Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rvgbrevtertert

Czy czujecie po portfelach ze od 2011 roku Polska jest wsrod najbogatszych panst

Polecane posty

Gość marry meeee
tak konsumpcja czyli ci biedni ludzie którzy wydają coraz więcej. to oni spowodowali że w 2008-2009 roku nie było kryzysu bo tyle wydawali a nie żadne duże konglomeraty w których siedzą piswoskie nieroby :D:D

znaczy 90, źle mi się cyferka kliknęła. ty jesteś "fachowiec" jak joanna mucha od sportu. jakim trzeba być kretynem nie mającym o niczym pojęcia żeby wymyślić że 90 proc PKB powstaje w sektorze MSP :D to się przecież w głowie nie mieści :D

a nawet żeby uwierzyć w coś takiego jak ktoś gdzieś taką bzdurę napisze.

Gość prawda taka ze pisiory
najlepiej czuja sie w rozliczaniu innych, sami nie wnosza nic nowego. Nie maja pomyslow na rozwiazanie zadnego problemu, krytykowac jak wiadomo kazdy potrafi. Na dodatek ta sosna czy topola w smolensku-kogo to kurwa obchodzi?? PO z drugiej strony to tez kupa gnoju, z nich nic nie ma tylko ciagle sie slyszy jak to tusk kariere w parlamencie ue robi, nie ulatwiaja pracy przedsiebiorcom, wrecz ja komplikuja, to ze jest takie pkb jakie jest to zasluga gwizdzacych juz na to wszystko ludzi, pracuja dla siebie a efektem ubocznym jest pkb ktorym po moze sie pochwalic. Nieroby o ladnych ryjach lansujace sie jak w pudelku-mam na mysli tego kiepa od transportu i ta nowa od sportu ktora notabene wcale taka ladna nie jest. zostaje pawlakowy powrozek z chlopami umazanymi w gnoju i sldowskie opasle nieroby z tlusta gnida kaliszem na czele ktorego osobiscie wyjebalbym na ryj z 10 pietra. Nie ma na kogo glosowac, od paru lat nie glosuje bo szkoda mi czasu zeby moim kosztem jakies zero usadzilo dupe na stolku na pare lat, radze robic to samo.

Gość wieczni malkontenci
a ci co wyjechali za granice, poznali kawalek swiata i tylko utwierdzaja sie w przekonaniu, ze mozna zyc lepiej niz w polsce i to jest NORMALNE zycie. - oni porównują pensję do polskiej i to co za nią można kupić. jak porównająswój status w danym kraju do średniego to nadal zobaczą że żyją na marginesie i klepią biedę mimo iż stać ich na jedzenie a państwo da mieszkanie. zazwyczaj żyją w dzielnicach dla pakistańców a ich dzieci chodzą do najgorszych szkół więc ja bym im nie zazdrościł i nie cieszył się jak mają super. w GB człowiek o średnich dochodach idzie do tesco i na każdej półce nie szuka najtańszego ryżu bo może wydać 4 razy więcej niż w PL. w PL średnio zarabiajacy człowiek patrzy na ceny ale jeden i drugi to średnia i jeden i drugi w porównaniu do innych jest w tej samej ciemnej dupie. po prostu GB jest bogatsze od PL i wydaje im się że mają super. jak przyjdzie posłać dziecko na studia które kosztują 50 tysięcy funtów to zobaczą że wcale nie jest tak różowo i nie są tak bogaci. to nie temat o tym który kraj bogatszy tylko o wartości pkb. nikt nie kwestionuje tego że pozostałe 19 państw świata ma lepsze warunki do pracy najemnej. ja nie rozumiem dlaczego ktoś kwestionuje to że pkb rośnie. ja tam wcale nie zazdroszczę imigrantom. wiadomo że jak się nie ma co jeść to się wyjedzie ale pracując w PL tak samo cięzko i długo jak na emigracji można żyć na wyższym poziomie w odniesieniu do polaków niż za granicą w odniesieniu do ludzi tam mieszkajacych. to moja opinia. czyli w PL więcej ludzi zarabia podobnie a tam ciężko wybić się ponad margines najgorzej uposażonych żyjących z benefitów. a frustracja bierze sie stad, ze ktos zapierdziela po 12 godzin dziennie za 1000 zl i nie ma na rachunki a inny sie opierdziela bo ma znajoomosci, albo jeszcze inny spie**oli swoja robote i dostanie pol miliona premii. - dostań i ty najłatwiej oceniać kogoś. on dostał premię za to że nie mogli mu dać wyższej pensji powiedział to jasno i kapler i drzewiecki. ja nikogo nie bronię ale kapler podobno zarabiał dwa razy więcej w prywatnej firmie i gdyby nie premia ie przyszedłby do stadionu. to że nidouczeni urzędnicy podpisali z nim taką umowę która gwarantowała kasę niezależnie od efektów to nie jego wina. ja bym go zatrudnił na ministra finansów bo widać że gośc sprytny i nie dał się wykiwać. w polsce promuje się miernotę i nie ma się co dziwić że każdy średniej klasy menadzer na tym korzysta. ustawy kominowe i inne brednie to rodzi takie patologie jak ta premia. to że ktoś zarabai dużo nie znaczy że ma znajomości może jest sprytny albo potrafi coś unikatowego. najlepiej o swoje niepowodzenia obarczać innych. szczęście też jest potrzebne może go nie masz i tyle. ja bym na twoim miejscu nie liczył że jak będzie premierem kaczor to nagle ci się polepszy no chyba że zarabiasz minimalną a on obieca jej podniesienie. tylko im wyższa minimalna tym większy odsetek ludzi ją zarabia. pieniądze nie biorą się znikąd. lepiej się skup nad zmianą pracy albo nauką czegoś potrzebnego niż narzekaniem, chyba że ci płacą za narzekanie. możesz też zaobserwować co robią ci oszusci i złodzieje których stać na te rzeczy w sklepach i robić to samo. to że jakiś rząd komuś zabierze np. kaplerowi albo pojawi się polski łukaszenka i kogoś ukarze nie poprawi twojej niedoli a samopoczucie tylko na chwilę. zresztą to domena komunizmu że wszyscy byli tak samo biedni więc dziwi mnie dlaczego ludzie mający komunistyczne poglądy popierają kaczora.

w polsce promuje się właśnie cwaniactwo i kombinatorstwo. promuje się takie miernoty jak ty, które o niczym nie mają pojęcia ale z zaangażowaniem będą bronić "jedynie słusznej linii". no i niezrażone swoimi poprzednimi kompromitacjami (msp i 90 proc pkb, no szczyt żenady) będą uprawiać dalej propagandę sukcesu przekonując wszystkich wokół że decydującymi czynnikami jest u nas fachowość a nie kumoterstwo. jak kto głupi to może uwierzy.

Gość wieczni malkontenci
"65% MISP generuje 90% PKB a nie żadne KGHMy." - nie ekscytuj się tak tam miało być przychodów z podatków pomyliłem się zwyczajnie reszta zdania wskazuje że pisałem o podatkach nie produkcji ogółem. gówno z tego że coś produkuje jak sprzedajemy to bez zysku albo w przypadku zagranicznych korporacji bez podatku. w reszcie pkb jest wstawione prawidłowo ty podajesz dane i link do archiwalnych danych z lat 2007 czy 2008 z tego co widzę. nie wiem czy odnosisz się do zdania że małe i średni spowodowały napędzenie konsumpcji i wzrost w latach 208-2009 czy że udział maluch i średnich jest teraz na tym samym poziomie. tak to małe i śrendie spowodowały dodatni pkb w tych latach i bez problemu znajdziesz info że tak było. jak wejdziesz w obecne dane gusu to zobaczysz ze małe i średnie mają większy odsetek udziału w PKB niż podajesz. tu też ważna jest metodologia bo w jednych danych duży jest klasyfikowany jako duży w zależności od przychodów a w innym od liczby zatrudnionych. dochód panstwa a to z dochodu twój prezes będzie spełniał obietnice a nie z pkb generują prawie wyłącznie male i średnie firmy dlatego to im się powinno pomagać. trzeba pamiętać że cit płacą też mali i średni bo zaraz się przyczepisz i wkleisz dane ile kasy jest z citu a ile z inncyh podatków.

a już najzabawniejsze są teksty o tych "niedouczonych urzędnikach" którzy tak "przypadkiem" przez "niedouczenie" i jednym rozdają miliony (jak pan kapler czy kulczyk) a innych gnoją (jak pan kluska).

"nie ekscytuj się tak tam miało być przychodów z podatków" ciebie chyba popierdoliło. jakie znowu 90 proc przychodów z podatków jest z MSP skoro sama akcyza to ponad 20 proc a pit ponad 15? weź debilu przestań już te bzdury wypisywać, pojebany jesteś jakiś?

Gość wieczni malkontenci
już wiem skąd wziąłeś te dane wpisałeś w googlu małe i średnie oraz pkb i przekleiłeś te fragmentny bo akurat to wyskakuje :D nie chce mi się czytać całego tego pdfu tak samo jak i tobie nie chciało bo chyba wiem skąd wynika różnica za wyjątkiem MISM oraz dużych udział w pkb mają np. inwestycje czy dotacje z eu oraz wiele innych rzeczy. ogolnie produkcja to chyba coś ok 60% pkb a małe i średnie to ok 50% pkb czyli stosunek małych i średnich do produkcji ogółem jest ponad 80% reszta pkb to inne rzeczy. przeczytaj całośc danych gusu w dodatku aktualnych zamiast przeklejać coś w myśl zasady wyskoczyło pasuje to wklejam. dla mniej wytrwałych na onecie było streszczenie danych gusu można znależć co ma decydujący wpływ na pkb czy duże firmy czy małe i średnie. no ale wiadomo onet i tvn kłamią :D na budżecie jeszcze lepiej to widać że głowne dochody z podatków(pomijąc oczywiście akcyzę) są z sektora MISP.

"już wiem skąd wziąłeś te dane wpisałeś w googlu małe i średnie oraz pkb i przekleiłeś te fragmentny bo akurat to wyskakuje" no właśnie tyle wystarczyło żeby ci pokazać jak piramidalne brednie wypisujesz, razem z podaniem źródła. ale ty jesteś takim idiotą że nawet tego nie wiedziałeś i bredzisz dalej jak mucha o III lidze hokeja.

Gość offerma ty oprocz
jeczenia przez cale zycie cos jeszcze robisz? nie wiem kupe, zarcie psu?? to ze tobie mendo z pabianic nie jest dobrze nie znaczy ze inni tez klepia biede. Kto cie tak zerznal w zyciu w dupsko ze takim kwasnym kalem naokolo srasz? Ja mam dobrze, cala moja rodzina ma dobrze, rodzice tez mieli dobrze a z polityka tyle mamy wspolnego co ty z cipa 16 latki, tyle co ze slyszenia. Po prostu od ilus tam lat prowadzimy wlasne firmy, zatrudniamy pare osob i z gory mowie, nie nikogo nie wyzyskujemy ci ludzie zarabiaja po 4-5 tys na reke wiec zle nie maja. Dlaczego sadzisz ze wszyscy co maja kase to przekretasy ktore kradly asfalt na autostradzie a1?

Gość wieczni malkontenci
ciebie chyba popie**oliło. jakie znowu 90 proc przychodów z podatków jest z MSP skoro sama akcyza to ponad 20 proc a pit ponad 15? weź debilu przestań już te bzdury wypisywać, poj**any jesteś jakiś? - przedsiębiorcy też płacą podatek pit zwłaszcza mali. akcyza i vat to podatki pośrednie i w nich też udział mają firmy mimo iż z zasady nie powinny. transakcje firma firma nie są zwolnione z vatu a być powinny tym samym firma od zysku odprowadza vat mimo iż to podatek który powinien płacić odbiorca końcowy któym jest konsument. znaczna część z akcyzy na paliwo to firmy zwłaszcza transportowe. poza tym powtarzam to podatki pośrednie a nie podatek od zysków. pisąłem to że generują 90% w kontekscie tego że duże nie mają dochodów albo są zwolnione z podatków. ludzie pracujący najemnie generują mniej niż 10% dochodu z podatków do budżetu bo jest to tylko część dochodu z pitu. duże firmy płaca niewielkie podatki reszta to mali i średni plus podatki pośrednie.

jakoś "mój prezes" potrafił zarządzać państwem w odróżnieniu od "twojego" i nie musiał jak pozostali walić co chwilę ściemy w telewizji dlaczegóż to "nie chce ale musi" nam podnosić kolejne podatki tylko te podatki obniżał. a "twojemu" z 3x15 jakoś dziwnie "zrobiło się" 23. ale to cię nie martwi. jak naród taki głupi że się daje propagandzie urobić to niech płaci i 23. niech zapierdala do 100 lat skoro wybiera sobie złodziei i malwersantów. bo to prawda, pieniądze się z powietrza nie biorą, w tym jednym przyznaję ci rację i skoro "uprzywilejowani" kradną na prawo i lewo to ktoś za to zapłacić musi.

Gość offerma ty oprocz
wogole co ty tak ciagle pierdolisz o tej autostradzie?? Jakby to wogole mialo dla ciebie jakies znaczenie.Na wozku bedziesz po niej jezdzic czy co? wyscigi czy jakas mala rodzinna paraolimpiada

ojej ojej. w tym internecie to sami "ludzie sukcesu którzy własną ciężką pracą wszystkiego się dorobili". jakie to zabawne :D

i jeszcze wszystkim wokół sypią garściami grube tysiące :D skąd sie wobec tego biorą ci pracujący za najniższą krajową to ja nie wiem :D

Gość wieczni malkontenci
no właśnie tyle wystarczyło żeby ci pokazać jak piramidalne brednie wypisujesz, - nic mi nie pokazałeś poza tym że wkeljasz co ci wyskoczy nie mając nadal pojecia o tym o czym dyskutujesz. już ci podałem dlaczego ci wyskoczyło co wyskoczyło. wklejasz w kontekscie produkcji dane dotyczące PKB w którym za wyjątkiem produkcji są inne rzeczy. dyskusja na temat KGHMow i MISP a ty wklejasz dane ze male to 50% PKB więc reszta to w domysłe KGHMy więc ci wyjaśniam że nie żadne KGHMY bo one mają między 10 a 20% udziału w produkcji przemysłowej czyli jakieś 5-10% udziału w pkb. MISP mają ok 80-90% udziału w produkcji czyli jakieś 60% w PKB. część pkb jest stała bo wiadomo że podatki są wydawane i tworzą pkb w podatkach też głownie MISP dominują. stąd kto ma największy wpływ na PKB MISP czy KGHMy :D ? mam nadzieję że teraz nawet ty mas zjasność.

gówno mi udowodniłeś. publikujesz tu jakieś swoje wypierdki z których co jeden to większy nonsens. teraz będziesz mi tu bredził że msp odpowiadają za 90 procent produkcji w polsce? popierdoliło cię człowieku? weź się jebnij w ten swój przygłupi dekiel. msp to głównie handel i usługi. nie ma żadnej możliwości żeby odpowiadały za 80-90 proc produkcji. to wystarczy mieć jakiekolwiek pojęcie o gospodarce żeby wiedzieć że coś takiego to piramidalny nonsens.

Gość wieczni malkontenci
tusk to nie mój prezes tak jak i któs wyżej nie głosuję bo nie ma na kogo. darmozjadów rozdających kasę która mi siła w postaci podatków zabierają nie głosuję. jak zaczną rozdawać swoją albo przestaną sypać obietnicami to zacznę. na razie nie ma partii która chce zmusić zdrowych rencistów do pracy oraz 35 letnich emerytów wręcz przeciwnie licytują się obietnicach, że policyjncyh 40 ltaków oszczędzą albo kobieta z patologicznej rodziny która ma 15 dzieci biegających samopas, które utrzymuje mops pójdzie na emerytutę w wieku 20 kilku lat bo za każde dziecko 3 lata krócej w pracy :D żule leżace pod biedronką na pewno od razu załapią sens systemu i będą płodzić dzieci na potęgę. nie dośc ze dotacje na dzieci to żona otrzyma emeryturę i mozna chlać. tak samo jak było z becikowym normalnemu na gówno się przydalo a patologia była uradowana.

Gość wieczni malkontenci
msp to głównie handel i usługi. - to też produkt krajowy i tyle ode mnie na dobranoc. w tym twoim linku masz też pewnie wyraznie że małe i średnie coś ok. 50% a wszystkie niespełna 60% to sobie policz odsetek malych w stosunku do wszystkich. zakladam ze sie zwieksza bo w unii wynosi 60% a podales dane z poprzednich lat wiec tam moze byc ogolem mniej jak 60% a malych mniej jak 50% ale proporcje beda zachowane. małe często swiadcza usługi ale jakie to ma znaczenie to też generuje dochód i to większy niż ten który generuje kopalnia wydobywając węgiel. to czesto male eksportuja swoje towary a nie duze. gierek pokazal ze duze firmy przemyslowe nie generuja duzego dochodu ale to guru twojego prezesa.

Gość Jeden muł bredzi o 80-90
ogólnej produkcji jak się domyślam w ujęciu ekonomicznym przypadającej na MSP. Drugi muł podaje dane o produkcji przemysłowej sprzedanej wg definicji tej produkcji , której nie przeczytał "Zgodnie z Polską Klasyfikacją Działalności (PKD) w skład przemysłu wchodzą trzy sekcje: Sekcja C - Górnictwo, Sekcja D - Przetwórstwo przemysłowe1), Sekcja E - Wytwarzanie i zaopatrywanie w energię elektryczną, gaz, wodę. " Ogółem to jeden i drugi nie ma racji. PKD zostało dostosowane do unijnego . Produkcja w ujęciu statystycznym to ogół wytworzonych produktów , a w ekonomicznym to wytwarzanie dóbr i usług na zaspokojenie potrzeb konsumentów. W pierwszym udział produkcji ogółem stanowi 58% PKB , produkcji przemysłowej 11% przy czym produkcja sprzedana to 9%. Podaje się to jako PRZYROST w stosunku do poprzedniego okresu. Dane dotyczą roku 2011. Przy takim podziale mamy jeszcze produkcje budowlano - montażową ,rolniczą i kilka innych. Oczywistym jest więc że produkcja przemysłowa definiowana jako górnictwo i zaopatrywanie w energie elektryczną przypada głównie na duże przedsiębiorstwa. Oczywistym jest też że za wzrost produkcji w ujęciu ekonomicznym odpowiadają głównie małe i średnie przedsiębiorstwa. Jeden wie że coś dzwoni , jednak nie do końca gdzie. Drugi coś wyszuka nie czytając nawet objaśnienia do tabeli byle wkleić jakieś liczby . Nie wie nawet że to przyrost rok do roku , a nie udział procentowy :O Jedna wartość produkcji pokazuje jak kształtuje się PKB i kto wpływa na jego wzrost , a druga wartość DYNAMIKI produkcji przemysłowej pokazuje prognozy rozwoju GOSPODARKI. Być może pierwszy nie myli produkcji w ujęciu ekonomicznym z przemysłową lecz pisząc o udziale prawie 90% myli MSP z udziałem sektora prywatnego w produkcji przemysłu , gdyż ten udział kształtuje się również w granicach niespełna 90% na korzyść prywatnych przedsiębiorstw, jednak nie są to tylko MSP.

no koleżko, skoro dla ciebie "udział sektora msp w produkcji sprzedanej przemysłu" to "przyrost rok do roku , a nie udział procentowy" to czas by pomyśleć o silniejszych lekach. o ile oczywiście idiotyzm jest uleczalny.

Gość portfel jest gruby od bilonu
w portfelu czuje coraz wiecej jednogroszowek wysuplanych zeby cos kupic