Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość raz w roku?

jak czesto robicie dzieciom badanie krwi?

Polecane posty

Gość dobrze prawisz
a Wy same jak często robicie morfologie? asia robisz raz w roku czy raz na dwa?

Wcale, chyba że uznam że jest jakiś konkretny powód do takich badań. Nie zamierzam narażać dziecko niepotrzebnie na stres tylko po to żeby być pewną, bo i tak zwykłe badania nie wykażą np białaczki tylko najwyżej podwyższona ob. Jeszcze nie słyszałam żeby ktoś z mojej rodziny albo znajomych bez powodu kazał dziecku pobierać krew, tak że chyba troche przesadzacie

laura potwierdzenie złych wyników daje nam szpik ale, zeby zbadać szpik trzeba najpierw mieć do tego podstawy, takie jak morfologia z rozmazem naprawdę nie rozumiecie tego?

ja robię też raz do roku,mój mąż też i cała bliska nam rodzinka i takie mam zalecenia lekarza

Gość BeyonceKnowlesssssss
Asia nie ma czegos takiego że dziecko jest super zdrowe i nagle ciach białaczka czy cos innego, zawsze sa symptomy, dlatego wązniejsza jest obserwacja dziecka niz same badania

Gość dobrze prawisz
a lekarze tez różnie gadają. ja słyszałam od jednego żeby robić co rok a od innego (obaj bardzo znani i cenieni), zę wystarczy raz na 2 lata, nie ma potrzeby częściej. sama juz nie wiem

moja przyjaciółka i tata tez robili badania, nawet czesciej niz raz w roku i mieli super wyniki a byli juz w tym czasie oboje chorzy na raka

beyonce niestety nie masz racji jeśli są objawy to już jest zaawansowana, a chodzi o to, zeby ją w miarę wcześnie wykryć i leczyć symptomem pierwszym moze być anemia a podczsa anemii też często dzeicko nie ma objawów, dopiero skrajna anemia daje objawy zmęczenia, apatii itd. a wtedy to juz pozamiatane chłopczyk 3 letni z sali, w której przebywalismy był radosny, biegał i szalał w domu, aż pewengo ranka obudził sie z dowma wielkimi siniakami na piszczelach - wyniki badania szpiku, w szpiku 98% blastów, we kwri 70% - te które wcześniej podałam i wielka rozpacz, bo nic nie wskazywało na ten stan

oczywiscie, ze inne "raki" morfologia raczej nie wykryje ale są jeszcze inne badania i ob i crp, które jednak coś wskażą ale trzeba sie badać regularnie iw tedy leczenie jest łatwiejsze np. ziarnica złośliwa - morfologia i rozmaz są super, a choroba sie rozwija pędem ale nie tu o tym mowa kobitki

Gość dobrze prawisz
w ziarnicy czesto morfo bywa zmieniona choć nie zawsze,wiadomo że pomocniczo robi się ob i crp (dużo bardziej miarodajne od ob)

Gość Raz do roku
robimy sobie wszyscy morfologię i mocz, ja mąż i dzieci. Nie wiem co w tym takiego dziwnego ? Raz na rok to raczej nie jest jakaś histeryczna częstotliwośc, a przynajmniej mam czyste sumienie że się przebadaliśmy i że jest wszystko ok. My robimy to prywatnie i z wynikami do lekarza, jakbym miała czekac na jakieś niepokojące objawy,to dajcie spokoj....

Jeżeli uważacie,że dziecko chore,to dziecko smutne i zmęczone,to mało wiecie o życiu. Radzę wejść na bloga pomocdlakubusia.bloog.pl i obejrzeć filmy z tym chłopcem. W życiu bym nie powiedziała,że coś mu jest,a on obecnie kilka dni temu skończył kolejną chemię,czeka na następną i prawdopodobnie na operację. Ma nowotwór w IV stadium-czyli rozsiany po całym organizmie...

czytałam wątki osób chorych na zz i właśnie morfo byłą w normie, więc różnie to bywa ale znajomy mojeog teścia zmarł na raka pęcherza, bo nie chodził na zwykłe kontrolne wizyty, bo przecież jak każdy polak, nic mu nie jest i po co to wszystko mój teścio na tego raka niestety choruje i ma sie odpukać świetnie, jest to 1 stadium, "zadbane", kontrole co 3 miesiące, wyniki krwi wcześniej miał ob 40 pare i to juz wskazywało na taki stan lekarz mu powiedział, że musi się kontrolować, bo nie pzreżyje nawet 2 lat, mijają 3 lata i rak jest jak narazie wywalony,a to bardzo złośliwy raczysko - teścio niestety leczy się prywatnie

mój tata miał raka jelita grubego a przyjaciółka miesaka i zadne badania tego nie wykryły ani OB ani CRP

Gość dobrze prawisz
cpr podnosi się zawsze przy najmniejszym zapaleniu, przy nowotworach jest często 3 cyfrowe. nie wierzę ze miała crp np. 2 przy mięsaku.

przy jelicie grubym, często jest anemia właśnie dziwne na mięsakach sie nie znam, i dobrze he he

BeyonceKnowlesssssss jeżeli coś działo się z twoim ojcem to markery mógł zrobić a nie badanie ogólne

a mój tata miał OB 5 wiec idealne, na szczescie nie odpuscił poszedł prywatnie do lekarza i to uratowało mu zycie.. podsumowując : BADANIE KRWI NIE WYKRYJE KAZDEGO RAKA MIŁEGO DNIA

tak markery też nawet przy trobielach na jajnikach dobry lekarz da skierowanie na to badanie beyonce i jak tata, podleczyli go, ze tak zapytam?

CAMPARI ALE MY TU MÓWIMY O PODSTAWOWYCH BADANIACH i jak widac nie ma słusznosci robienia badan co roku

i ob podobno jest niemiarodajne, tak mi hematolog powiedziała u dzieci odstepuje sie na tym oddziale od badania ob

oj beyonce po czym iwdać? po jelicie grubym? czy raku pęcherza? no pewnie, ze tego nie wykryje, ale choroby krwi juz tak, i o czym tu mowa

Asia tata oficjalnie został wyleczony, mineło juz ponad 5 lat od operacji, chemio i radioterapii, jestesmy dobrej mysli a przyjaciółka jest juz ponad 3 lata po operacji i poki co jest ok.. Zmykam do zajęć ;) miłego dnia wszystkim

BeyonceKnowlesssssss wiem że o podstawowych ale twój tato na sto procent zanim zdiagnozowano u niego raka jelita miał inne objawy co mogło go skłonić do zrobienie markerów

Gość dobrze prawisz
no pewnie, np krew podczas wypróżniania, ołówkowe stolce, częste biegunki itd... ob nie jest miarodajne, to prawda. ale crp już tak. podnosi się zawsze jak coś się dzieje w organizmie i nie ma mocnych

dobrze prawisz no pewnie, np krew podczas wypróżniania, ołówkowe stolce, częste biegunki itd.. no własnie

no tak ale ja trochę nagnę termin na morfologię i zamiast zrobić w maju, zrobie w lipcu he he jadę wtedy do rodziców i tam mam zaprzyjaźnione labo i prowadze młodego, o której godzinie chcę, bez tłumów, a wyniki mam za 5 minut chyba, ze robie żelazo, to na nie czekam godzinę, ale morfo mam za 5 minut

Mam wrażenie że połowa z Was w ogóle nie żyje tylko wegetuje w oczekiwaniu na chorobę/raka :o szczerze Wam współczuję bo to musi być straszne :o

kiedyś to robili dobrze badania mikroskopowo dokładnie a teraz wszystko komputerowo pomyłki się często zdarzają