Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość miskamiska20

Dieta bogatoresytkowa

Polecane posty

Gość miskamiska20

Hej :) Byliście może na diecie bogatoresztkowej? Lekarz mi ja zalecił, bo mam poroblemy z trawieniem i mimo stosowania różnych diet w tym nawet 500kcal nie mogłam schudnąć. Czy na tej diecie się chudnie? Nie mogę znaleźc nigdzie info na ten temat. Chociaż nie zalezy mi na chudnięciu, ta dieta jest dla prawidłowego funkcjonowania. Polecam ją wszystkim ktorzy mają problemy z jelitami np, zespół jedlita drażliwego. Ja ja stosuje 3 dni i muszę powiedzieć że efekty są juz rewelacyjnem jeżeli chodzi o przemianą materii. Jeżeli ktos jest zainteresowany chętnie opowiem wam o tej diecie.

Gość qqqqqqqqa
co to za dieta?

Gość miskamiska20
Dieta polega na zwiększeniu ilości spożywanego blonnika, który poprawia trawienie. Normalna dzienna dawka wynosi ok 20-40g, natomiast stosując tą dietę jemy jego ok 50-70g dziennie. Pozwolę sobie na cytat, który wszystko dokładnie opisuje o co chodzi z tą dietą. Dieta bogatoresztkowa, to dieta zawierająca zwiększoną ilość nie trawionych w przewodzie pokarmowym człowieka polisacharydów roślinnych (błonnika, hemicelulozy, ligniny, pektyn, gum). W diecie zdrowego człowieka powinno znajdować się 30-40 gramów tych związków dziennie. Dieta bogatoresztkowa charakteryzuje się zwiększoną ilością tych substancji (50-70 gramów dziennie). Stosuje się ją w profilaktyce zespołu jelita drażliwego, powstawania uchyłków jelita grubego i raka jelita grubego, zapobieganiu rozwojowi miażdżycy, kamicy żółciowej, cukrzycy i otyłości powodowanej przez przejadanie się pokarmami wysokokalorycznymi, pozbawionymi składników resztkowych. Jedną z głównych przyczyn rozwoju metabolicznych chorób cywilizacyjnych jest żywienie się pokarmami wysoko oczyszczonymi. Natomiast polisacharydy roślinne dostarczne z pokarmem, stanowiąc masę wypełniającą w przewodzie pokarmowym, zwiększają ilość wody w treści jelitowej, wchłaniają kancerogeny powstające w jelicie grubym z rozkładu kwasów żółciowych i przyspieszają ich wydalanie. Błonnik zmniejsza stężenie cholesterolu, trójglicerydów i glukozy. Do produktów i potraw zalecanych w diecie bogatoresztkowej należą: mąka pszenna i żytnia niskiego przemiału, pieczywo czerstwe - razowe, żytnie, mieszane, z otrębami, chrupkie, kasze - gryczana, jaglana, jęczmienna, płatki owsiane, potrawy z kasz nie przecierane, mleko, jogurt, kefir o niskiej zawartości tłuszczu, twaróg i białe sery z chudego mleka, białka jaj, żółtka do 2 sztuk tygodniowo, chude mięsa, gotowane, duszone lub smażone bez tłuszczu, chuda szynka i polędwica, chudy drób, gotowany, duszony lub smażony bez tłuszczu, chude ryby - karmazyn, dorsz, sandacz, szczupak, leszcz, lin, świeże masło w ograniczonych ilościach, śmietana o niskiej zawartości tłuszczu w niewielkich ilościach, olej słonecznikowy, sojowy, arachidowy, oliwa z oliwek w ograniczonych ilościach, ziemniaki gotowane, warzywa i owoce bez ograniczeń, surówki, soki, warzywa gotowane lub duszone bez tłuszczu, cukier i słodycze w bardzo ograniczonych ilościach, dżemy niskosłodzone, przyprawy łagodne, ostre przyprawy w niewielkich ilościach, słaba herbata i kawa zbożowa, napary ziołowe, zupy na wywarach z jarzyn, zagęszczone mąką i mlekiem, zupy owocowe, jarzynowe, mleczne, z kaszami lub ziemniakami, sosy na wywarach z jarzyn, na odtłuszczonych wywarach z mięsa i drobiu, zagęszczone mąką. W diecie bogatoresztkowej zabronione są produkty i potrawy: mąka kukurydziana, ziemniaczana i pszenna wysokiego przemiału, pieczywo z białej maki, pieczywo cukiernicze, ryż, kasza manna, kukurydziana, tłuste mleko, napoje mleczne i sery tłuste, masło solone lub świeże w większych ilościach, tłusta śmietana, tłuszcze zwierzęce, masło kokosowe, tłuste mięsa i wędliny, wyroby wędliniarskie, pasztety, dziczyzna, podroby, gęsi, kaczki, dzikie ptactwo, tłuste ryby, ziemniaki odsmażane, frytki, placki ziemniaczane, kakao, czekolada, kawa, mocna herbata, napoje alkoholowe, zupy na tłustych wywarach z kości lub mięsa, wszystkie potrawy z mięsa, drobiu i ryb smażone, duszone lub pieczone na tłuszczu, bigos, golonka, paszteciki, naleśniki, pyzy, ciasta francuskie, makarony i kluski z białej mąki, słodycze zawierające alkohol, tłuszcze, dżemy i konfitury wysokosłodzone, czekolada i wyroby czekoladowe, torty, ciasta, kremy, lody, bita śmietana. Miałam problemy z wypróżnianiem, ale odkąd zaczełam ją stosować, nie mam problemów. Ta dieta pozwala mi normalnie funkcjonować.

Gość elwreria
ciekwe , poczytam sobie zaraz

Gość qqqqqqqqa
jak dla mnie odpada. ale dziękuje za opis

WItam:) dieta bogatoresztkowa, jest przeznaczona dla osób mających problemy z zaparciami. Jest w niej dużo warzyw, owoców i produktów bogatych w błonnik, a więc nieprzetworzonych produktów zbożowych, mąk z pełnego przemiału. Powoduje to, że dieta ta może przyczyniać się do utraty nadliczbowych kilogramów. Jednak nie jest to dieta dla osób z zespołem jelita drażliwego!! U osób cierpiących na ten syndrom moze tylko zaostrzyć objawy podrażniając jelito i zwiększając jego ruchy perystaltyczne wywołać biegunki. W razie dodatkowych pytań o tą i inne diety, chętnie odpowiem na nie mailowo: monikach@diety.poznan.pl