Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anastazja90101

jak wygląda badanie u neurologa dziecięcego??

Polecane posty

Gość anastazja90101

chodzi o 15 miesieczne dziecko czy ktoś miał u tak małego dziecka badanie EEG?? jak wyglada

Nie wiem jak to teraz wygląda,ale jak ja byłam mała,to dawali głupiego jasia i czekali na efekt. Czyli po prostu usypiali do badania.

Gość frytamaniaki
moja dostala glupiego jasia tez i lekarz badal przez odbyt jakie sa reakcje na ucisk.

Gość anastazja90101
agawa a co dzialo się z dzieckiem że poszlas do neurologa?

Agawa-głupi jaś,to rodzaj-znieczulenia doustnego-dziecko po leku usypia-stosowane jest do zrobienia badania typu EEG. Bo po co do sprawdzenia odruchów lub USG usypiać dziecko? EEG trwa zazwyczaj kilkadziesiąt minut,a USG kilka...

Teściowa załamywąła ręce, ze jeszcze nei chodzi i ze nawet nie próbuje w ogóle wstawać. Najlepsze jest to, że ja i mąż zawsze uważaliśmy, ze z synkiem wszystko ok - po prostu ma swoje tempo. Obserwując go, widzimy jak z tygodnia na tydzień robi postępy - więcej sie porusza, pełza, podnosi dupkę itp. Ale teściowa tak nam tyłek truła, ze mamy isć do lekarza, bo z malym na pewno coś nie tak, ze poszliśmy (razem z nią, oczywiście). Neorulog stwierdził, że z dzieckiem jak najbardziej wszystko ok, ma czas na pionizowanie do 16 miesiąca i wtedy dopiero można zacząć się ewentualnei martwić. Teściowa była ukontentowana ..... :-)

Gość politkako
agawa a ile twoje dziecko ma teraz i na jakim etapie rozwoju jest tzn co potrafi na dzien dzisiejszy?

Ja wiem, co to jest głupi Jaś. Ale przyznaję, ze nei wiem, co to EEG. Najwidoczniej mój tego nie miał robione. A dlaczego sie robi EEG i na czym to polega?

eeg to chyba przepływy fal w mózgu, m.in. przy podejrzeniu epilepsji sie robi i faktycznie na "śpiocha"

Gość politkako
agwa ja mam to samo co ty.Moj ma 11 meisiecy,nozki wiotki,potrafi je naprezyc maksymalnie na 30 sekund,musi byc trzymany caly by byl w pionie.Nawet nie pelza,lezy plackiem na plecach albo sie turla.Tez bylam u neurologa,z dzieckiem dobrze,postukal w kolanka,usg zrobione,ale dal nam rehabilitanta.Cwiczymy od 3 misiecy.Jak maluszek moj mial 8 nie potrafi jeszcze utrzymac rownowagi w pozycji siedzacej.Z rehabilitantem stwierdzilismy ze tak pozno poniewaz maly byl malo kladzony na brzuszek bo strasznie tego nie lubi i ma obnizone napoiecie miesieniowe.

Tak jak napisała Asiamt EEG jest badaniem fal mózgowych. Na głowę zakłada się taki czepek z elektrodami, na nos zakłada się taki jakby spinacz... Badanie robi się przy wielu zaburzeniach,bólach głowy o nieznanym pochodzeniu, zapłabnięciach, podejrzeniu epilepsji itp.

Politkako To faktycznei chyba mamy podobnie. Nasz synek bardzo dlugo nie potrafił sam siedzieć bez asekuracji. Samodzielnie usiadł (podniósł się mięśniami brzycha z leżenia na plecach) dopiero tuż przd skończeniem 10 mies. - i dopiero od tej pory stabilnie siedzi. Bardzo długo nie pełzał. Zaczął jakieś 2 tygodnie temu (czyli po skończeniu roczku). Nóżek chyba nei ma wiotkich, bo jak pełza to je zgina i próbuje dupkę podnieść, ale nie podnosi, nie wspiera się na nóżkach. Nie raczkuje i nie podnosi się do pionu, chociaż czasem siada - jak ja to mówię - w baddhakonansanie 9to taka pozycja z jogi - siedzi się na ziemi, nogi zgięte w kolanach, stopy przyciągniete do krocza, kolana dotykają podłogi) - z tej pozycji próbuje się podnieść w górę, co skutkuje tym, ze unosi się na kolanach tych zgiętych nóg. Troche śmiecznie to wygląda :-) W każdym razie jak zaczął pełzać to nogi cianął proste za sobą, pracował tylko rękoma, a obecnie nogi juz zgina i ciągnie ciało także nogami, a nie tylko na rękach.

Witam Mogę sie wypowiedziec , bo moj synek (obecnie ma 21 miesiecy) kilkakrotnie był u neurologa, a badanie eeg miał robione 3 razy bezskutecznie :/ Zaczeło sie od drgawek goraczkowych, podejzewano padaczkę, bo mały od marca do sierpnia miał 4 ataki ( wszystkie przy goraczce) przed badaniem podano mu syrop uspokajacy chyba hydroksyzyne czy jakos tak, niestety to badanie jest troche meczace, bo każdy "kabelek" trzeba posmarować i przykleic do głowki, pozniej dziecko musi leze nieruchomo, nie moze sie przekrecac na bok, ruszac głowa, bo to przeszkadza w badaniu, tak jak pisałam do trzech razy sztuka, i zezygnowałam- sama na własne zyczenie. Pozniej chodzilismy juz prywatnie do świetnej pani neurolog która przyjmuje prz Hospicjum Małego Ksiecia w Lublinie, ktora stwierdziła, ze nie było takiej potrzeby zeby robic to badanie, na wizycie postukała młoteczkiem, sprawdziła czy synek wodzi wzrokiem za długopisem i sprawdziła jak chodzi. Stwierdziła , ze wszystko z nim ok, od sierpnia nie chorował wiec nie było i drgawek, mam nadzieje,ze najgorsze za nami.

Gość politkako
My małego uczylismy siadac poprzez boczek podpierajac sie raczkami,ostatnio troszke zalapal i wychodzi mu to coraz lepiej.Czesto udaje mu sie usiasc sammeu,ale wydaje przy tym dziwne dzwieki,widac ze jest to dla niego spory wysilek.O pelzaniu nie ma mowy,raczki pieknie unosi wysoko,ale nozki rozjechane.Umie przyjac pozycje do raczkowania ale stoi w meisjcu,gdy go zachecam by ruszyl widac ze chce isc ale zaraz nozki sie rozjezdzaja.Cwiczylam z nim wstawania poprzez dawanie go do pozycji kleczacej i zginalam nozek jedna,troche lapie z kleczace pozycji w lozeczku proboje zginac noge i wybijac sie do przodu.Malo mu brakuje by stanac,ale nie stanie bo nozki ma jeszcze wiotkie,jak pisalam wczesniej maks 30 sekudn sztywne i znow sie uginaja.Pwoeidz mi jak sie z tym wszystkim czujesz,ja czxasami mam dola,modle sie nawet by Bo dal mu wiecej sily :( Inne mamy napewno to skrytykuja,ale to naprawde jest ciezkie,kazda matka chce byc idealna i miec idealne dziecko...

Gość agga1234
przy badaniu eeg naklada się czepek i dziecko lezy ok. pól godziny, albo śpi, nie daje się nic na sen bo badanie nie bedzie miarodajne

Aga-żeby roczne czy 2letnie dziecko usnęło czasem trzeba coś podać... wszystko zależy jaką fazę chce się zbadać-u mnie badane było chyba rem3-ale nie pamiętam,bo od bardzo dawna już wszystko jest ok.

Gość agga1234
ja mam doswiadczenie z epi i lekarz nigdy nie pozwolił podać czegoś dziecku bo zapis jest niewiarygodny, aby dziecko usnęlo trzeba je wczesnie rano obudziac(np 0 3 nocy) tak aby bylo niewyspane i wtedy usnie na bADANIU

Politkako - u nas nie ma mowy, aby mały ustał w ogóle na nóżkach - nawet kilka sekund, nawet podtrzymywany. On jakby nei wiedział, ze na nóżkach sie stoi. Ale na siedząco i leżąco nie widać, aby miał jakieś problemy z nóżkami - rusza nimi intensywnie, nic mu się nei rozjeżdża. Tak jak pisałam - z każdym tygodniem widzimy postępy w poruszaniu. Moja mama mówi, ze ja tekże bardzo późno zaczęłam chodzić. Widocznie ma to po mnie. Na razie się nie przejmujemy - wydaje mi sie, ze po prostu ma takie swoje tempo. Ale może Wasz ma bardziej neiruchome nóżki i dlatego tak sie martwisz ..... Koleżanka mówiła, że jej sąsiadka ma synka, który jeszcze w wieku 2 lat nie chodził, a teraz ma chyba 5 lat i wszystko jest ok.

Gość mama_29
moja corka 8 mc miala wczoraj badanie eeg. Musiala nie spac 6h, badanie mielismy o 11:00, od 5 rano nie wolno jej bylo zasnac. Przypieli jej do glowki 22 kabelki, bidulka caly czas plakala, pozniej natychmiast zasnela i zapis trwal 35 minut. Czekamy na wyniki eeg, jestesmy juz po usg glowki oraz tomografii, ktore wyszly prawidlowo. Corka od 2 tygodni ma drgawki. Boimy sie ze to padaczka :( neurolog powiedziala ze drgawki moga byc padaczkowe i nie padaczkowe, wyniki eeg maja to pokazac.

Mój brat 1badanie miał wieku prawie 2 lat.Pojechali prywatnie do lekarza i tak dziecko samodzielnie zasnęło i potem lekarz wykonywał badanie.

Gość anastazja90101
pytałam, bo moje dziecko przewraca oczkami do góry tak że widac same białka.. i chce to zbadac u neurologa, własnie boję się tego badania eeg czy bedzie konieczne bo nie wyobrazam sobie by mała zasnęła tam:( nie ma zadnych drgawek itp, tylko te oczy..

Gość matka pracujaca.....
przewracanie oczkami moze byc tez od zapalenia ucha, nie musi to byc padaczka.

Gość katarzyna pod kocem śpi
tez tak mam podobnie może ktos sie wypowie jeszcze?

Gość katarzyna pod kocem śpi
a moze np byc od ząbkowania??????

Gość anastazja ja jestem
po 2 badaniach eeg u dziecka- co prawda duzo mniejszego, bo 6 tygodniowego, a pozniej 5 miesiecznego - tez robilimsy zeby wykluczyc padaczke. Ja mysle, ze neurolog powinien Ci dac skieorwanie na eeg. Podczas tego badania dziecko powinno spac. Trwalo ok. godziny. Dlatego umawiaj sie na badanie w czasie drzemki malucha-wybudz go tez wczesniej, nie daj np, zasnac w samochodzie-tak zeby na badaniu zasnal. U nas w gabinecie byl i wygodny fotel i wygodne lozko. Matka moze polozyc sie z dzieckiem. Skad jestes???

Gość anastazja ja jestem
Dziewczyny - autorko i katarzyna spi pod kocem: wywracanie oczkami moze byc objawem padaczki (i moze to byc jednyny objaw, tak jak np, zapatrywanie sie), ale rownie dobrze nie musi byz objawem. Mysle, ze wiekszosc neurologow nie pokusi sie o wystawienie diagnozy nawet bedac swiadkiem tego wywracania oczkami czy jest to padaczka , bo do tego trzeba badan i duzej ilosci obserwacji. Bardzo wiarygodnym badaniem jest eeg. Jesli nie bylyscie ejszczu u lekarza polecam zalozyc sobie takie dziennik obserwacji (nam zalecil neurolog) i zapisywac ilosc atakow w ciagu dnia.(obserwcaje nalezy prowadzic co njamniej przez miesiac). No i powiem sowja historie, ze u nas to lekarz podejrzewal padaczke- zaobserwowal na wizycie male zapatrywania sie. Obserwowalismy dziecko od wlasnie 3 tygodnia do teraz-do mieisiaca poz katem epilepsji. Zostala wykluczona (glownie na podstawie badan eeg)

Gość eeg moja córka
miała w zeszłym roku. Miała wtedy 3,5 roku. Dziecko powinno spać w trakcie badania, więc obudziliśmy ją przed 3 nad ranem i przetrzymywaliśmy :P Badanie było o 13, małą zasnęła w trakcie :) W tym czasie miała też badanie u neurologa. Sprawdzał odruchy itd.