.

Gość jaaaaa2344556
Faktycznie dużo tego.. jeszcze jakbyś wszystko ładnie podliczyła :D. Ale z racji tego, że teraz szukam koca i ręcznika zauważyłam, że u Ciebie nie ma ręcznika? Znalazłam coś takiego http://endo.pl/produkty/kategoria/60-swiaty-endo/grupa/474-reczniki/7722-recznik-sredni-z-kieszonka.html?v=67575 tylko powiedzcie mi czy nie za duży??? a może za mały?

Gość Nie jeździj codziennie na
Na tej liście jest dużo zbędnych rzeczy. Przy drugim dziecku będziesz mądrzejsza, bo z tej aktualnej listy nie zużyjesz połowy rzeczy.

Podliczyłam wyszło prawie 11000 przy założeniu że wózek i mebelki też my kupujemy ale jak już wcześniej wspomniałam wózek kupują moi rodzice a mebelki teściowie. jaaaaa2344556 fakt ręcznika nie ma ale jest okrycie kąpielowe a to to samo doszłam do wniosku że okrycie kąpielowe będzie wygodniejsze. Kocyka nie ma bo sama zrobie na szydełku

Gość wydasz o jakieś 8000,- więcej
niż trzeba i połowę tych rzeczy rzucisz później w kąt teraz nie wierzysz, ale za jakiś czas wspomnisz moje słowo i jak ktoś tu już napisał przy drugim dziecku pójdziesz po rozum do głowy

Gość jaaaaa2344556
Mati2011 to sporo, ja na razie nie liczę, na razie sporo rzeczy dostaje po kimś albo od rodziców moich i męża. A co myślicie o kocyku? Odpowiedni rozmiar? bo są i większe. Okrycie kąpielowe też chce kupić, ale pomyślałam, że ręcznik po kąpieli żeby wytrzeć wodę a później w okrycie.

jaaaaa2344556 wg mnie to przesada ręcznik i okrycie kąpielowe ja mam zamiar kupić okrycie kąpielowe żeby w nie wycierać maluszka a potem to w ubranka żeby się nie przeziębił Co do kocyka to bardzo przydatna rzecz ja własnie siedze i dziergam na szydełku będzie miał wymiary ok 100 cm x 80 cm to tak +/- bo jeszcze nie wiem jak go zakończe wydasz o jakieś 8000,- więcej napewno nie żuce w kąt lista jest bardzo dokładnie przemyślana i z mojego nianiowego doświadczenia wiem czego mi bardzo brakowało czego mniej w co było wogóle zbędne. Zanim założyłam swoją rodzine byłam 10 lat nianią więc mam rozeznanie co jest potrzebne dla dzieciaczka a co można sobie podarować.

Gość Mam pytanie_____________
Też byłam kiedyś nianią i takich głupot jak tu wyczytałam nigdy bym nie nakupowała. Użyjesz może ćwierć a może połowę tego, a o reszcie zapomnisz i będzie się kurzyło w kącie. Mam 3 własnych dzieci. Wiem coś o tym.

Gość mamabliźniaków19
Mati2011 dzięki za super liste wyprawki. Wreszcie dziewczyna dała super liste wyprawki bez przesadyzmu ani w jedną stronę ani w drugą stronę. Ja ponieważ się spodziewam bliźniaków troszkę zwiększę ilość ubranek któe Mati napisała i w temacie wózków to planuje oprócz bliźniaczego kupić jeszcze dwa pojedyncze jak byśmy całą rodzinką się gdzieś wybierali żeby tatuś też mógł prowadzić wózek. Matii a kosmetyki butelki laktator sterylizator itd to jakij firmy planujesz kupić?

Mati i mamabliźniaków to ta sama osoba. :D Wybacz, ale nikt normalny nie kupuje tylu głupot.

Do Mam pytanie ja się za głupią nie uważam a skoro mnie na to stać to dlaczego mam nie kupić tych rzeczy. A złościsz się tak pewno bo napewno klepiesz z mężem biede albo jeste samotn mama i zaliczylas wpadke i teraz masz problem za co kupić dzieciakowi wyprawke

Gość MAJOWA_MAMA_
patrze na wyprawke Matti i myslałam ze to ja duzo kupiłam :) ale jak kogos stac to dlaczego ma nie kupić? ja starałam sie kupic to co rzeczywiscie moze mi sie przydac na poczatku, wiec lezaczek czy mata edukacyjna to sobie odpuściłam. lezaczek zreszta dostane od szwagierki. nie bede wymieniac oczywistych rzeczy jakie trzeba kupic typu ubranka czy łóżeczko ale to na co wg mnie warto zwrócic uwage - materac do łózeczka. na allegro łozka sa w kompletach odrazu, ale wg mnie warto kupic łózko, materac i posciel osobno. łózeczko warto kupic z szufladą, szczebelkowe i drewna bukowego które jest bardziej wytrzymałe niz sosna. materac najlepiej srednio-twardy antyalergiczny z dobra wentylacją. odpada dla mnie kokos i gryka które mogą pleśniec i uczulac bo sa to materiały naturalne. posciel kupiłam tylko 1 komplet. poniewaz rodze w maju to i tak dziecko bedzie spało pod kocykiem i bez poduszki bo nie jest wskazana dla noworodków. warto kupic dobre przescieradełka - ja kupiłam 2 szt takich lepszych z firmy hevea nieprzemakalne ale z dobrze przepuszczające powietrze gdyz wszelkie ceraty nie przepuszczaja powietrza. kocyki mam 3 szt. w tym jeden mały, średni i 1 wiekszy grubszy do wózka. do wózka nie kupowałam pościeli z takich powodów jak napisałam powyzej - uwazam ze ewentualnie kupie tylko śpiworek ale to jak bedzie juz chłodniej.

Tak tak Mati, oczywiście. :D Komentarz jest zbędny.

-wanienka -misiek do kapieli -gruszka do nosa -plyn do kapieli (u nas oillan) -nozyczki do paznokci dla dzieci -1 smoczek do upokajania -1 butelka 150 ml i 1 250 ml- najlepsze dr browns -pampersy new born -chusteczki nawilzane -2 rożki -2 kocyki -wózek -łóżeczko -grzechotka -łancuszek do smoczka -octenisept do mycia pepka lub gaziki leko -patyczki do uszu z ogranicznikiem dla niemowlat -woda morska w sprayu dla dzieci -20 pieluc tetrowych -oliwka -termometr do wody i do pokoju -sudocrem -krem ochronny np. bambino -termosik styropianowy na butelke dla malucha -nosidelko do auta -przewijak -2 reczniki kapielowe ubranek kup jak najmniej. śpioszki kupuj tylko z rozpinaniem w nozkach. wtedy łatwiej przebrac maluchowi pieluszke. te bez rozpinania do przewijania trzeba całe sciagac wiec sa niepraktyczne. mysle ze te rzeczy ktore wymiełam z akcesoriów ci zupełnie wystarcza. byc moze o czyms zapomnialam. z ubrankami dla takiego malucha na poczatek tez idz po najmniejszej linii oporu.

Gość przyszla mama nie majaca pojec
a jakie reczniczki z kapturkiem czy po porostu zwykle

Gość zwykłe dorosłe ręczniki które
masz już w domu po prostu przeznaczasz 2 dla dzecka i tyle

wydaje mi się, że ten drugi jest bardziej przyszłościowy, bo ma ustnik i ogólnie mniej butelek (po co aż 4 duże?) w tym pierwszym masz niby dodatkowo smoczek i szczotkę, ale to są akurat rzeczy, które spokojnie można kupić osobno i nawet niekoniecznie tej samej marki. ja tez teraz będę robić zakupy i również jak wiele dziewczyn tutaj chcę wielorazówki. poza tymi, które dziewczyny wymieniły z tych chińskich z allegro podobają mi się jeszcze pieluszki baby land (kieszonki). wózek wybrałam emmaljungi, model mondial na podwoziu classic albo sport (jeszcze nie wiem dokładnie który weźmiemy). przewijak chciałabym z ikei, taki składany, montowany do ściany, model antilop. kocyk do otulania, autofotelika, gondoli, spacerówki i leżaczka - red castle baby nomade z kapturem i wycięciem na pasy. a butelki chyba avent, ale jeszcze nie wiemy. kosmetyków też jeszcze nie wytypowaliśmy. narazie mamy tylko wybrane chusteczki - toujoursy z lidla, dlatego bo czesto robimy tam zakupy i dotychczas sama dla siebie je kupowalam i jestem bardzo zadowolona. maja duże paki po 80 sztuk, są bardzo mokre, ładnie pachną i kosztują rozsądnie. proszków i płynów do prania dziecięcych rzeczy, ani tym bardziej żadnych płatków mydlanych w ogóle nie będziemy kupować, bo stwierdziliśmy że to bezsensu. można wyprać w normalnych i ustawić podwójne płukanie. z pieluch do zawijania bardzo mi się spodobały aden+anais, ale sa paskudnie drogie i chyba odpuszczę. one maja 120x120 każda i w zestawie jest ich 4 sztuki, każda z inna aplikacja. szkoda tylko ze takie drogie. chyba jednak skonczy się na jakichś polskich. nie wybraliśmy tylko fotelika i cały czas nie wiemy jaki. mamy kilka typów, ale nie wiemy który wybrać. zastanawiam się tez poważnie nad wiaderkiem tummytub. jedna z was pisała, że miała podobne tylko innej firmy. ciekawa jestem jak się sprawuje. słyszałam o nim sporo dobrego, że redukuje kolki, uspokaja i takie tam. nie wiem. jak go nie kupimy to weźmiemy pewnie zwykłą wanienkę z ikei, bo te wszystkie tańsze polskie ze sklepów maja jakieś wielkie nieładne naklejki które mnie po prostu odstraszają (te żółte kaczki i inne dziwne rzeczy)

jak przeglądałam ofertę ikei, znalazłam jeszcze takie fajne tanie ręczniczki (10 sztuk w zestawie i wychodzi po złotówce od sztuki), które moim zdaniem świetnie nadadzą się do mycia na przewijaku, przy ulewaniu, myciu buzi i rączek, przy karmieniu i do wielu innych rzeczy. śmiesznie tanie. zresztą same zobaczcie: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40054538/

ha, ja dzisiaj właśnie się przyglądałam temu wiaderku tummy tub :-) i się waham czy na niego się nie skusić Na allegro znalazłam zestaw wiaderko plus podstawka za 189 plus wysyłka. tylko nie wiem czy nie lepsza ta nowa podstawka bo ona ma jeszcze nocnik w komplecie - choć te "starsze" takie słodkie kolorowe :-) no i waham się nad tymi wielorazowymi chusteczkami - czy lepiej cały zestaw za 200 złotych czy tylko pudełeczka plus chusteczki plus olejki bez tych woreczków na wyjście - w sumie już bez przesady, mało wychodzimy a jak już to na takie sytuacje mogę mieć jednorazówki. a te ręczniki z ikei wyglądają fajnie. szkoda, że mam 200 km do najbliższej Ikei....

no ja jakbym je brała to pewnie bez podstawki, bo w sumie to mam w mieszkaniu pełno miejsc na które mogłabym postawić to wiaderko i wygodnie podtrzymywać główkę dziecka. a nocnik mam w sumie od dawna upatrzony - pourty, bo ma bardzo pomysłowy kształt ułatwiający opróżnianie zawartości i czyszczenie, choć wiem że do nocnikowania jeszcze ho ho. :)