Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

maja823

Moja córka mało sika!!!

Polecane posty

Już wczoraj zauważyłam że te pieluchy coś suche. A dziś wracam z pracy o 15.30, mała śpi. Przed snem miała zmienioną pieluchę.Budzi się coś po 17tej. Daję jej jeść i pić. Wcześnie sprawdziłam "ręką" pieluchę, była raczej sucha więc nie zmieniałam. Zmieniłam koło19tej. I wcale nie była pełna. Wcześniej zawsze napompowane były już po 2 godzinach. Po zmianie pieluchy oczywiście piła, było tego z 200ml. O 21ej kładę ją spać i zmieniam pieluchę a tam sucho!!! Ani kropli moczu!!! Boję się. Córka nie jest chora, normalnie je. Ma 20 miesięcy.

Gość Niech lekarz
oceni co może być powodem. Może nerki, pęcherz ? Ile ona pije w ciągu dnia??? I czy to co pije co soki owocowe czy bardziej woda lub woda z sokiem???

Gość Niech lekarz
Napewno nie jest to normalne bo jeżeli pije tyle ile trzeba to powinna często siusiać. Moja ma 13 miesięcy i wypija pk 1,5 litra na dzień i pielucha po 3 godzinach to już bomba moczowa . Radziłabym zrezygnować z soków owocowych albo rozcieńczać je pół na pół z wodą bo jednak one odwadniają, nie podawać herbaty czarnej .

Dzieci z czasem mniej i rzadziej siusiają. Dorośli przecież nie sikają co pół godziny :P Na razie bym nie panikowała, bo rano może wstać przemoczona bo wtedy nadrobi normę.

Gość helenkaaaharperowna
nie chce straszyc ale u nas tak bylo . synek pomimo tego ze pil normalnie ni stad ni zowad bezmala przestal sikac..okazalo sie ze jest odwodniony...dlaczego nie wiem do dzis...moze warto to sprawdzic jesli jej nie przejdzie

Mała pije herbatkę BV i czasem rozcięczone bobofruty. Nie liczyłam nigdy ile pije w ciągu dnia. Coś koło litra nie więcej. Rano fakt pielucha jest nabita aż pęka. Ale do te pory było ok. Jakoś tak wczoraj się zaczęło.

Gość helenkaaaharperowna
idz do lekarza.a w domu obserwuj ja czy Ci sie nie "przelewa" przez rece, czy nie jest za spokojna,blada,nia ma apetytu...mam nadzieje ze sie myle :) w kazdym badz razie duzo zdrowka dla malej ksiezniczki

Mała zachowuje się zupełnie normalnie. Jak zwykle jak coś się dzieje to jest weekend!! Przychodnie pozamykane.

popatrz czy nie ma bialego nalotu na jezyku, czy skora nie jest wysuszona (jak delikatnie uszczypniesz to powinna się odksztalcić spowrotem, jak dziecko ejst odwodnione to zostaje taka jakby wiotka skóra naciagnięta no i sucha). Sprawdx zachowanie dziecka czy nie jest ospałe, apatyczne, ma spierzchniete wysuszone usta i patrz na mocz. Jeśli jest intensywnie żolty albo wręcz brązowy i ma silny zapach to dziecko jest odwodnione. Maluch powinien wypijać okolo 1,5 litra dziennie wliczajac w to jogurty i zupę, mleko, soki i wszelkie inne płyny. Jesli się stresujesz kup w aptece orsalit i podaj dziecku np do herbatki to zapobiegnie odwodnieniu. Zapytaj lekarza o radę. Moim zdaniem mogla po prostu wstrzymac mocz. Zobaczysz po nocy czy pielucha będzie mokra. Moze zrobilo sie cieplej powietrze jest bardziej suche i ma większe zapotrzebowanie i organizm przyswaja wiecej wody? Zobaczysz jutro rano jak bedzie. Daj jej w nocy coś do wypicia.

Gość helenkaaaharperowna
ale gdyby nie daj Boze cos sie dzialo to zawsze jakas przychodnia ma dyzur :) miejmy nadzieje, ze jest wszytsko ok :)

Gość sprawdzić można tak:
uszczypnij ją, delikatnie oczywiście, w jakąś grubszą fałdkę, najlepiej na udzie, tzn. chwyć tę fałdkę w palce jeśli skóra natychmiast wróci do naturalnego położenia, to wszystko o.k., a jeśli zostanie taka "zmięta", to dziecko jest odwodnione

Gość do kolorowa zebra
Moje dziecko natomiast strasznie malo pije :( wczoraj było rano tylko 150 ml mleka ,potem pół szklanki herbatki ,troszke zupki banan i tyle :O idą zeby trójki ale pomimo to dziecko sie wscieka jak podchodze z butelką z mlekiem ,kaszkę z łyzki tez gardzi... nie mam jak wmusic płynów :((

a próbowałaś przez słomkę? Albo taki bidon ze słomką? Moja się bardzo szybko nauczyła z tego pić i strasznie jej się to podobało. Wielka frajda.

To jeśli lubi banana, to rozgnieć go na papkę, a do papki dolej wody. Albo na łyżeczkę daj trochę banana i nakap nieco wody. Moja córka nie chciała pić z butelki niczego oprócz mleka, żadnych soków, wody, herbat... Więc kupowałam słoiczek z jakimś owocem czy nawet z zupką jarzynową i lałam do środka wody ile wlazło.

wiosenna mamo - w jakim wieku Twoje dziecko załapało, o co chodzi ze słomką?

Nie wiem ile dziecko ma ale polecam po 1 na ząbkowanie maści łagodzące na dziąsła, po 2 jak już bardzo boli to nurofen forte. po 3 siatki do podawania owoców http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=2169851356&ars_source=ars&ars_socket_id=9&ars_rule_id=49 Jak dasz do tego twarde jabłko to po 1 pomasuje sobie dziąsła, po 2 wypije sok z tego jabłka. I te slomki w bidonach też są fajne bo sa silikonowe i można je gryźć masując dziąsła.

Gość do kolorowa zebra
wiesz moje dziecko jeszcze nie kuma o co chodzi ze słomką ma 11 miesiecy,od kilku dni coraz lepiej pije ze szklanki,i czesto podaję aby choc pare łyków wypiło,zresztą chętnie pije w ten sposób niz z butelki,ale pomimo to jak nei chce pic to reką szmyra na bok szklanką,żeby zabraj ja z oczu :( i nie ma znaczenia czy to sok,czy herbata.. :( jutro sprawdze ten test ze skóra dziecka czy wraca po uszczypnięciu i będe pieluchy obserwowac czy sa pełne.Inna sprawa jest to ze dziecko zaczeło miec problemy z zapraciami moze wina mleka ze zmienione... a moze za malo płynów i to jest pwoodem :( ??

Tesk skórny pokazuje jak dziecko jest już bardzo odwodnione, na początku odwodnienie można poznać po języku bo produkuje się mało śliny i buzia jest po prostu sucha. Jeśli sika tylko mało to nie jest żle, jeśli wcale nie sikała cały dzień trzeba koniecznie jechać do lekarza

Jakoś w 8 miesiacu się nauczyła. Kupilam soczek z rurką i jej podałam (naciskalam kartonik i wtedy leciało przez rurkę) bardzo się z tego cieszyła. Potem jej kupilam bidon. Nabierala wody do ust i wypluwala na siebie. Przez kilka dni tak się swietnie bawila ta rurką, a teraz ma już w jednym paluszku picie przez slomkę i do śniadania popija herbatkę z bidonu bo nie musi go przechylać jak butelki i w krzeselku do karmienia dużo sprawniej jej się pije.

dziewczyny, dzięki za zainteresowanie problemem. Patrzyłam właśnie pieluchę. Chyba jest już jakiś mały sik :) Oby do rana było więcej.

Gość do kolorowa zebra
ja tez dziekuję za odp.pod innym nickiem papa :)