Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość staraczka 86

wyprawka kto przez to przechodzil lub kompletuje

Polecane posty

Gość zwykłe dorosłe ręczniki które
no te chusteczki to tez zmyślna rzecz. może jakbyś znalazła zbliżonej wielkości pojemniki do przechowywania żywności to wyszłoby na to samo. a wyrzucać chyba można do tego samego kosza co pieluszki i razem rzucać do prania. w bębnie i tak są wyciągane z worka, więc bez różnicy.

a nie, źle piszę. jak widzę je się wyrzuca do kolejnego pojemnika. no to musiałabyś wykombinować jeszcze większy pojemnik do namaczania i dezynfekcji tych brudnych. ale i tak wydaje mi się, że to fajna rzecz. trafiam na nie ostatnio na różnych blogach. chyba coraz więcej mam z nich korzysta.

z tych pomysłowych rzeczy to zastanawiamy się jeszcze nad siedziskiem bumbo, ale to na trochę później. ponoć nadaje się już dla 3-4 miesięczniaków i na yt jest pełno fajnych filmów pokazujących siedzące w nim dzieciaczki. strasznie mi się ono podoba. nawet bardziej niż konkurencyjne bebepod prince lionhearta.

no i jeszcze wałkowana tutaj kwestia chusty. myślałam nad nią dużo, ale bardziej skłaniam się jednak ku nosidełku. moje typy to babybjorn original albo synergy, albo polskie nosidelko ergonomiczne tula.

też gdzieś znalazłam, że jak sie używa pieluch wielorazowych to niepotrzebny ten pojemniczek na zużyte chusteczki ale tak sobie myślę, że jednak potrzebny bo przecież jak te brudne leżą w wodzie z olejkami to pewnie jakoś te nieczystości się nuetralizują - jak przy szambie. Można by w wersji oszczędnościowej wziąć normalne pojemniczki+kupić bambusowe ściereczki i samemu sobie pociąć i obrębić+siateczka do prania+ olejki - ale oglądałam ten filmik reklamowy i tam w tym zestawie tak wszystko jest zmyślnie pomyślane - łącznie z tymi pojemnikami, które się otwierają tylko od dotknięcia dłonią. To pewnie wygodne przy przewijaniu. Zobaczę :-) Co do chust/nosidelek to chusta chyba ma tę przewagę, że można ją używać od początku. Ja sobie kupię taką z allegro - elastyk, pętelka za 50 złotych. To tak na pierwsze miesiące i na początek. Ktoś tu umieszczał taki fajny filmik z youtube z młodym tatą jak pokazuje jak wiązać chustę i jak wkładać dzidziusia.

kurczę tyle jest fajnych rzeczy dla maluchów :-) jakbym miała kasę to bym chyba oszalała od zakupów :-)

a wiesz co, widziałam na yt jak niektóre kobiety wykorzystują do chusteczek własnej roboty (tych samodzielnie ciętych i obrębianych) plastikowe pudełka po tych zwykłych jednorazowych chustkach ze sklepu. to niby też ciekawe rozwiązanie, ale wówczas otwór do wyciągania musiałby być odpowiednio duży, żeby się nie klinowały. w ogóle zauważyłam, że sporo ludzi zagranicą robi samodzielnie chusteczki (niektórzy nawet robią tanie jednorazowe z kuchennych ręczników papierowych). jak wpiszesz na yt 'homemade baby wipes' albo 'diy baby wipes' to wyskoczy wiele interesujących filmów. :) widziałam też na stronie pieluszkarni, że poza cheeky wipes sprzedają jeszcze chusteczki imse vimse (ale same, bez żadnych pudełek, worków i olejków) z tym że są trochę większe od cheeky, ale jest ich o połowę mniej w opakowaniu (cenowo porównywalne w przeliczeniu za sztukę). a tak w temacie chusteczek to będąc dziś rano w swoim pobliskim carrefourze express poczyniłam pierwsze nieplanowane i totalnie impulsywne zakupy. jednorazowych tym razem (i zdradziłam swoje lidlowe toujoursy) :P tak żeby były w razie czego na czarną godzinę i do szpitala. 4-pak śmiesznie tanich chusteczek carrefour discount (czytałam w necie pozytywną recenzję i w sumie planowałam je wypróbować) i 1 paczkę chusteczek linteo, których nie znam. wzięłam też wkładki laktacyjne helen harper (nie znam, ale wypróbuję). no i to na razie tyle z zakupów. a jak u ciebie? :)

tak, mnie też się wydaje, że te chusteczki muszą się namaczać w wodzie z olejkiem odkażającym, bo przecież są też na nich kupki, a na pieluszkach kupek nie ma, bo zbiera je bibułka. zresztą namoczone i odkażone chusteczki będą się lepiej dopierały niż przyschnięte. te nosidełka babybjorna to są akurat od noworodka (grupa 0+), a do ergonomiczego tula dokupuje się wkładkę dla noworodka i też można je używać od 0+.

nom, masz rację :) tyle teraz wszędzie tych akcesoriów, że można zgłupieć. z bumbo to cały czas się waham, bo ono by było tylko na okres przejściowy nim dziecko zaczęłoby korzystać z normalnego krzesełka. tzn używalibyśmy dokąd by się mieściło, a potem i tak trzeba by było kupić jakieś większe krzesełko (nasze kolejne typy to antilop albo leopard z ikei). tanie, praktyczne i urocze. :)

z rzeczy dotychczas sprawdzonych to mogę polecić bio-kwas foliowy z witaminyami i minerałami marki pharma nord. brałam przez 1 trymestr i jestem naprawdę zadowolona. maja tez inne bardzo dobre suplementy np bio-magnez, który stosowałam często przed ciążą. ten koncern wydaje mi sie jednym z najlepszych na rynku bo nie dodaja do tabletek zbednych dodatkow i wypelniaczy typu talk, zelatyna itd, tylko jak najwiecej czystego pierwiastka na gram tabletki. polecam też olejek weledy na rozstępy dla kobiet w ciąży. super jest! ale niestety dość kosztowny i jak zużyłam fiolkę to przerzuciłam się na tańsze olejki roślinne alterra z rossmanna i też jestem zadowolona. :) myślałam dziś nad kosmetykami dla dziecka i chyba jednak wezmę najprostsze: naturalne marokańskie (syryjskie?) mydło aleppo i olejek nagietkowy weleda, albo jakiejś tańszej firmy (ecopi lub innej polskiej).

zachorowałam też na polskie dwustronne kocyki la millou i dzianinowe kocyki peek a boo (też polskie). boskie są! :) trochę drogie, ale naprawdę śliczne. jak ktoś z rodziny będzie się pytał co kupić dziecku na bociankowe to bez zażenowania poproszę o sztukę. :P myślałam też kilka dni temu o niani elektronicznej i w sumie stwierdziłam, że to zbędny bajer, który tak na dobrą sprawę nie jest mi do niczego potrzebny. a jakbym była zmuszona kupić (choć w sumie nie bardzo wiem po co, bo nie mam 4 pięter) to wzięłabym najtańszą z ikei patrull i tyle, nawet jeśli ma tylko 2 kanały i miałabym od czasu do czasu wsłuchiwać się w niecenzurowaną nawijkę kierowców i tirowców nadających przez cb radio. :D co tam.

odkryłam też kolejną polską markę pieluszek - pupeko. któraś z was pisała wcześniej, ze chciałby spróbować składanych z otulaczami, a pupeko ma właśnie bardzo fajne i ładne otulacze z tych rosnących, ale zapinane w pasie na rzep a nie napki. niektóre kieszonki i formowanki tez maja śliczne. mają też wielorazowe wkładki laktacyjne w woreczkach, ale to raczej dobre dla pań, które planują większą liczbę dzieci w najbliższym czasie. samemu chyba zresztą też da się je wykonać. a z allegro oglądałam jeszcze ostatnio pieluszki pul minkee i też wydają się niezłe.

A mozesz podesłać linka do tych kocyków? Ktoś pisał o tych wielorazowych wkładkach laktacyjnych, ze jednorazowe lepsze. No właśnie może faktycznie lepiej samemu zrobić te chusteczki - tylko zastanawiam się z czego... z jakiego materiału... Co do kosmetyków to chyba najprostsze najlepsze :-). Parę mam bardzo odradzało johnsons& johnson - że podobno bardzo uczulają, łącznie z chusteczkami. Ja zacznę od jakichś bambino no i zobaczę co poradzą na szkole rodzenia. Do brzuszka stosuję też bambino ale ja już mam swoje lata więc nawet jak mi rozstępy wyskoczą to pal licho ;-) i tak mam całe piersi w rozstępach bo tym jak za szybko dojrzewałam... te siedzisko to tak jak z tym tummy tub - tylko do 12 roku - też się waham :-) choć te wiaderko mnie mocno kusi bo miejsca w łazience na wanienkę nie mam :-). myślałam też nad taką składaną wanienką, co to można złożyć i postawić przy ścianie.

też wczoraj te pupeko oglądałam :-) ale niestety mimo szczerych chęci popierania polskich producentów różnica między 30 złotymi (na allegro za te pull minkie) i 90 za te na stronach polskich jest zbyt duża.

jasne: http://www.peekaboo.com.pl/pl/sklep.html?page=shop.browse&category_id=4 http://www.lamillou.com/shop te ostatnie z sowami i pacyfkami są czadowe! :D a, wiem o jaką wanienkę ci chodzi. pewnie flexibath? fajna, ale trochę droga. jest jeszcze coś takiego jak puj tub. to taka nakładka na zlew/umywalkę, która rozkłada się na płasko i wiesza na haku od ręczników, ale niestety nie starcza na zbyt długo. no chyba, że ktoś planuje potem od razu przesadzić dziecko do dużej wanny albo pod prysznic. wiesz tak w gruncie rzeczy to nawet i zwykła miska gospodarcza się nada do wykąpania noworodka, a potem można ją wykorzystać do porządków domowych lub składowania prania. albo odpowiednio duża oczyszczona umywalka lub zlew (to ostatnie rozwiązanie jest bardzo popularne w usa).

z tych tańszych pieluch z allegro to poza pul minkee i zachwalanymi tutaj lulajbaby sprawdź jeszcze baby land. podobno też dobre. chusteczki to chyba można zrobić z tkaniny przypominającej niezbyt puszysty ręcznik. tzn taki z krótkimi nićmi, a nie długimi. albo z mikrofibry takiej jak we wkładach pieluch wielorazowych. chodzi o to żeby wystające nitki zbierały kupki, a nie rozmazywały, więc nie powinny być gładkie, tylko z fakturą. i chyba trzeba je poobrębiać na maszynie. inaczej będą się pruły w praniu.

chociaż jak planujesz więcej niż 1 dziecko, to może warto wydać raz na takie profesjonalne (nawet bez tych olejków i pudełek), bo one i tak ci się zwrócą biorąc pod uwagę 2-3 dzieci. tak jak pieluchy. ogromna oszczędność. ostatnio planowałam też zakup czegoś takiego jak miska top&tail do mycia niemowlęcia na przewijaku (osobno część na buzię i głowę, osobno na pupę i resztę ciała i miejsce na mydło), ale teraz jak zaczęłam rozważać te chustki wielorazowe to myślę, że chyba nie będzie w takim razie potrzebna, bo takimi chustkami można chyba umyć całe dziecko. kupujesz może sól morską do nosa dzicka, czy zwykłą sól fizjologiczną? ja właśnie nie wiem czy warto płacić za morską, skoro fizjologiczna jest tańsza a ma takie samo działanie przy oczyszczaniu nosa?

namierzyłam jeszcze jedną polską markę pieluszek - maylily. niestety droga, ale ponoć świetna jakość. (to tak na przyszłość do ewentualnego wypróbowania sztuki lub dwóch)

Gość Red Rover
Aleppo jest syryjskie. I zgadza się, rzeczywiście bardzo dobre i bezpieczne dla dzieci. Posiada tylko 3 podstawowe naturalne składniki i nic więcej. A tak w ogóle to ciekawy wątek się wywiązał. Keep it up! :)

Gość Red Rover
Tzn. 3 poza wodą. Z wodą 4.

o, faktycznie cudowne te kocyki :-) Mój faworyt to dinozaury ;-) za to nie ogarniam tej miseczki do mycia - po co te przegródki??? ale wygląda fajnie :-) jeśli chodzi o sól do noska to niestety jeszcze nie zgłębiałam tematu. czekam na szkołę poza tym mam termin w sierpniu więc mam jeszcze trochę czasu. tak, myślałam o tej wanience flexibath - fakt, że droga za to do 4 lat się nadaje. No ale zobaczymy :-).

właśnie natknęłam się na podgrzewacz do chusteczek jednorazowych :-))) czego to ludzie nie wymyślą :-)

ano właśnie nie wiedziałam, czy to syryjskie czy marokańskie. :)

te przegródki są na 2 porcje wody, żeby nie myć buzi w tej samej wodzie w której się myje pupę. ta miska jest ogólnie po to, żeby umyć dziecko myjką albo płatkiem kosmetycznym na przewijaku, bez wkładania go całego do wody (bo nie trzeba kąpać dzieci codziennie, a wystarczy umyć tu i tam). przydaje się też przy przewijaniu jeśli ktoś nie stosuje chusteczek tylko myje pupę wacikiem itd. w 1 przegródce masz wodę do buzi, szyi, głowy i okolic, w 2 wodę do rąk, paszek, pupy, nóżek, a po środku spocznik na mydło lub myję lub płatki kosmetyczne. proste. :) mam nadzieję. z tych miseczek upatrzyłam dwie, które bym ewentualnie wzięła: bebe-jou albo mothercare. ten podgrzewacz to jeden z wielu bajerów, które cię jeszcze nie raz zaskoczą :P

ja za to natknęłam się dzisiaj na drewniane krzesełka rosnące razem z dzieckiem. takie, których się używa od 6 miesiąca, przez całe przedszkole, podstawówkę, aż po dorosłość :D do tego piękne i trwałe, ale niestety pioruńsko drogie. na stokke absolutnie nie wydam, ale na jakieś tańsze to w sumie z chęcią. :) niby nastawiłam się już na ikeę, ale jak sobie dziś pooglądałam takie tańsze rosnące drewniaki (hauck alpha, i'coo pharo, różne geuthery, reer, babydan) to zaczęłam się zastanawiać, czyby nie zainwestować w takie rozwiązanie. wpadły mi też w oko butelki mam baby (pewnie kojarzysz) i śliczne pokrowce (poszycia?) do bumbo :) z pętelkami na przywieszki z zabawkami http://100sklepow.pl/storage/tanisie/productgallery/opt_1315515629100171431286350372.jpg http://100sklepow.pl/storage/tanisie/productgallery/opt_13155156917830859601268240855.jpg http://100sklepow.pl/storage/tanisie/productgallery/opt_1315516096285047251917605308.jpg ale to nie jest najpotrzebniejszy wydatek. raczej gadżet, więc pewnie odpuszczę.

dowiedziałam się również, że można wypożyczać bumbo na okres 6 miesięcy za 99 zł, a potem odsyłać z powrotem. niby o połowę taniej, ale na to samo wychodzi kupno używanego i trzymanie go tyle ile się chce.

tummytub albo flexibath w sumie też można kupić używane za połowę ceny albo 70%. takie rzeczy raczej tak bardzo się nie niszczą i na pewno na rynku dałoby się znaleźć sporo w bardzo dobrym stanie jakby dobrze poszukać.

no właśnie zajrzałam na allegro i są dwa bumbo do licytacji :-) ciekawe jaką mają cenę minimalną. Chyba faktycznie nie opłaca się wypożyczyć. Już lepiej kupić a potem sprzedać. Widziałam taką fajną wkładkę do tej flexi wanienki - jakby łyżka, dzięki temu można kąpać od niemowlaczka. Ale cena niestety wysoka - dobry pomysł z tym polowaniem na allegro :-) Te rosnące krzesełko Hauck muszę pokazać mężowi - może mi takie zrobi :-) Wygląda na proste.